Hlavní obsah

NAD(H)LEDEM: Švýcaři jsou top tým, půl zápasu byli lepší. Chyběl nám pohyb i produktivita

Švýcaři měli v nohách nedělní zápas s Rakouskem a já jsem čekal, že se to na nich projeví. Nestalo se, ukázali, že dnes už jsou v top šesti týmech na světě. Náš nároďák porazili 2:1 po nájezdech, a uštědřili mu tak první prohru na mistrovství světa. Za mě se hrál výborný hokej. Jen škoda, že nepadlo víc gólů.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Brankář Lukáš Dostál inkasuje první gól od Kevina Fialy

Článek

Výkon soupeře musím ocenit. Švýcaři hráli neskutečně zodpovědně. Systémově i nasazením. Konkrétně první třetina byla těžce v jejich režii. Do toho jim přijede Kevin Fiala a i přes dlouhou cestu z Ameriky patří k nejlepším. Ale není to jen o něm, mají tam Niederreitera, Hischiera a Josiho, který nesleze z ledu. Jsou tam dvě tři lajny, které mohou rozhodnout.

Půlku zápasu byli Švýcaři lepší. My jsme se do tempa dostali až gólem Matěje Stránského. Čekal jsem, že ve třetí třetině soupeře přebruslíme. Švýcaři měli teoreticky tahat nohy, ale nestalo se. Pohyb měli výborný, což jsme viděli už v přípravě. Mají silnou generaci a tým, o kterém nemůžeme říct, že by byl horší než náš. Dneska to předvedli, za mě jsou v top šestce týmů světa.

Sestřih zápasu Česko–ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Je škoda, že nám proti silnějším soupeřům chybí produktivita. Pozitivní ale je, že se do šancí dostávají hlavně kluci, od kterých se góly čekají. Třeba Kubalda. Je jen otázkou času, kdy to prolomí. Kdyby ty šance neměl, hodnotilo by se to špatně.

Potyčka v zápase Švýcarsko–ČeskoVideo: Česká televize

Neskutečný výkon podala čtvrtá lajna. Kolik toho najezdila a jaké s ní měli Švýcaři problémy… Ale první zápas zase byla vidět Tomáškova formace, druhý Červusova. Je skvělé, jak se ty lajny doplňují a ta jedna vždycky vystoupí. To je super.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Trochu mě naopak zamrzel výkon rozhodčích. Nechci se ale vymlouvat na to, že by nás poškodili. Ale jsme zvyklí na úplně jiné měřítko. Pár faulů určitě nebylo, pak tam byly nějaké neodpískané ofsajdy a zakázaná uvolnění. Podle mě pískají blbě celý turnaj, není to jenom o tom, že by poškodili zrovna nás.

Přesto ale říkám: Buďme pozitivní. Turnaj je rozeběhnutý. Před námi jsou mraky zápasů a z kluků je cítit síla a energie.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

Související témata: