Hlavní obsah

Republika nám moc nevěří, podotkl Palát. Dostál se z atmosféry ani tlaku nestresoval

Trenéři do poslední chvíle tajili, koho nasadí do branky na důležitý úvodní duel domácího šampionátu s Finskem. Navzdory tomu, že v Brně se lépe prezentoval Petr Mrázek, důvěru dostal Lukáš Dostál. „Dozvěděl jsem se to včera,“ prozradil. V přípravném turnaji obdržel několik smolných gólů, tentokrát však finské střelce vynuloval a vychytal cenné vítězství 1:0 po nájezdech. „Přesně takový zápas jsme potřebovali,“ pochvaloval si 23letý gólman.

Nájezdy mám rád, usmívá se brankář Lukáš Dostál. Finští střelci dělali přesně to, co mi ukázal Ondřej Pavelec, a to mi pomohloVideo: Sport.cz

Článek

V první třetině si skoro nesáhl na puk, ve statistikách mu svítil jediný zákrok. „Moc práce nebylo, kluci předvedli zodpovědný výkon. Odvedli fantastickou práci, k ničemu je nepustili,“ oceňoval brankář Anaheimu.

V zateplené O2 areně ale vůbec nemrzl. „Bylo horko, takže v pohodě. Snažil jsem se akorát udržovat v tempu, zabruslil jsem si do rohů. Někdy má člověk hodně zákroků, někdy málo. Podobná situace se mi stala už mockrát. S tím se musím poprat. Jsem rád, že dneska to vyšlo,“ usmál se.

Český výběr zvládl oslabení na začátku prodloužení a pak opanoval nájezdy, Dostál vychytal všechny čtyři finské střelce. „S Ondrou Pavelcem jsme se bavili o nějakých nájezdnících. Vypíchl pár kluků, dva z nich jeli a udělali přesně to, co mi Ondra ukázal. Rozhodně mi to pomohlo, za to mu děkuju,“ vzkázal brněnský rodák.

Rozpačitý závěr přípravy je tak díky dobrému výkonu a především díky vítězství zapomenut. „Turnaj začal až dneska a my jsme úvod zvládli. Takhle se chceme prezentovat,“ poznamenal Dostál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání ČR–FinskoVideo: Česká televize

Národní tým tak vyslal jasný vzkaz kritickým českým fanouškům. „Republika nám moc nevěří. Ale ukázali jsme, že můžeme s Finskem hrát, i vyhrát. Pro nás je to super,“ podotkl útočník Ondřej Palát.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Samotnou kulisu v natěšené a zaplněné O2 areně si užíval. „Super atmosféra. Dýchla na nás,“ přiznal Palát. „Moc jsem si to užíval,“ souhlasil Dostál, kterého tlak velkého zápasu neznervózněl. „Hraju před domácím publikem, není důvod se stresovat. V posledních sezonách jsem si prožil hodně těžkých momentů, ze kterých jsem těžil zkušenosti. Cítil jsem, že jsem na zápas maximálně připraven,“ líčil.

Ondřej Palát slavil, gól však nakonec neplatil. Neviděl jsem tam moc nedovolené bránění, ale rozhodčí to tak posoudiliVideo: Sport.cz

Přiznal rovněž, že už ví další gólmanské nasazení do turnaje. „Informace máme,“ řekl Dostál. Kdo však odchytá sobotní utkání s Norskem, prozradit nechtěl.