Hlavní obsah

GLOSA: Rusko je stále pořadatelem hokejového MS. IIHF ostudně kličkuje

Přesně za 410 dní začíná v ruském Petrohradě hokejové mistrovství světa. Ano, začíná, protože, ač to zní k nevíře, tak pořadatelství vrcholného turnaje ještě zemi, která rozpoutala válku na Ukrajině, nikdo oficiálně nesebral. A byť mělo úzké vedení Mezinárodní hokejové federace IIHF teď o víkendu svou Radu, tak Rusku organizátorství i téměř měsíc po začátku konfliktu pořád zůstává. Proboha, proč?

Foto: Sport.cz, Profimedia.cz

Ruský hokej a potažmo celý sport dostal od Vladimira Putina vlastní gól.

Článek

Jediné, na co se IIHF zatím se šampionátem v roce 2023 zmohla, je kratičký odstavec v souhrnné zprávě ze svého víkendového jednání. "S ohledem na pokračující situaci a dalekosáhlé důsledky války na Ukrajině považuje Rada IIHF za obtížné uspořádat mistrovství světa v roce 2023 v Rusku. Zatím probíhají všechny potřebné analýzy, Rada IIHF přijme konečné rozhodnutí ohledně šampionátu na svém příštím zasedání."

Snad můžeme být vděční, že hokejoví bossové už změnili svou rétoriku, protože první dny války nazývali dění na Ukrajině "událostmi", nicméně bych si dovolil jejich současné vyjádření alespoň v jednom slůvku poopravit. Místo anglického výrazu "difficult - obtížný" by se mělo napsat "impossible - nemožný".

Protože i kdyby teď nad Ukrajinou jako zázrakem vzlétly mírové holubice a nastal klid zbraní, tak Rusko prostě žádný šampionát minimálně dekádu pořádat nemůže.

Tečka!

A neumím si představit, že by sem za rok jiné týmy přijely, jako by se nic nestalo, a třeba přihlížely, jak v průběhu turnaje Rusové tradičně velkolepě oslaví 9. května svůj "Děň Pobědy" - tedy "Den vítězství".

Je mi jasné, že IIHF potřebuje dořešit všechny právní náležitosti, které odebrání turnaje přináší a že pak Rusko pořadatelství ztratí, nicméně tentokrát diplomatické vyčkávání a tanečky nejsou na místě. O šampionát měli Rusové přijít rázně už před pár týdny, bez zbytečného otálení, protože jde o jasný vzkaz sportovnímu světu.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Jeden ze symbolů bolševické revoluce v Rusku - křižník Aurora - kotví na Něvě. Hokejový šampionát v roce 2023 může v Petrohradu z pochopitelných důvodů zakotvit jen stěží.

Ano, IIHF možná ještě nemá náhradu, kdo mistrovství místo Rusů převezme - rýsují se varianty, že by to bylo Švýcarsko, které o turnaj přišlo v covidovém roce 2020, či by Česko pořadatelství svého MS o rok posunulo - i tak měl od hokejových bafuňářů přijít nekompromisní ortel.

Děje se tak totiž v době, kdy se dlouholetý šéf IIHF a pořád čestný předseda René Fasel paktuje s ruskou KHL, ve které má dostat pozici experta na řešení strategických záležitostí. I o jeho chystaném kroku federace mlčí a je tudíž spojována s podivným krokem jednoho švýcarského soudruha, jenž zřejmě definitivně přišel o rozum.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie–žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Související témata: