Hlavní obsah

Jednolůžák pro Pastrňáka, rychlé shánění letenky a drahá pojistka. Jak dostat hvězdu z NHL do Prahy

Je to tak trochu akce kulový blesk. Jakmile totiž bylo jasné, že Boston (či o den dříve Carolina) vypadl z bojů o Stanley Cup, rozjel se kolotoč telefonátů a všemožných detailních operací, aby se Pastrňák, Zacha (či Nečas) dostali do Prahy a mohli co nejdříve hrát za národní tým na mistrovství světa. „Nejdůležitější na začátku je, aby kluci měli chuť přijet a hrát,“ popisuje reprezentační manažer Milan Hnilička, který má technické záležitosti na starost.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Útočník Bostonu David Pastrňák během pátého duelu play off s Floridou.

Článek

Hráči vypadnou z NHL, jak v tu chvíli reaguje vedení národního týmu?

Nejprve naši generální manažeři (Petr Nedvěd a Martin Havlát) zkontaktují samotné hráče a manažery klubů, já následně do zámoří odesílám požadavek na jejich uvolnění. Komunikuji s kluky ohledně letenky, protože je to cesta sem a zpátky. Jenže vše je závislé na tom, aby kluci prošli zdravotními prohlídkami. V případě hráčů Bostonu jsme museli počkat zhruba do neděle čtyř odpoledne našeho času. Pak jim posíláme letenku.

Když dostanou zelenou, následuje shánění letenky? Předpokládám, že kvůli komfortu je potřeba co nejrychlejší let v byznys třídě.

Ano, čekáme, až je vše potvrzené. Pak sháníme, žhavíme dráty. Volal jsem já i Martin Havlát. Sehnali jsme oběma stejný let, mají ho poměrně dobrý, takže snad všechno bude v pořádku.

Zároveň se musí pojistit jejich kontrakty. Dá se to zařídit online, jako když si kupuji cestovní pojištění, nebo je to nějaká speciální smlouva?

To u nás dlouhodobě řeší Honza Černý, generální sekretář svazu. My mu dáme pokyny, on to následně vyřizuje přímo s pojišťovnou, mají na to připravený speciální formulář. Vstupuje do toho i klub, hráč a jeho agent. Protože některým klukům třeba smlouva končí, jiní mají dlouhodobý kontrakt a řeší se fakt detaily, co se konkrétně pojišťuje. Pojištění kontraktu je důležité, aby s tím byl klub O.K., kdyby se cokoliv stalo. (U Pastrňáka by podle informací Sport.cz měla cena pojistky šplhat ke 100 tisícům dolarů).

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Pokud projdou prohlídkami, mají pojistku, může něco přílet hráče ještě zastavit?

Jedině, kdybychom je neměli na tzv. long listu (široké soupisce), což ale máme. Tím největším faktorem jsou skutečně výstupní zdravotní prohlídky, protože když je to někdo, koho má klub podepsaného dlouhodobě (Pastrňák má v Bostonu smlouvu do roku 2031), tak by ho v případě zdravotních komplikací nemusel pustit. Ale po formální stránce, když projde, tak tomu nic nebrání.

Když konečně přistanou v Praze, tak je čeká co? Musí si osobně pro akreditaci?

To už mám zařízené, že mi svazový fotograf vytáhne z archivu jejich fotky, které posílám organizátorům, takže budou mít akreditaci připravenou. Zajistíme, že mají všechno hotové. Jen se musí vyfotit na záběry na kostku, což třeba Švýcar Kevin Fiala před zápasem s námi nestihl. A tak tam žádné neměl. My kluky z Bostonu vyfotíme co nejdříve, aby se dostali do grafiky, která v hale běží. Zároveň na ně budu čekat s ‚entry listem‘, což je formulář, který je opravňuje hrát na mistrovství světa. Ten následně odnesu do kanceláře IIHF, kde je nejpozději dvě hodiny před zápasem musím zapsat na soupisku. Tím pádem naplníme kvótu 22 hráčů a budeme mít plnou soupisku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Manažeři Petr Nedvěd a Milan Hnilička během tréninku hokejové reprezentace.

Co dresy? Ty jsou připravené a jmenovky nažehlí kustodi?

Ne. Až je zapíšu, tak zaběhnu do centra Nike, kde se dělají dresy. To je přímo na stadionu, tam se vybere velikost dresu, našijí tam jméno a číslo. To je otázka pár desítek minut, protože jsou tam strašně šikovní. Mají svou dílnu, kde šijí všechny dresy a operativně tam dělají tyto změny. Já navíc dopředu posílám zmiňovaný ‚long list‘, kde jsou velikosti dresů a čísla. Ale občas se hráči domluví, protože Neči má v klubu 88, Pasta taky. Přednost je na základě věku či odehraných zápasů (Nečas proto hraje s číslem 98).

Co hokejové vybavení?

Záleží na hráčích, někomu nevadí věci nafasovat, někdo chce hrát ve svých rukavicích, bruslích. Snažíme se ale všem plně vyhovět.

Pokoj dostanou Pastrňák se Zachou společný?

Ne, každý bude mít svůj vlastní.