Hlavní obsah

MS jede na 112 procent! Šampionát v Česku útočí na překonání vlastního diváckého rekordu

Zatím je za námi první hrací víkend, tedy 16 z celkové porce 64 zápasů, jenže už tak je jasné, že hokejový šampionát v Praze a Ostravě znovu láká masy diváků. A že je zcela reálné, aby Česko po devíti letech překonalo svůj vlastní divácký rekord z roku 2015. Tehdy dohromady dorazilo 741 690 diváků, teď turnaj rozjel útok na hranici 800 tisíc!

Sestřih utkání Norsko - ČeskoVideo: Česká televize

Článek

„První víkend byl z hlediska návštěvnosti fantastický. Velice si vážíme všech pozitivních reakcí na atmosféru v hale nebo během předzápasového programu v oficiálních fan zónách,“ říká Jan Kuklík, PR manažer šampionátu.

Klíčové je, že návštěvnost neosciluje, drží si solidní medián. Příklad? Před devíti lety byla po úvodní víkendu nejnižší návštěva na ostravském zápase Bělorusko – Slovinsko (5 995 diváků), teď nejnižší číslo zní 8425 lidí na nedělním mači Švédsko – Polsko.

A u Prahy je rozdíl ještě markantnější, protože zatímco v roce 2015 přišlo na úvod nejméně diváků na nedělní večerní duel Švýcarsko – Francie (8780), teď ve stejnou dobu na Švýcarsko – Rakousko dorazilo 13 512 diváků. I proto je dosavadní průměr návštěvnosti na 12 541 divácích, před devíti lety to bylo po úvodním víkendu 11 154 a celkově po celém rekordním mistrovství 11 589 diváků.

A je třeba přidat, že závěrečný víkend se odehrává jen v Praze.

Drobně se navýšila kapacita obou arén, zatímco před devíti lety bylo v O2 Areně maximem 17 383 diváků, teď je to o 30 lidí víc. V ostravské hale se maximum zvedlo z 8812 diváků na 9109 a hned prvních šest z osmi utkání tam bylo zcela vyprodáno. „Oproti roku 2015 se změnily požadavky a konkrétní blokace pro televizní studia, komentátorské pozice nebo počty sedadel na mediální tribuně. Proto se celkové číslo kapacity obou arén zvýšilo,“ popisuje Kuklík.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

U některých vyprodaných zápasů v Ostravě sice byly k vidění v aréně volná místa, má to však vysvětlení. „Buď si fanoušci zakoupili lístky v balíčku nebo i jednotlivé vstupenky, ale něco jim do toho přišlo a nemohli dorazit. Další variantou může být, že jsou v útrobách haly nebo u stánků s občerstvením, které jsou neustále plné, či na záchodě,“ vysvětluje Irena Šašková, zástupkyně prezidenta ostravského organizačního výboru.

Zásadní dny pro divácký rekord ale přicházejí teď. Na úterní a čtvrteční zápasy, kdy v O2 Areně nehrají Češi, jsou ještě stovky volných lístků. Na druhou stranu třeba na neděli, kdy má reprezentace rovněž volno, hlásí prodejní portály vyprodáno.

„Pracovní týden bývá vždy trochu problematický, ne všechny odpolední zápasy jsou vyprodané. Na méně atraktivní zápasy jsme nabídli možnost všem školám a hokejovým klubům. Celkové číslo návštěvnosti je stále velká neznámá, nevíme, kdo postoupí do čtvrtfinále a do finálového víkendu. Věříme, že ti fanoušci, kteří ještě nemají vstupenku a viděli plné arény během víkendu, se rozhodnou dorazit na kterýkoli zápas světového šampionátu. Atmosféra ve všech duelech byla skvělá a nejinak tomu bude i během následujících utkáních,“ věří Kuklík.

I v Ostravě jsou optimisté. Třeba vstupenky na zápasy Slovenska s USA či Polskem se prodaly v rekordním čase.

Takže padne hranice 800 tisíc?

Související témata: