Hlavní obsah

Reprezentace nastoupí ve čtvrtečním čtvrtfinále MS proti USA. Hrát se bude od 20:20

Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace nastoupí ve čtvrtečním čtvrtfinále domácího MS proti Spojeným státům americkým. Rozhodl o tom večerní poslední zápas skupiny A mezi Švýcarskem a Finskem (3:1). Svěřenci kouče Radima Rulíka budou bojovat o postup do semifinále v Praze od 20:20.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Kanada–Česko.Video: Česká televize

Článek

Po odpolední porážce 3:4 v prodloužení s Kanadou byly karty pro Rulíkův tým rozdány jasně. Jakékoliv vítězství Švýcarů nad Finy znamená pro Čechy čtvrtfinále s USA, triumf Finů pak čtvrteční zápas s Německem.

Nakonec platí první varianta. Češi skončili ve své skupině třetí, a tak jdou z ostravské skupiny na druhé Američany.

Od rozdělení federace se čeští hokejisté utkali ve čtvrtfinále MS s Američany už sedmkrát. Bilance je mírně negativní - tři postupy do semifinále a čtyři vyřazení.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Poslední tři vzájemná měření sil ve čtvrtfinále ale vždy skončila triumfem Spojených států amerických. Naposledy loni v Tampere (0:3). Tento zápas ze současného kádru pamatuje devět hráčů - třetí brankář Vejmelka, obránci Kempný s Kundrátkem a útočníci Beránek, Červenka, Kubalík, Flek, Voženílek a Tomášek. Loňského MS se zúčastnil i forvard Sedlák, kvůli zranění ale turnaj nedokončil.

Ve zbylých čtvrtfinálových duelech na sebe narazí v Praze Kanada se Slovenskem (od 16:20), v Ostravě pak dojde na zápasy Švýcarsko–Německo (16:20) a Švédsko–Finsko (20:20).

A jak to bude v semifinále? Týmy, které postoupí ze čtvrtfinále, budou seřazeny od prvního do čtvrtého místa podle následujících kritérií:

1) umístění ve skupině

2) body získané ve skupině

3) rozdíl ve skóre ve skupině

4) vstřelené góly ve skupině

S tím, že nejvýše nasazený semifinalista bude hrát s tím čtvrtým. A pochopitelně druhý se třetím. V praxi by to tedy znamenalo, že pokud by do semifinále prošly Švédsko, Kanada, Švýcarsko a Česko, v semifinále by hrálo Švédsko s Českem a Kanada se Švýcarskem.

Složení čtvrtfinálových dvojic MS 2024:
Praha
16:20 Kanada–Slovensko
20:20 USA–Česko
Ostrava
16:20 Švýcarsko–Německo
20:20 Švédsko–Finsko
Postoupí čeští hokejisté přes USA do semifinále MS?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31937 čtenářů.