Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Češi dali Dánsku sedm gólů. Kubalíkovi se hrozně uleví, že se trefil, shodují se Varaďa a Nakládal

Aktualizováno

Hokejový světový šampionát pokračuje šestým dnem i s českou účastí. Tým Radima Rulíka porazil v odpoledním zápase Dánsko 7:4. Studio MS HOKEJ na Sport.cz. Přímo ve studiu přiblížilo zápas spolu s trenérem Václavem Varaďou a redaktorem Markem Burkertem. Ze speciálního studia v hotelu Stages živě vstupovali šéfredaktor Martin Kézr a bývalý reprezentační obránce Jakub Nakládal.

Studio MS v hokeji 15. 5. 2024Video: Sport.cz

Článek

Do branky se ve čtvrtečním zápase postaví opět Lukáš Dostál. „Strašně se mi líbí, jak chytá. Ta přezdívka Dost-Wall je úplně přesná,“ směje se redaktor Sport.cz Burkert. „Já jsem teda čekal, že dnes bude chytat Mrázek, takže tohle může být nějaký signál k pozici jedničky,“ říká ze speciálního studia v hotelu Stages bývalý bek Jakub Nakládal. Jinou změnu v české sestavě trenér Rulík neudělal. „Možná bych zkusil Tomáška nebo Kämpfa jako centra do první formace. Využil bych toho, že Červenka je ve skvělé formě a dal bych k němu někoho šikovného,“ dodává šestatřicetiletý obránce.

Foto: Sport.cz

Šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr a bývalý obránce Jakub Nakládal ve studiu Sport.cz v hotelu Stages

Svou roli v českém týmu dobře plní čtvrtá formace. „Myslím si, že si odehrávají opravdu to své, mají tendenci se neustále zlepšovat a hrát pro tým,“ chválí lajnu Beránek-Kondelík-Flek trenér Varaďa. Na svou první branku na šampionátu stále ale čeká Dominik Kubalík nebo David Tomášek. „Dneska bych jim to fakt přál, protože jsou to skvělí hráči,“ vykládá Nakládal.

„Samozřejmě s příchody Zachy, Pastrňáka a Nečase, by musely ty první dva útoky doznat změn. Ale myslím, že by hráli ti nejlepší,“ věří bývalý trenér reprezentace do 20 let. „Zatím to vypadá, že pokud by přijela dvojice z Bostonu, tak by hrála s Romanem Červenkou,“ doplňuje Burkert. To by mohlo ovlivnit pozici dosavadního prvního centra Lukáše Sedláka.

Češi využili včerejší den volna k odpočinku, regeneraci a delšímu pospání. Dnešní dobrovolné rozbruslení absolvovalo dvanáct hráčů včetně tří dosud nezapsaných hokejistů a třetího gólmana Karla Vejmelky. „Myslím si, že to je dobré řešení, někteří hráči potřebují jít na led, jiní ne,“ vykládá bývalý kouč extraligových Pardubic či Třince.

Národní tým má s Dánskem sice pozitivní bilanci, ale poslední čtyři vzájemná střetnutí musely rozhodovat až nájezdy – a dvakrát v nich uspěl dánský tým. „Nějak jsme se tam zauzlili na výsledku 2:1 nebo 1:2, tak doufám, že to trochu odšpuntujeme,“ věří redaktor Burkert.

Dnešní soupeř Česka v úterý prohrál s Norskem 0:2. „Byl to hodně důležitý zápas pro oba týmy a Norové moc dobře věděli, co chtěli,“ podotýká Varaďa. „Dánové mají trochu problém dávat góly, chybí jim tam jména“ přidává Burkert. „Věřme ale, že český tým takový přístup nemá a uvědomuje si důležitost toho zápasu,“ doplňuje Varaďa.

Hektický závěr první třetiny

„Nebyla to moc vydařená třetina,“ krčí rameny Varaďa. „Zaplať pánbůh za ten gól,“ oddechuje si Burkert, že český tým zvládl osm vteřin před koncem první dvacetiminutovky vyrovnat skóre.

„Asi jsme čekali, že Dánové budou hrát takový ten úporný hokej, snad když budou mít v druhé třetině střídačku dál, tak to pro ně bude těžší,“ doufá Burkert. „Takhle ale hrát nejde, je to zdvižený prst, Dánové využili přesilovku,“ upozorňuje bývalý kouč reprezentační dvacítky.

Foto: Gabriel Kuchta, Reuters

Autorem první dánské branky je Christian Wejse.

První branku zápasu dali Dánové, Christian Wejse překonal v početní výhodě Dostála. „Trochu jsem si myslel, že takový gól dáme my, překvapilo mě to,“ říká Burkert. V čase 19:52 ale skóre srovnal střelou od modré Jan Rutta. „Propadlo to tam hezky,“ vykládá Varaďa.

Český tým ale nedokázal využít skoro dvouminutovou přesilovku 5 na 3. „Trochu mě překvapilo, že se do hry nedostal Roman Červenka,“ podotýká Jakub Nakládal ze speciálního studia v hotelu Stages. „V jednu chvíli tam přišla taková ukvapená střela Jakuba Krejčíka, když neměl jeden z Dánů hokejku, to bylo trošku obrání se o výhodu,“ přibližuje Kézr. V optimální formě není nejlepší český střelec z loňského šampionátu Dominik Kubalík. „Přijde mi, že není v psychické pohodě,“ komentuje Nakládal.

Češi otáčí skóre

Úvod druhé třetiny patřil českému týmu. Skóre otočili útočníci Jakub Flek a Lukáš Sedlák, kterého před brankou našel Ondřej Kaše. „Dal mu to krásně, měli jsme výborný vstup do třetiny,“ říká Varaďa. Minutu před koncem druhé dvacetiminutovky Dánové dokázali snížit. „Byl to takový motýlek tečovaný, je to škoda. Budeme muset zase odskočit, abychom byli v klidu,“ tvrdí Burkert.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Flek se raduje z branky proti Dánsku

„Když jsme odskočili, tak jsme hráli s hroznou lehkostí. Je to škoda toho gólu do šatny. Možná tam byla taková lehká chyba v bránění,“ hodnotí Varaďa situaci v závěru třetiny. „Věřím, že na ně znova vletíme a budou muset tlačit oni nás.“

Černou práci odvádí třetí formace v čele s Danielem Voženílkem. „Není to na první pohled vidět, ale třetí, čtvrtá lajna hraje skvěle. Když jsme odskočili, tak jsme hráli s hroznou lehkostí,“ vykládá Varaďa. „Naproti tomu v té první a druhé formaci trochu něco chybí,“ doplňuje Burkert.

Česká republika znovu podobně jako se Švýcarskem a Norskem ve druhé třetině otáčela zápas. „Je tam vidět ta vnitřní síla toho týmu,“ podotýká Nakládal. „Ale trochu bych řekl, že jsme zase narazili na tu nemohoucnost dát gól, protože ty šance tam byly.“

V druhé třetině musel český gólman Lukáš Dostál krýt pouze šest střel. „Je vynikající, vychytal tutovku, je to obrovská opora pro ten tým,“ chválí třiadvacetiletého brankáře Nakládal. Čechy znovu táhnou fanoušci. „Když vidím, jak tam skáčou a volají, Kdo neskáče není Čech, tak mám husí kůži“ říká s obdivem bývalý reprezentační bek.

Šestigólová třetina pro Čechy

Třetí třetina nabídla divoký úsek, ve kterém během jednačtyřiceti vteřin padly tři branky. Český náskok zvýšili Kundrátek s Kubalíkem, který se trefil poprvé na turnaji. „Velmi dobrou práci tam udělal Tomášek. Natáhl to na sebe a udělal to parádně, zmátl gólmana,“ glosuje Varaďa první branku Kubalíka v zápase. „Byla na něm vidět hrozná úleva.“

Na 4:6 z dánského pohledu pak korigoval From. Sedmou branku Česka přidal Ondřej Palát, rozhodčí ale nejprve na ledě rozpažili, jeho trefu tak muselo potvrdit video. „Vůbec nevím, proč to neuznali hned,“ diví se Varaďa.

Foto: ČTK

Dominik Kubalík (81) se společně s Michalem Kempným (6) a Davidem Tomáškem (96) raduje z branky proti Dánsku

„Já bych byl hrozně rád, kdybych byl trenér národního týmu. Hrozně to klukům přeju,“ rozplývá se po zápase Varaďa. „Já jsem si přál hodně branek, takže se mi to splnilo,“ usmívá se Burkert. „Vůbec mi nevadilo, že jsme dostali čtyři góly. Bylo to určitě super pro diváky,“ dodává po zápase z hotelu Stages Jakub Nakládal.

Velkou roli v utkání hrálo vhazování, český tým měl úspěšnost přes 64 %. „Je to hodně klíčové hlavně v pásmech,“ tvrdí Varaďa. „Já si vždycky cením těch hráčů, kteří to takhle zvládají,“ dodává Burkert.

Národní tým dal poprvé v historii Dánům sedm gólů. „Konečně se trefil Kubalík. Ta jeho lajna hrála výborně, Tomášek odehrál skvělý zápas, přidal se i Palát,“ bývalý bek.„Bylo to to, po čem jsme volali,“ přidává šéfredaktor Kézr. „Trošku mi ale přijde, že potřebujeme dostat přes prsty. Jakmile to bylo 3:3, tak jsme zase začali hrát,“ podotýká Nakládal.

Sestřih zápasu Česko - DánskoVideo: Česká televize

Rakousko šokovalo Kanadu

V úterních zápasech zažili totální šok Kanaďané, kteří nad Rakouskem ještě před třetí třetinou vedli 6:1. Zápas ale nakonec muselo za stavu 6:6 rozhodnout až prodloužení, ve kterém Kanada udeřila po 15 vteřinách. „Byl tam hodně znát ten pocit uspokojení a odfláknuté dvacetiminutovky od Kanady,“ tvrdí Varaďa.

„Rakušané na co sáhli, to jim vyšlo. A je to varování i pro nás, protože nás teprve čekají,“ dodává zkušený trenér. „Trochu se jich asi musíme začít bát,“ říká Burkert o soupeři, který bude dalším soupeřem českého týmu na turnaji. „Rakušané ukázali, že jsou dobří. Je to možná takový zdvižený prst, protože přesto, že Dostál chytá skvěle, tak jsme s Norskem i Dánskem dostali docela dost gólů,“ varuje Nakládal. Zápas Česko-Rakousko začne v pátek 17.5. ve 20.20.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.