Hlavní obsah

Spor o státní znak. Švýcarští hokejisté ho mají na dresu navzdory zákazu

Poněkud bizarní spor se řeší ve Švýcarsku. Tamní Institut duševního vlastnictví (IGE) totiž zakazuje užití státního znaku, ale i historických památek nebo hor pro komerční účely. Kvůli tomu například výrobce čokolády Toblerone musel změnit své ikonické logo s Matterhornem. A problém by mohl nastat i pro švýcarský hokejový tým, který tradičně používá helvétský kříž na dresu.

Sestřih utkání Rakousko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

Zákon o ochraně státního znaku zavedli ve Švýcarsku už v roce 2017. Do konce roku 2018 si firmy, které chtějí helvétský kříž či jiné prvky použít do svého loga, musely zažádat o speciální licenci. Výjimku dostal například výrobce známých kapesních nožů Victorinox.

Jenže jak upozornil deník Blick, švýcarský hokejový svaz (SIHF) žádnou takovou výjimku nemá. Technicky tedy od roku 2018 porušuje zákon při každé příležitosti, kdy nastoupí k hokejovému utkání. Červenobílý helvétský kříž je totiž tradiční součástí švýcarského dresu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Švýcarští hokejisté nosí na dresu státní znak navzdory zákazu.

Navzdory vědomí, že Švýcaři porušují zákon, před letošním mistrovstvím světa v Česku situaci neřešili. „V Praze nastoupíme jako vždy,“ uvedl před šampionátem generální ředitel svazu Patrick Bloch. Přitom v případě zneužití státního znaku hrozí představitelům federace finanční pokuta, nebo dokonce trest odnětí svobody na jeden rok.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Bloch však upozornil, že je už od roku 2018 v kontaktu s nejvyššími autoritami a několikrát byl ujištěn o podpoře. Podivným zákonem se přesto bude těsně po konci mistrovství na letní schůzi od 27. května do 14. června zabývat parlament.

Je velká šance, že zákon by se mohl upravit a švýcarští hokejisté by tak mohli státní znak používat zcela legálně. „Musí být samozřejmostí, aby národní týmy mohly používat švýcarský znak. Jestli existuje mezera v zákoně, musí se odstranit. Byrokracii je třeba mít pod kontrolou,“ prohlásil pro Blick poslanec Matthias Aebischer.

Výsledek hokejistů na světovém šampionátu nebude v rozhodování poslanců hrát roli. Švýcarský tým zatím slavil vítězství 5:2 nad Norskem a 6:5 nad Rakouskem. Dnes od 20:20 hodin vyzve domácí výběr.

Státní znak se v této sezoně vrátil právě i na české dresy. Od roku 2018 do konce minulé sezony na hrudi chyběl, svaz s předešlým prezidentem Tomášem Králem totiž tehdy zavedl logo se lví hlavou kvůli tomu, že potřeboval kvůli častým padělkům na dres dostat ochrannou známku.

Aktuální šéf svazu Alois Hadamczik však často kritizované logo Českého hokeje na dresech výrazně zmenšil a přesunul, na mistrovství světa ho mají hráči na ramenou. „Sliby se mají plnit. Už při nástupu do funkce jsem říkal, že se vrátíme ke státnímu znaku,“ prohlásil v listopadu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.