Hlavní obsah

Neznalost pravidel? V zámoří platí jiná, Gudas na to doplatil: Poučil jsem se

Tvrďák v české defenzivě Radko Gudas má za dva zápasy na svém kontě už čtyři vyloučení. Kuriózní dvě trestné minuty obdržel ve druhé třetině utkání s Norskem. Poté, co přišel o helmu, si ji rychle nasadil a pokračoval ve hře, což předpisy IIHF nedovolují. Neznalost pravidel ale důraznému obránci vlastně ani vyčítat nelze. V NHL totiž platí jiné regule. „Ponaučil jsem se z toho,“ usmál se po vítězství 6:3.

Pravidlo o nasazení helmy? Nebyl jsem na to připravený, ale už jsem se ponaučil, přiznává Radko GudasVideo: Sport.cz

Článek

V tomhle je mezi zámořským a evropským hokejem velký rozdíl. Když v NHL hráč přijde o helmu, může dokonce odehrát puk, poté si ji zpátky nasadit a pokračovat ve hře. Naopak v zápasech pod hlavičkou IIHF musí okamžitě zamířit na střídačku.

To Gudas poté, co mu přilbu v souboji stáhl norský útočník Thomas Olsen, neudělal. A po právu obdržel dvouminutový trest. „Bohužel jsem jednou oslabil tým, ale už vím, jaká jsou tu pravidla,“ podotkl.

V první třetině jsem klukům nepomohl, říká Petr Mrázek. Letos se mi to už ale párkrát stalo a mentálně jsem silný, abych to zvládlVideo: Sport.cz

Nepomohlo ani to, že mu rozhodčí gesty i křikem jasně dával najevo, že musí neprodleně opustit led. „Vůbec jsem to netušil. Je tam takový hluk, že občas neslyším ani sám sebe,“ přiznal Gudas, jenž na trestnou lavici mířil značně nespokojený. „Byl jsem vytočený. Soupeř mě shodil na led, to jsem netušil, že je v rámci pravidel. Čekal jsem, že nás aspoň vyloučí oba,“ rozčiloval se.

Že se však skutečně ze zkoušky pravidel poučil, potvrdil už ve třetí třetině, kdy po faulu Matse Zuccarella opět přišel o helmu a tentokrát ihned střídal. „Už jsem se z toho poučil. A pomohlo, že tentokrát z toho byla přesilovka pro nás,“ poznamenal. Právě s největší norskou hvězdou se dostal do křížku už při odchodu do kabin po první třetině. „Já koukal na jinou stranu a viděl jsem ho na poslední chvíli,“ líčil.

Sestřih utkání Norsko–ČeskoVideo: Česká televize

Od té doby byl s útočníkem Minnesoty takřka nerozdělitelná dvojka. „Tohle miluju, když se jim dokážu dostat pod kůži. Je to styl mého hokeje. Lepší pro nás, když se soustředí víc na mě než na hokej,“ culil se. „Jeho lajna se tlačila víc do útoku, takže jsme hráli víc my, defenzivní obránci. Jsem za důvěru trenéra jedině rád,“ pochvaloval si 33letý kladenský rodák.

Cenil si rovněž toho, jak se český výběr dokázal zvednout z nepříznivého stavu 1:3. „Pořád jsem nám věřil. Stejně jako dalších 23 kluků, kteří jsou tady. Nikdo nevěšel hlavu. Ukázali jsme sílu týmu a vůli, nesložili jsme zbraně a dali do toho srdce. Makali jsme a věřili jsme systému,“ oceňoval Gudas.

Jednoznačně se ukázal morál týmu. Hráči si za tím šli, hodnotí duel s Norskem Radim RulíkVideo: Sport.cz

Vypíchl i psychickou odolnost brankáře Petra Mrázka, jenž inkasoval tři góly z prvních čtyř střel, ovšem poté svou klec zamknul. „Neudělali jsme mu to vůbec jednoduché. Ale je super, že si z toho nic nedělal. Na konci byl jistý. Je parádní mít gólmany, kteří si věří, mají sebevědomí, dokážou zápas podržet a na konci rozhodnout,“ mínil zkušený obránce.

Důležitým faktorem byla pochopitelně i výborná kulisa vyprodané O2 areny. „Super atmosféra. Mít takovou podporu, to bych přál každému, aby si zažil,“ usmíval se. Dechberoucím momentem byla i chvíle, kdy celý stadion skákal za nepříznivého stavu 2:3. „To se může stát jedině v Česku,“ připustil.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

„Úplně to člověka dokáže nabudit. Užívám si to, když celý stadion skáče a celé se to hýbe. Nebylo slyšet ani sama sebe, takže jsme si museli probrat na střídačce, co budeme hrát,“ doplnil Gudas.