Hlavní obsah

Slafkovský je stále na nule a musel na pohovor. Chce být nejlepší, ale musí být součástí týmu, řekl trenér Ramsay

Miluje pozornost a ovace fanoušků a nejvíce by se mu obojího dostalo, kdyby na hokejovém mistrovství světa pálil ostrými. Ty ale zatím slovenský klenot Juraj Slafkovský, který v aktuální sezoně NHL vstřelil 20 gólů, nepoužil. Slováci odehráli v Ostravě čtyři zápasy ve skupině a útočník Montrealu si v nich připsal „jen“ čtyři gólové nahrávky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Juraj Slafkovský v utkání proti Kazachstánu

Článek

Dvě v úvodním utkání proti Německu (4:6), třetí přidal při výhře Slováků nad Kazachstánem (6:2) a čtvrtou při vítězství 4:0 nad Polskem. Nejvíce na sebe zatím na šampionátu upozornil posměvným posunkem směrem ke kazachstánskému hokejistovi Arťomu Koroljovovi, kterým mu naznačoval, ať nefňuká a podívá se na kostku, kde svítil stav 1:4 v neprospěch Kazachstánu.

Slovenské fanoušky pobavil, hokejové odborníky Borise Valábika či Vladimíra Vůjtka už méně. Gesto neocenil ani Temirlan Gajtamirov, který mu hned na ledě ukazoval, že si na něho příště počká. Slovenskému webu pravda.sk pak obránce se zkušenostmi z juniorských zámořských soutěží naznačil, co si o chování 20letého talentovaného hokejisty myslí.

„Každý ví, jak to by to dopadlo, kdybychom shodili rukavice. Skončil by špatně. Je to skvělý hráč, ale chybí mu respekt. Ta gesta z jeho strany byla úplně zbytečná, v tom mě zklamal. Provokace k hokeji patří, ale myslím, že by měl méně mluvit a ukázat více respektu,“ vzkázal rodákovi z východoslovenských Košic Gajtamirov.

Slafkovský se po utkání omluvil. V rozhovoru pro slovenskou televizi uznal, že si zesměšňující gesto mohl odpustit. „Možná jsem to ani dělat nemusel,“ řekl. Pohovoru s hlavním trenérem Slovenska, Kanaďanem Craigem Ramsayem, se ale nevyhnul.

Probírali právě Slafkovského zápasové nastavení. „Juraj je mladý a věří svým schopnostem. Budeme se s ním bavit, abychom se ujistili, že se zaměřuje správným směrem,“ říkal Ramsay.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Po čtvrtém utkání bez vstřelené branky o útočníkovi Montrealu 73letý kouč promluvil znovu. „Mluvil jsem s ním znovu i dnes,“ líčil po zápase s Polskem kanadský trenér. „Vyvíjí na sebe tlak, chce dávat góly, chce být nejlepší hráč. Tak se ale do zápasu nevstupuje, musíte do něj jít s tím, že chcete být důležitou součástí týmu a jít ostatním příkladem tím, že děláte správné věci. Pak to do sebe všechno zapadne,“ říkal Ramsay.

Mladého útočníka se zastal kapitán Tomáš Tatar. „Není to lehký turnaj, je tady spousta skvělých hokejistů a očekávání jsou obrovská. Juraj dobře pracuje. Má tam momenty, kdy mu to tam nepadne, ale to jsem měl i já. V prvních třech zápasech jsem trefil dvě tyčky a byl jsem na nule. A pak se utrhnete a vypadá to, že je najednou všechno v pohodě,“ věří útočník Seattlu, že Slafkovský Slovensku v dalším průběhu šampionátu ještě hodně pomůže.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

Další utkání čeká Slováky v sobotu, kdy nastoupí proti Francii. Volné dny využijí slovenští hokejisté různě. „Já půjdu na golf, už mám vše připravené, těším se,“ plánoval například obránce Martin Fehérváry. Golf má rád i Ramsay, tentokrát ale vynechá. „Mé ruce už nejsou dost dobré a nechci se zranit,“ pousmál se. „Rád bych si zahrál, pobavil se a klukům ukázal pár věcí, ale už bohužel nemůžu,“ dodal.

Související témata: