Hlavní obsah

OČIMA MISTRA: Od druhé třetiny to byl válec. A klobouk dolů před Červusem, je to pan hokejista

Byl jsem se osobně podívat na druhém vystoupení reprezentace na mistrovství světa v hokeji. A musím říct, že od druhé třetiny to byl válec. Norové se pomalu nedostali ze třetiny. Bylo otázkou času, kdy prolomíme jejich obranu. Nakonec se nám to povedlo. Zaslouženě jsme výsledek otočili a vyhráli 6:3.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Norové byli českému týmu houževnatým soupeřem

Článek

Ani první třetina nebyla špatná, i když jsme ji prohráli 2:3. Dostali jsme dva smolné góly, u třetího nás Norové vymíchali. Po přestávce se obraz hry změnil. Šlo jen o to, kdy dáme gól. Pak bylo jasné, že zápas otočíme. Hru jsme kontrolovali a Norové nás neměli čím ohrozit.

Říkal jsem si, co obdržené góly udělají s Petrem Mrázkem. Přece jen je z Chicaga zvyklý, že na něj chodí mraky střel zápas co zápas. Ale je to zkušený borec a po těch třech smolných gólech bránu zavřel. Pak už sice tolik práce neměl, ale o to je to pro gólmana těžší. Ukázal kvalitu, a když to řeknu slušně, nepokakal se z toho.

Foto: ČTK

Češi se radují z vedoucí trefy Matěje Stránského

Je škoda, že jsme neproměnili ani jednu ze šesti přesilovek. V jedné jsme navíc dostali gól. Ale měli jsme při nich dobré momenty. Potřebovali bychom, aby se pár kluků jako Kašička nebo Kubalda chytili gólem, a pak to můžeme rozjet. Těmhle klukům gól chybí. Až ho dají, dostanou se do pohody a bude to plus pro náš nároďák.

Sestřih utkání Norsko–ČeskoVideo: Česká televize

Musím smeknout klobouk dolů před Romanem Červusem Červenkou. V 38 letech odehrál 200. start za reprezentaci a řídil náš obrat. Ukázal, že je pan hokejista a jak se umí na velký turnaj připravit, i když to jsou jen dva zápasy. S Norskem byl naším nejlepším hráčem. Režíruje přesilovku, umí dát gól. A v těžkých chvílích se nezbavuje puku, podrží ho.

Hrál jsem s ním ve Slavii, když svou kariéru začínal. Tam se teprve tvořil, formoval. Chvíli ještě hostoval v první lize, ale když získal stabilní místo v extralize, bylo vidět, jak každým rokem roste. Dlouhodobě si drží formu a pro reprezentaci je nepostradatelný.

Rád bych ještě zmínil z norského týmu 18letého Stiana Solberga. Už jsem ho viděl loni na dvacítkách. Každý rok dělá progres, dnes byl nejlepším hráčem Norů. Mladíček, rok narození 2005. Myslím, že o něm ještě hodně uslyšíme. Norové tam celkově mají pár mladých, zajímavých hráčů. Na druhou stranu trošku víc jsem čekal od Zuccarella, ale třeba nám to ještě v průběhu turnaje ukáže.

Související témata: