Hlavní obsah

Rozdíl mezi námi a Čechy je úplně jasný. Děláme senzaci z fantastického sedmého místa, tepe Slováky legenda

Zatímco v tuzemsku se hokejové osobnosti let minulých rozplývají nad zlatou jízdou Rulíkových hochů na domácím světovém šampionátu, na východ od našich hranic je hodnocení vystoupení slovenských hokejistů na MS v Praze a Ostravě o poznání ponuřejší. Za předvedené výkony a konečné sedmé místo tým kanadského trenéra Craiga Ramsayho zkritizoval třeba legendární útočník Jozef Golonka.

Foto: ČTK / Pavel Paprskář, Profimedia.cz

Jozef Golonka na snímku z května loňského roku.

Článek

„Ještě štěstí, že máme Hrivíka s Cehlárikem, kteří si přivezli trochu půdy ze Švédska (oba na klubové úrovni působí v Leksandu - pozn. aut.), a že taky Hudáček ukázal, jak se hraje hokej v Česku. Takže jsme všichni viděli, že je to tam na úplně jiné úrovni,“ zmínil dnes 86letý někdejší vynikající útočník československé reprezentace pro server čas.sk extraligového šampiona s Třincem, který byl s deseti kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Slováků na turnaji.

Slováci sice v průběhu základních skupin překvapili dvoubodovým triumfem nad Spojenými státy, zároveň ale dostali šest branek od Německa i Švédska a podlehli rovněž Lotyšům, kteří se ani nedostali do play off. V něm sice Ramsayho družina nechyběla, po dalším šestigólovém přídělu ale vypadla ve čtvrtfinále s Kanadou.

Cesta českého týmu za zlatem.Video: Sport.cz

A tak Slovensko už dvanáct let čeká na medaili z MS. Na zlato dokonce od roku 2002. „Zlatý úspěch v Göteborgu se zapsal do historie, ale nic se neanalyzovalo a nic se neudělalo. Češi budovali tým a dnes mají v NHL řekněme kolem 25 hráčů, kteří jsou opravdu velmi dobří,“ míní Golonka, který za československou reprezentaci nastřílel mezi lety 1959 až 1969 ve 134 zápasech 82 gólů.

Sestřih finále MS Švýcarsko–Česko.Video: Česká televize

Rozdíl mezi českou a slovenskou reprezentací je podle něj jasně zřetelný. „Byla atmosféra na naší střídačce stejná jako u Čechů? Tam mají v týmu úplně jiný přístup a mají i vlastní trenéry. Takže rozdíl mezi námi a Čechy je jasný. Přístup hráčů jeden k druhému. Komunikace na střídačce i mimo ni. Já nikoho nehaním! Je ale třeba se z toho vyspat a udělat si pořádnou analýzu, co všechno se tady za posledních pět let nepovedlo,“ nabádá účastník tří olympiád a osmi světových šampionátů.

„Na šampionátu nebyli Rusové ani Bělorusové. Kdyby tam byli, nevím, jak bychom dopadli. A teď budeme dělat senzaci z toho fantastického sedmého místa? Před mistrovstvím světa jsme podlehli euforii, že už jsme pomalu mistři světa. Ale věci je třeba řešit s chladnou hlavou,“ uzavírá majitel tří stříbrných a stejného počtu bronzových medailí z MS, který se může pochlubit i stříbrem a bronzem ze ZOH.