Hlavní obsah

Kaláber proti rodnému Slovensku. Emoce dávám stranou, řekl a vysvětlil, proč chybí Chmielewski

Emotivní utkání čeká ve středu večer na slovenského trenéra polské hokejové reprezentace Róberta Kalábera. Tým, který se mezi světovou elitu vrátil po 22 letech, povede proti své rodné zemi. Čtvrté vystoupení Polska a Slovenska na turnaji se v Ostravě rozehraje ve středu večer (od 20:20 hodin).

Sestřih zápasu USA–SlovenskoVideo: Česká televize

Článek

Poláci jsou ve skupině poslední s jedním bodem, jejich soupeř má po dvou výhrách bodů pět. „Nechci na tento zápas nahlížet tímto pohledem. Dávám emoce stranou a budu se s týmem na tohle utkání připravovat, jako na každé jiné,“ zdůrazňuje Kaláber. „Slovákům to chceme co nejvíc ztížit, aby nevyhráli lehce. Budeme chtít držet bezbrankový stav co nejdéle, čekat na svoji příležitost, abychom třeba byli my týmem, který dá první gól,“ pousmál se.

O favoritovi utkání má nicméně jasno. „Slovensko je silný tým, navíc měli na rozdíl od nás v úterý volno,“ říkal po porážce s Francií 2:4 Kaláber. „Musíme být připraveni na ještě větší válku, na ještě větší tempo než s Francií, mohutnější presink,“ říkal slovenský trenér, jenž dokázal dostat polskou reprezentaci z třetí nejvyšší kategorie mistrovství světa až mezi světovou špičku.

Foto: Polski hokej, Facebook

Slovenský trenér polské hokejové reprezentace Róbert Kaláber

A rád by tým dovedl na turnaji v Česku k vítězství, které by poté znamenalo udržení. „Není tu lehkých soupeřů, byť u některých jsme si na body mysleli. Je hezké, že naše hra nevypadá špatně, ale to je málo. Potřebujeme body. Chceme se udržet v elitní kategorii a musíme ty body někde urvat, vyválčit,“ zdůraznil trenér polského týmu GKS Jastrzebie.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Do Polska odcházel po angažmá v Trenčíně, kde vedl členy současného trenérského štábu slovenského výběru Jána Lašáka, Jána Pardavého i Róberta Petrovického. „Trénoval jsem i Marka Daňa nebo Petera Čerešnáka,“ podotkl 54letý kouč.

Kaláber má v týmu i dva hráče z české extraligy. Z Třince povolal Kamila Walegu, z Litvínova Pawla Zygmunta. Do Ostravy naopak překvapivě nepřicestoval olomoucký Aron Chmielewski.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

„Má za sebou těžkou sezonu. Zranil se a v Olomouci toho moc neodehrál. Počítali jsme s ním do prvních dvou formací, ale tam jsme měli hráče, kteří jsou momentálně v lepší formě. Nechtěli jsme ho dávat do třetí nebo čtvrté pětky, tak jsme se učinili rozhodnutí a dali příležitost klukům, kteří hráli celou sezonu,“ vysvětloval Kaláber.