Hlavní obsah

Historické ponížení s liliputem, jsou v šoku Finové. Dostali jsme, co jsme si zasloužili, hlesl kouč Jalonen

Naprosté zděšení nastalo ve finských médiích poté, co výběr Suomi podlehl na hokejovém mistrovství světa v Praze Rakousku 2:3 gólem Benjamina Baumgartnera pouhé dvě desetiny vteřiny před koncem třetí třetiny.

Sestřih utkání Finsko - RakouskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Je to historické ponížení. Lvi ještě nikdy neprohráli zápas na mistrovství světa v ledním hokeji s alpským liliputem,“ píše v komentáři finský deník Ilta-Sanomat.

A přidává se i další finský portál Iltalehti. „Ponížení. Hokejový trpaslík dramatickým způsobem svrhl Finsko,“ připomíná server, že úřadující olympijští šampioni a druhý tým žebříčku IIHF podlehl mužstvu, jemuž patří až šestnáctá pozice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Mario Huber z Rakouska se raduje z gólu.

Přitom Finové začali výborně a už v deváté minutě vedli 2:0. Jenže víc už jim Rakušané nepovolili. Ve druhé třetině snížili a v té třetí góly Nickla a Baumgartnera dokonali obrat.

„Když prohrajete gólem v poslední vteřině, ztichnete,“ prohlásil trenér Suomi Jukka Jalonen pro finský V-sport. „Dostali jsme ale to, co jsme si zasloužili. Byli jsme neefektivní,“ věděl Jalonen, že pouhé dvě trefy z 32 střel na brankáře Kickerta je tuze málo.

„Nevyhráli jsme tolik soubojů a oni začali přecházet do protiútoků. Dostali se do pár šancí a skončilo to tím posledním gólem. Tohle je hokej a my se odrazíme nahoru,“ slibuje největší hvězda týmu a kapitán Mikael Granlund.

32letý útočník San Jose má v Praze po čtyřech duelech na svém kontě čtyři asistence. Na gól stále čeká, ale hlavně se trenérům nedaří najít k němu do formace hráče, s nimiž by si dokázal ideálně vyhovět.

Finové mají po čtyřech zápasech na svém kontě sedm bodů a hazardují s postupem do čtvrtfinále. Zatím sice drží čtvrtou příčku s tříbodovým náskokem na Rakušany, čekají je ale ještě náročné duely proti Kanadě, Dánsku a Švýcarsku.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

„Čtvrteční výkon Lions proti Rakousku byl tvrdou ranou. Pro Lvy je krutou realitou, že problémy, které se projevily v posledních zápasech, se nemohou opakovat proti silným soupeřům. V opačném případě dojde k vypadnutí,“ upozorňuje web Iltalehti.

„Často se říká, že by se neměl malovat čert na zeď, ale nyní můžete vyhrabat plechovku s barvou ze skříně,“ stojí v komentáři na stejném webu.

To Rakušané se vezou na vlně euforie a na MS v Praze nepřestávají šokovat. Po úvodní jasné prohře s Dány do poslední chvíle trápili Švýcary, pak přišla senzační pětigólová třetí třetina proti Kanadě, která vedla k zisku bodu. Proti dalším favoritům z Finska už berou všechny tři.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

„Rakousko senzačně porazilo Finsko,“ hlásá titulek listu Der Standard a další rakouská média připomínají, že triumf proti Suomi by měl výběru trenéra Badera stačit na udržení se v elitní skupině MS i pro příští rok

„Jeden z nejlepších momentů v rakouském hokeji. Nemůžu se dočkat, až to oslavím v šatně,“ vyprávěl hrdina Benjamin Baumgartner jen pár minut po dalším dokonaném šoku v podání Rakušanů.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.