Hlavní obsah

Celou dobu jsme to plánovali. Pastrňák a spol. na Staromáku rozkryli zrod zlaté trefy

Pohotová trefa Martina Procházky ve finále šampionátu 1996. Naganská dělovka Petra Svobody. Bekhendová finta Davida Moravce při zlatém hattricku. Mezi nezapomenutelné góly českého hokeje se na mistrovství světa v Praze přiřadil zlatý volej Davida Pastrňáka ve finále proti Švýcarům (2:0). „Celou dobu jsme vítězný gól plánovali,“ líčil na Staromáku reprezentační obránce Tomáš Kundrátek.

Oslavy hokejistů na Staroměstském náměstíVideo: Sport.cz

Článek

Pastrňák klouzající po kolenou, kolem něj jásající spoluhráči a v pozadí exploze radosti v O2 areně. Při pondělní oslavě na Staroměstském náměstí v Praze jeden ze strůjců mistrovské akce přiblížil, jak se zrodila.

Tomáš Kundrátek na pódiu před tisícovkami fanoušků od moderátora Libora Boučka popadl mikrofon a spustil.

„Je tady ještě Hajčus?“ začal svůj výstup tím, že hledal souputníka z obrany Libora Hájka. Jakmile se z hloučku slavících reprezentantů vypotácel, Kundrátek pokračoval v monologu.

„S Hajčusem jsme celou dobu plánovali vítězný gól. Pasta přijel. Říkám: Ty máš dobrou střelu, ukaž se. No a poslali sme mu to tam. Zbytek je historie a jsme rádi, že ji přepisujééém,“ řval rozdováděný třinecký bek a obecenstvo jásalo.

Reakce fanoušků na zisk titulu mistrů světaVideo: Sport.cz

„Uvedl bych to na pravou míru,“ reagoval hned Pastrňák. „Když jsem šel na buly a viděl jsem, jaké mám beky za sebou, tak jsem řekl: Vystřelte to.“

Kundrátek v extralize platí za borce s ohromnou ránou. Trenéři jej rádi umisťují při přesilovkách na modré čáře.

Pro český hokej je jen dobře, že ji nepoužil v 50. minutě bezgólového finále proti Švýcarům. Když mu po Zachově vyhraném buly přisunul puk kolega Hájek, nestřílel, ač byl ve slušné pozici. Vybídl Pastrňáka, který se z kruhu bez přípravy prosadil stejně, jak má ve zvyku v Bostonu při utkáních NHL.

Opakované záběry ukazují, že jeho pohyb nebyla žádná náhoda, ale promyšlená a secvičená záležitost. I když… Rozdováděný Kundrátek, který se na pondělním Staromáku prokázal jako jeden z tahounů oslav, nakonec zlatý nápad rozverně zpochybnil.

Vtipkoval, že nahrávka byla spíš nepovedená střela. „Je pravda, že nám to trošku sjelo. Ale nevadí,“ smál se.

Ale jak sám zmínil. Už je to historie. A Češi jsou po 14 letech zase hokejoví šampioni.