Hlavní obsah

S Ticháčkem o tom, proč mu těsně uniklo mistrovství

Byl nejproduktivnějším bekem extraligy, přesto se do finální nominace Radima Rulíka na domácí šampionát nevešel. Jiří Ticháček zažil na Kladně skvělou sezonu, ve které zaznamenal 45 bodů. Na mistrovství světa to ale nestačilo. „Samozřejmě mě to furt mrzí,“ říká jednadvacetiletý obránce v exkluzivním rozhovoru z hotelu Stages pro Sport.cz.

Speciální rozhovor s Jiřím Ticháčkem během MS v hokeji v hotelu StagesVideo: Sport.cz

Článek

„Je to pořád velký sen. Myslím, že to je nejvíc, čeho může hokejista dosáhnout,“ vykládá Ticháček. „Každý rok jsem šampionát sledoval, a to, že jsem teď měl vůbec šanci o něj zabojovat, je pro mě speciální,“ doplňuje kladenský odchovanec.

Nadějný bek absolvoval závěrečnou část přípravy na Slovensku a i turnaj v Brně, v národním týmu vydržel až do posledního škrtu. „Byla to skvělá zkušenost. Mohl jsem víc poznat hráče z NHL i mimo led, věřím, že mě to posune,“ doufá 175 centimetrů vysoký obránce, který se snažil pochytit něco i od hromotluka Radka Gudase. „Ta tvrdost je neskutečná. Koukal jsem na něj, jak funguje na ledě.“

V obranných řadách se v přípravě Ticháček potkal i se stejně starým Davidem Špačkem, který nakonec v závěrečné nominaci dostal před kladenským bekem přednost. „Bavili jsme se spolu hodně, byli jsme si asi nejblíž, trávili jsme spolu hodně času. Říkali jsme si, že by bylo hezký, kdybychom tam byli oba,“ usmívá se Ticháček.

Jednadvacetiletý bek se k národnímu týmu připojil pouhý den poté, co pomohl Kladno zachránit v baráži. „Rozdíl to byl docela velký. Hlavně jsem se snažil nastavit hlavu, hodně mi pomohly ty tréninky ve vysokém tempu,“ říká Ticháček, který se snažil zjistit, co potřebuje zlepšit, aby příště v nominaci nechyběl. „Hodně jsem se o tom bavil s Markem Židlickým, řekl mi svůj názor, bavili jsme se o věcech, co bych měl zlepšit.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jiří Ticháček během tréninku hokejové reprezentace.

Dres Rytířů bude mladý bek oblékat zřejmě i v příští sezóně. „Zatím to vypadá na Kladno. Kdyby nějaká nabídka přišla, tak bychom o tom ale určitě diskutovali,“ připouští Ticháček ambice opustit extraligový klub a prozrazuje, že majitel Jaromír Jágr už pravděpodobně našel pro svůj tým trenéra. „Ale nechám si to pro sebe,“ uzavírá tajemně.

Ve speciálním rozhovoru promluvil Ticháček i o partě starších a mladších hráčů v jednom týmu nebo o tom, jak prožívá zápasy českého týmu jako fanoušek. Řeč došla i na defenzivní hráče Švédska či Švýcarska a na tip umístění českého týmu na domácím šampionátu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.