Hlavní obsah

Šampioni hledali pípy, Rulík se ptal a Pastrňák hecoval Staromák: Poďme si eště zazpívat

Zahraniční turisté se v pondělí odpoledne dost museli divit, co se v centru Prahy chystá za procesí. Davy Čechů v dresech a s vlajkami v houfech proudili na Staroměstské náměstí, kde chtěli uvítat zlaté hochy z hokejového mistrovství světa. „Bez vás bychom tady nestáli,“ děkoval kapitán světových šampionů Roman Červenka, než ho spoluhráči totálně polili pivem. I tak vypadala párty, na kterou Česko čekalo dlouhých 14 let.

Oslavy hokejistů na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

Článek

Hokejisté po nedělní finálové výhře 2:0 nad Švýcary i nočním tahu vypadali znaveně, ale i dost blaženě. Zaplněné náměstí způsobilo, že mnozí z reprezentantů řádili snad ještě víc než na ledě.

Martin Nečas lítal po pódiu jako hurikán, Petr Mrázek nosil další a další lahve šampaňského, Tomáš Kundrátek se opakovaně sápal po mikrofonu, bavil a dokazoval, že ve slavení titulů má výtečnou praxi.

Reakce fanoušků na zisk titulu mistrů světaVideo: Sport.cz

Na šampiony už s hodinovým předstihem čekaly tisíce fandů, před pátou hodinou odpoledne už byl Staromák téměř plný. Hokejisté byli tak nedočkaví, že po příjezdu nejprve vylezli na střechu autobusu, který je dovezl. Moderátorka slavící borce na nesprávném místě trochu prosebně žádala: „Pojďte radši za náma na pódium!“

Ještě před velkolepým entrée pátrali mistři světa v zákulisí po pípách. Jako první vítězoslavně odhalil soudek kanonýr Dominik Kubalík. Mluvčí reprezentace Ondřej Kalát k němu vedl i Michala Kempného.

Mezitím se mikrofonu na pódiu chopil moderátor Libor Bouček, který postupně šampiony i členy realizačního týmu představoval.

Půllitry, úsměvy, kšiltovky, sluneční brýle. To byla povinná výbava většiny účastníků oslav.

„Ty vole, zpívat neumím, ale poďme si eště zazpívat,“ hecoval Staromák hvězdný David Pastrňák, načež spustil: „Tak jsme mistři, no a có!“

Náměstí několikrát při veselí spustilo chytlavý a upravený popěvek, který rádi používají fotbaloví fanoušci Baníku: „David, pi.o! David, pi.o! Pa - str - ňak!“

Mikrofon zachytil také krátkou domluvu moderátora Boučka s reprezentačním trenérem Radimem Rulíkem. „Stačí říct díky?“ ptal se kouč šampionů. Bouček odvětil, že může říct cokoliv.

A Rulík ukázal, že je spíš geniální stratég než protřelý rétor. Nadechl se k velkému projevu a pak zaburácel: „MY VÁM STRAŠNĚ DĚKUJEM!“

Při veřejném mejdanu také společně s Červenkou a Pastrňákem přiznával, že v kabině platilo pravidlo: Každý může mluvit maximálně minutu. Takový Ondřej Kaše nebo David Kämpf se při juchání zdržovali v pozadí. Hymnu odzpíval do národních barev ošacený zpěvák Vojtěch Dyk.

Pondělní mejdlo nekončilo, postupně na pódium přicházeli i blízcí hokejistů. Nechyběla například Pastrňákova švédská partnerka Rebecca s jejich dcerkou. Po necelé hodince se zdálo, že náměstí zkropí déšť. Víc nakonec první řady fandů, fotografy a kameramany pod pódiem zkropilo šampaňské a pivo.

I po dvou hodinách se málokomu chtělo domů. Hokejisté se přesunovali dál, jejich zlatý večírek ještě potrvá.

Vždyť i prezident Petr Pavel jim v neděli přímo v kabině oznámil: „Chybělo nám nové Nagano a vy jste ho přinesli!“