Hlavní obsah

Fiala se ve Švýcarsku před fanoušky rozbrečel. Porážka s Českem pořád hodně bolí

Na švýcarský tým se po zisku stříbra z hokejového MS valí ze všech stran jen superlativy a nadchl pochopitelně i fanoušky ve vlastní zemi. Zatímco vítězní Češi se v pondělí večer vyrazili tradičně podělit o zlatou radost s fanoušky na Staroměstské náměstí, na přílet týmu Patrika Fischera z Prahy čekali tamní fanoušci v hale v Klotenu.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

Článek

Tam se však medailová euforie a hrdost na předvedené výkony viditelně mísily s pocity zklamání.

Do haly, kde čekaly zhruba dvě tisícovky fanoušků vyrazil rovnou z curyšského letiště autobus s vicemistry světa v doprovodu policejní eskorty. A zatímco Pastrňák a spol. křepčili v centru Prahy oblečení do hokejových dresů zmáčených od piva a šampaňského, Švýcaři nakráčeli na pódium v oblecích.

Smutek nad finálovou porážkou 0:2 byl z hráčů patrný, jen málokdo z nich se hrnul do záře reflektorů. A bolest z konce těsně pod vrcholem jako by znovu najela poté, co se na projekci spustily highlighty z tažení turnajem v podání švýcarského nároďáku.

Nejvíce dolehly emoce na jednoho z hlavních hrdinů Švýcarů Kevina Fialu. „Po finále jsem byl extrémně smutný a dívat se znovu na tohle video pro mě není jednoduché,“ soukala ze sebe hvězda NHLs českými kořeny u mikrofonu při rozhovoru s moderátorkou.

Následně se rozbrečel. Utěšovat jej musel spoluhráč Nico Hischier.

Fialovi porážku nijak nevykompenzoval ani titul nejužitečnějšího hráče celého MS. Prakticky ihned po příletu ze zámoří byl pro reprezentaci ohromnou posilou. Pár hodin po přistání v Praze řídil gólem a proměněným nájezdem výhru nad Českem ve skupině 2:1 v samostatných nájezdech. Trefil se také při senzačním semifinálovém vyřazení Kanady.

Oslavy hokejistů na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

„Všem vám děkujeme. Moc jsme chtěli vám přivézt zlato. Cítili jsme podporu všech z vás, kteří přiletěli za námi do Prahy, ale i všech ostatních ve Švýcarsku. Bylo to pro nás neuvěřitelné,“ chválil fanoušky z pódia gólman Leonardo Genoni.

„Naši hráči jsou velcí hrdinové a jsou velkou inspirací pro naše děti. Hráči ze sebe odevzdali všechno. Bojovali za naši zemi i za náš sport. Pro mě jsou všichni světovými šampiony. Byl to nádherný čas. Teď cítíme v srdcích bolest, to nás ale nakonec jen posílí,“ doplnil kouč Fischer.