Hlavní obsah

Možná se už nevrátím. Čerstvý mistr světa z Prahy přiznal zájem z NHL

Aktualizováno

Zažil sezonu, na jakou nikdy nezapomene. Krach v ligovém play off si bohatě vynahradil zlatem na mistrovství světa. A šampionát českého hokejového útočníka Davida Tomáška možná definitivně katapultuje do zámořské NHL.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Michal Kempný a David Tomášek.

Článek

Tomášek zářil v dresu švédského Färjestadu, v němž se stal nejlepším střelcem základní části tamní ligy. Pak ale přišel nečekaný krach, když nejlepší tým tabulky vyhořel hned v prvním kole play off.

Nicméně výtečné výkony během celé sezony vynesly českému forvardovi v klubu novou smlouvu. Po šampionátu nicméně švédským novinářům přiznal, že do další sezony ve Färjestadu už možná nenastoupí.

„Jestli se vrátím do Färjestadu? To teď nevím. Nejsem si jistý,“ odpověděl na dotaz listu Expressen.

A na následující otázku, zda je v kontaktu s kluby NHL, které o něj mají zájem, odpověděl: „Ano, ale na tohle je ještě trochu čas (deadline pro NHL na získání hráče z elitní švédské soutěže je 15. červen).“

Pražský rodák si chce nyní především užít oslavy zlaté medaile. „Teď dáme tohle stranou, budeme se o tom bavit v následujících týdnech. A uvidíme, co je pro mě nejlepší řešení,“ dodal.

Oslavy hokejistů na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

V reprezentaci si dokonale spravil chuť. Do přípravy naskočil hattrickem v duelu s Německem. Na samotném šampionátu se nicméně gólově prosadil až proti Rakousku. Po příjezdu hvězdného ofenzivního tria z NHL se sice postupně propadl až do čtvrté formace, to mu ale na radosti z titulu nic neubralo.

„Je to fantastické, něco neuvěřitelného. Po trpkém konci sezony s Färjestadem jsem šťastný, že jsem se nakonec šampionem přece jenom stal. Je to největší úspěch mojí kariéry a obrovská satisfakce. Byl to hodně dlouhý rok,“ radoval se.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize