Hlavní obsah

Jalonen poslal dalších pět hráčů domů, do Chomutova zve sedm nových tváří

Už dochází na výraznější škrty. Po pátečním přípravném zápasu v Linci provedli generální manažer národního týmu Petr Nedvěd s koučem Karim Jalonenem několik změn na soupisce českých hokejistů chystajících se na mistrovství světa, které začíná už za pět týdnů v Tampere. Pro další část přípravy, kterou zahrnuje od pondělí přípravný kemp v Chomutově završený 14. a 15. dubna zápasy proti Německu, budou reprezentační kádr tvořit tři brankáři, deset obránců a čtrnáct útočníků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen.

Článek

Nově se mají hlásit brankář Petr Kváča (Liberec), obránci David Sklenička (Oulu), Lukáš Klok (Nižněkamsk), Libor Zábranský ml. (Jukurit), Jakub Jeřábek (Spartak Moskva) a David Jiříček (Plzeň) i útočník Jiří Smejkal (Lahti).

S národním týmem se oproti začátku přípravy po Patriku Demelovi rozloučilo v Rakousku i dalších pět hráčů: brankář Dominik Pavlát, obránci Tomáš Bartejs, David Kvasnička, Radek Kučeřík a útočník Jan Bambula.

Utkání hodnotil finský trenér české reprezentace obezřetně. „Až ve třetí třetině jsme zahráli opravdu velmi dobře. Když byl dlouho stav 1:1, mluvili jsme na střídačce o tom, že je třeba držet se své hry, věřit systému a plánu, jaký pro zápas byl. Když si zanalyzuju výkon, našel bych dost věcí a různých detailů, které ještě potřebujeme vypilovat," mínil pro ČTK trenér Kari Jalonen.

Autor dvou branek Matěj Blümel připustil, že odveta na rakouském ledě byla pro národní tým rozhodně těžší než první utkání ve Znojmě. „Sice jsme zase dali první gól a naklonili to na naši stranu, ale soupeř po vyrovnání dlouho držel krok. Když jsme ale dali gól na konci druhé třetiny, tak jsme se víc zatáhli a hráli pečlivě do obrany, což nám nabídlo i větší šance," tvrdil 21letý pardubický útočník.

O všechny čtyři góly se postarala první pětka. „Hráli vážně moc dobře. Zejména Blümel se mi hodně líbil. Byl silný na puku, výborně bruslil a dělal správná rozhodnutí. Ten gól ve vlastním oslabení byl pak bonus navíc," ocenil Jalonen. „I když to třeba výsledkově tak nevypadá, Rakušáci kousali docela dost. Snažili se hrát hodně jednoduše, dobře forčekovali," říkal debutující útočník Adam Klapka v České televizi.

„Dostal jsem takový smolný gól, ale paradoxně s ním ze mě spadla nervozita z premiéry a pak už jsem se cítil dobře. Jsem moc vděčný za šanci, kterou jsem dostal," líčil brankář Aleš Stezka. „Ve třetí třetině už jsme hráli parádně, vůbec k ničemu jsme Rakušany nepustili a měli snad jedinou střelu," dodal strážce české svatyně.

Související témata: