Hlavní obsah

Maturoval z češtiny, je součástí rakouského hokejového zázraku a říká: Češi jsou tady nejlepší

Před lety na dvojjazyčném gymnáziu ve Znojmě maturoval z češtiny, jeho vzorem jsou Jaromír Jágr a Roman Červenka a třeba v dorostu hrával i s Lukášem Sedlákem. Teď je Peter Schneider, někdejší útočník brněnské Komety, součástí rakouské hokejové pohádky, ve které „trpaslík“ obral o body obry z Kanady a Finska. „Ještě nemáme co slavit. Pořád jsme nic nedokázali. Máme čtyři body a stále se může stát, že spadneme,“ říká 33letý útočník plynulou češtinou. Právě duel s Českem teď Rakousko v pátek večer čeká.

Sestřih utkání Finsko - RakouskoVideo: Česká televize

Článek

Byl to ve čtvrtek vpodvečer k vidění v pražské O2 Areně velký zázrak na ledě. Rakousko sice prohrávalo 0:2, pak ale dokázalo postupně proti Finsku srovnat až nakonec dvě desetiny před závěrečnou sirénou Benjamin Baumgartner tak trochu ve stylu Daniela Voženílka rozhodl o senzační výhře.

„Byl to i pro nás šok, když to skončilo v brance. Já jsem si myslel, že už jdeme do overtime, tedy prodloužení. Napadlo mě, že tohle snad ani není možné, ale pár těsných zápasů jsme tady už měli. Nebyli jsme lepším týmem, ale i tak si myslím, že jsme si zasloužili vyhrát,“ uvedl Schneider pro ČTK.

Když gól padl, podíval se směrem na kostku, kde viděl, že ještě čas zbyl. A že gól by měl platit. „Byl jsem si stoprocentně jistý, že platí. Prostě jsem věděl, že je to gól.“

A tak byl šok na světě. Rakousko přitom do turnaje vstoupilo ostudnou prohrou 1:5 s Dánskem, což je jeden ze soupeřů, se kterým by se mělo měřit. Pak ale potrápilo Švýcarsko (5:6), po úchvatné pětigólové třetí třetině sebralo bod Kanadě (6:7pp), až přišla výhra nad Finskem.

„Řekli jsme si, že nemůžeme takhle hrát, jak jsme hráli s Dánskem, že musíme hrát mnohem jednodušeji, víc bruslit, lépe bránit, dávat puky ven z vlastního pásma. Už se Švýcary jsme si vedli lépe, s Kanadou to bylo zase lepší a dodalo nám to určitě sebevědomí. Teď s Finy si myslím, že jsme odehráli dobrý zápas s vynikajícím soupeřem,“ řekl Schneider. „Naším cílem je udržet se v elitní skupině, ještě stále nemáme hotovo. Takže oslavy případně až po šampionátu.“

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Teď zvlášť jeho čeká výjimečný zápas proti domácím Čechům. Jako kluk kvůli hokeji dva roky dojížděl z Vídně do Bratislavy, kde se později usadil. Naučil se slovensky, ale v dorostu se přes České Budějovice dostal do Znojma, kde odmaturoval. A kde dostal – jak sám říká – i školu života. I proto mluví plynně česky, byť on trochu skepticky namítne. „Jazyk trochu ztratíte, když nemluvíte.“

A po zápase s Finskem děkoval novinářům za rozhovor, protože tak se nejlíp trénuje.

Po oné maturitě se vydal do zámoří na univerzitu, pak ho ale Libor Zábranský zlákal zpět do Česka, a tak mají zápasy s tímhle sokem pro něj zvláštní šťávu.

Mimochodem před dvěma lety pomohl úspěšným nájezdem Čechy v Tampere porazit. Před pátečním mačem ale říká: „Co jsem viděl, tak bych řekl, že jsou tady Češi nejlepší. Určitě si nemůžeme myslet, že proti nim budeme dominovat. Ale všichni kluci určitě vidí, že je tady cesta, jak udělat nějaké body. Doufám, že třeba překvapíme i je. Bude to každopádně hodně těžký zápas, ale nic nevzdáváme, budeme bojovat. Těším se na to.“

Taktika? „Chceme co nejdéle udržet ten zápas těsný, aby to bylo o gól, maximálně o dva. Tím víc nervózní pak možná ty super týmy jsou. Máme i skvělé gólmany. A na konci, když se hraje těsný zápas, se může stát cokoliv. Jako s Finskem,“ uvedl Schneider.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.