Hlavní obsah

Přiletěl Pastrňák a kurzy na zlato Čechů rázem padají. I sázkaři navyšují vklady na medaili

Přílet Davida Pastrňáka a jeho parťáka z Bostonu Pavla Zachy se výrazně promítá i do výše kurzů sázkových kanceláří na českou medaili a taky do optimismu samotných sázkařů. Například u Tipsportu klesl kurz na zlato Čechů z původních 8,5 na současných 5,2. „Po vypadnutí Bostonu šel kurz nejníže. Promítají se do toho i dobré výkony týmu, ale vliv Pastrňáka, Nečase a Zachy je o něco vyšší,“ přiznává bookmaker Tipsportu Miroslav Hora. A obdobné je to i u dalších velkých českých sázkovek.

V Bostonu neměli radost, že jsem hned odletěl, přiznává David Pastrňák. Ani nevím, kdy jsem hrál v Česku naposledy, hrozně se těším!Video: Sport.cz

Článek

Tak kupříkladu u Fortuny se kurz na zlato Čechů pohyboval od startu turnaje ve stabilním rozmezí 7-8, jenže po oznámení, že se k týmu připojí Pastrňák se Zachou, šel výrazně dolů na současných 5,6. Hlavním favoritem je Švédsko (3,3), následuje Kanada (4,1) a USA (5,4).

„Připojení Nečase, Zachy a Pastrňáka je velkým impulsem, který může výrazně zamíchat s českými medailovými ambicemi. Bude záležet, jak si všechno sedne a jak trenéři nové hráče zapracují do sestavy. Podle mě by bylo chybou rozbít fungující automatismy, které se v dosavadním průběhu podařilo vytvořit. V situaci, kdy Nečas nemá problém zahrát z křídla, se vyloženě nabízí posily srovnat do jedné řady. V takovém případě klidně můžeme v závěrečném duelu ve skupině zaskočit favorizovanou Kanadu a obsadit první místo ve skupině,“ míní Roman Kovařík, sportovní expert Fortuny.

Na to, že Češi získají medaili, je tam nyní kurz 1,95 z původních 2,5. U Tipsortu je to pak 2:1, zatímco před turnajem 3,3. „Nejvyšší kurz na zlato našich hokejistů jsme měli vypsaný po nevydařeném turnaji v Brně. Tam byl kurz 8,5:1. Po výborném výkonu s Finskem hned na úvod šel kurz níž a v průběhu MS klesal i s ohledem na vývoj série Florida - Boston, kdy jsme v kurzech oceňovali pravděpodobný start Pastrňáka se Zachou,“ popisuje Hora z Tipsportu.

A Jakub Vilkius, bookmaker společnosti Betano, přidává: „Po nevydařeném turnaji Betano Hockey Games byl na začátku MS na vítězství českého národního týmu kurz 11. S průběhem turnaje a příjezdem Nečase, Pastrňáka a Zachy se šance národního týmu lehce zvedly a kurz jsme upravili na 8. Enormní zájem sázek na český tým evidujeme již od začátku turnaje a je to tím, že máme nejvyššsí kurz na trhu. Největšími favority turnaje přesto zůstávají Švédové a oba zámořské celky.“

Pavel Zacha po dlouhé době uslyší v kabině češtinu. Pro jeho rozhodování byla důležitá komunikace s trenérem a manažerem Video: Sport.cz

Efekt Pastrňák skutečně ovlivňuje chování sázkařů, kupříkladu u Fortuny se vklady na titul pro český tým zvedly o pětinu. Byť 42 procent sázkařů dává na titul Kanady, 24 procent na prvenství Švédska a 21 procent pak na Čechy. Obdobně to vnímá i bookmaker Hora z Tipsportu.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

„S dobrými výkony ožil zájem sázejících o medailové umístění českého týmu. Před turnajem byl sentiment výrazně v neprospěch českého týmu, celonárodně se řešila ‚správnost‘ nominace a sázkaři měli velký zájem o veškeré sázky proti úspěchu českého týmu, jak u celkového umístění, tak u umístění ve skupině. Po vypadnutí Bostonu sázky na Čechy rychle rostly. Je to vidět i na blížícím se zápase Česko - Kanada, který se v průběhu turnaje sázel výrazně ve prospěch Kanady a po vypadnutí Bostonu je tu otočka a zase zvýšený zájem o sázky na výhru českého týmu.“

Český tým je nyní u Tipsportu třetí nejvíce sázený na vítězství v turnaji za Kanadou a Švédskem. Rozdíly jsou malé, na Kanadu je to lehce přes milion, na Čechy a Švédsko mírně pod milion korun.