Hlavní obsah

Slováci byli po porážce s Lotyši naštvaní. Organizátoři dělají, co můžou, ale…

Aktualizováno

Nejen porážka 2:3 v nájezdech v důležitém zápase s Lotyšskem, v němž si mohli zajistit postup do čtvrtfinále, štvala hokejisty Slovenska. Ne poprvé na šampionátu si stěžovali na přílišné teplo v ostravské hale. „Podmínky jsou tu hrozné, někdo by se na to měl podívat. Nejsme roboti, jsme lidi a myslím, že takhle to dál nepůjde,“ vypálil ze sebe obránce Šimon Nemec.

Sestřih utkání Slovensko - LotyšskoVideo: Česká televize

Článek

Podmínky v neděli zhoršovalo i počasí, protože k teplotám nad dvacet stupňů se přidaly bouřky a tím pádem i vyšší vlhkost. „Je tu takové teplo, že máme v 5. minutě mokré rukavice a nedá se vystřelit. V podstatě nemáme puk pod kontrolou. Už při nástupu, rozcvičce, je tak velké teplo… Nevím, čím to je, ale zažívám to poprvé. Měli by se na to kompetentní zaměřit,“ popisoval obránce New Jersey Devils.

V Ostravě se koná hokejový šampionát po devíti letech (naposledy v roce 2015) a zřejmě naposledy. V Brně a v Pardubicích mají vyrůst nové, modernější haly, kde by venkovní teploty pohybující se nad dvaceti stupni nemusely hokejistům vadit.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Také Ostravar Aréna, která slouží hokeji od roku 1986, dosluhuje a Vítkovice chtějí stavět nový domovský stánek. „Organizátoři se snaží, dělají, co můžou, a například led není až tak špatný. Ale když máte vodu v bruslích a rukavicích, hraje se těžko hokej,“ říkal Nemec.

Stojí velké teplo v hale za trochu rozpačitými výkony Slováků? „Chtěli jsme tvořit, ale nešlo to. Můžeme hledat různé důvody, ale musíme se s tím bohužel smířit a zvládnout to,“ zdůraznil Nemec. „Ze začátku dobré, ale jak bylo teplo, hala plná, hodně lidí… Ztrácí se kvalita, ale každý má stejné podmínky. Na to se nedá vymlouvat,“ mínil liberecký bek Michal Ivan.

Především v prodloužení a v nájezdech bylo na obou gólmanech vidět, že jsou totálně vyšťavení. Jak slovenský Samuel Hlavaj, tak Lotyš Kristers Gudlevskis se jen těžko po zákrocích zvedali z ledu. „Navzdory tomu teplu jsem se cítil dobře. Silný na nohou, rychlý… Jasně, ke konci každému docházelo, někteří hráči dostávali křeče, ale já se cítil výborně. Jediné, co mě zavařilo, bylo prodloužení,“ přiznával slovenský brankář.

Slováci mají před posledním zápasem v základní skupině v úterý večer proti neporaženému Švédsku (od 20.20 hodin) na kontě 12 bodů a drží čtvrtou postupovou příčku. Lotyši jsou za nimi o tři body zpět a budou hrát ještě proti USA (v úterý od 16.20 hodin). A k postupové naději musí zámořského soupeře porazit za tři body, Slovákům stačí bodovat.