Hlavní obsah

Čtyři čeští útočníci včetně Kulicha vypadli v play off AHL. Do Prahy nedorazí nikdo, prozradil Nedvěd

Aktualizováno

V zámoří se pro domácí mistrovství světa uvolnily další potenciální posily. Hokejisté Jiří Kulich, Lukáš Rousek, Jiří Smejkal a Adam Klapka totiž v noci vypadli z play off farmářské AHL. Do Prahy však nedorazí. „Nikdo z nich se k mužstvu nepřipojí,“ prozradil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. Česká reprezentace si tak stále nechává tři volná místa na soupisce, čeká na vývoj sérií Caroliny a Bostonu a vyhlíží možný přílet Martina Nečase, Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání ČR - FinskoVideo: Česká televize

Článek

Příjezd krajánků ze zámořské farmy realizační tým zvažoval. „Přemýšleli jsme o tom,“ připustil Nedvěd. Největší šanci měl po vypadnutí záložního týmu Ottawy zřejmě Jiří Smejkal, který nechyběl na minulých dvou šampionátech. „Byla by šance, kdyby měl možnost se k mužstvu připojit dřív. Ale bohužel hrál play off, takže teď už nedorazí,“ vysvětlil Nedvěd.

Zajímavou posilou by mohl být snajpr z Rochesteru Jiří Kulich, který dotáhl českou dvacítku ke dvěma medailím v řadě. Radim Rulík ho z loňského stříbrného turnaje dobře zná, jak už však Nedvěd dříve avizoval, rozhodlo, že nemá zkušenost z mistrovství světa dospělých.

„To sehrálo velkou roli. Kdybychom ho mohli vidět v Brně, třeba bychom se rozhodli jinak. Ale tahle možnost bohužel nebyla, takže jsme se rozhodli takhle,“ uvedl Nedvěd s tím, že stejně realizační tým uvažoval i u Kulichova spoluhráče Lukáše Rouska a rovněž urostlého forvarda Adama Klapky z Calgary.

Nedorazí ani jiné jméno z AHL, na které český výběr byl ochotný čekat. Obránce David Jiříček totiž s Clevelandem postoupil právě přes Smejkalův celek do čtvrtfinále play off. A Nedvěd už na nominační tiskovce uvedl, že farma Columbusu talentovaného beka na mistrovství nepustí.

Národní tým si stále nechává tři volná místa na soupisce, kam doposud nezapsal beka Jana Ščotku a forvardy Michala Kovařčíka s Radanem Lencem. Pozorně totiž sleduje vývoj sérií v NHL. Carolina s Martinem Nečasem je krok od vyřazení, s New Yorkem Rangers prohrává 0:3 na zápasy. „Série může brzy skončit. Ale všichni víme, že na zlom často stačí jeden zápas. Musíme počkat,“ podotkl Nedvěd.

SESTŘIH: Boston - FloridaVideo: NHL.com

A po úvodní vysoké výhře se nyní nenachází v dobrém rozpoložení ani Boston, který teď od Floridy schytal dva debakly a prohrává 1:2 na zápasy. Možný příjezd hvězdného Davida Pastrňáka se tak zase drobně přiblížil. „A ještě tam máme Pavla Zachu,“ připomněl Nedvěd.

„Všichni tři jsou samozřejmě top rozdíloví hráči NHL a přáli bychom si je mít v mužstvu. Na druhou stranu klukům přejeme hodně štěstí v play off, aby došli co nejdál. Ale to nevyšlo, budeme rádi, když přiletí,“ pokračoval generální manažer.

Do kdy je reprezentace ochotná čekat na příjezd těchto hvězd, neprozradil. „Zatím čekáme. Když série skončí hodně rychle, naše rozhodování to zjednoduší. Ale nebudeme předbíhat,“ doplnil Nedvěd.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.