Hlavní obsah

Bojovný výkon a skvělý Dostál, chválí Rulík. Projev prezidenta nestihl

Aktualizováno

Navzdory první porážce na domácím mistrovství světa trenér Radim Rulík svěřence převážně chválil. Uvědomuje si totiž, jak silný soupeř před českými hokejisty stál. „Z naší strany tam byl přílišný respekt, ale postupně jsme čím dál víc bojovali,“ mínil kouč po prohře 1:2 po nájezdech se Švýcarskem.

Za bod jsme rádi, bylo to se vztyčenou hlavou, zhodnotil Radim Rulík a chválil brankáře DostálaVideo: Sport.cz

Článek

Švýcaři vás zpočátku k ničemu nepustili. Čím to bylo?

Myslím, že z naší strany tam byl přílišný respekt. Malinko nám nešly nohy, Švýcaři do toho vlítli, věřili si na nás. Měli jsme problémy s jejich napadáním. Potřebovali jsme se do toho dostat. Bohužel jsme inkasovali gól v přesilovce, který soupeře ještě nakopnul. Nám nepomohl. Ale potom se to začalo ve druhé půlce první třetiny srovnávat. A od druhé třetiny už to bylo vyrovnané.

A pomohla i první proměněná přesilovka na turnaji.

Jo, zaměřili jsme se na to v přípravě. A jsme za gól moc rádi, protože při hře pět na pět gól nepadl. Náš výkon byl velmi bojovný, postupně víc a víc. A skvělý Dostál. Opravdu nás podržel. Měl momenty hlavně ve třetí části, kdy Švýcaři šli víc do rizika. Mají velmi šikovné hráče jeden na jednoho, hlavně útočníky, ale i ofenzivně laděné beky. Ale Dosty si s tím poradil, už za sebe nic nepustil. Atmosféra ho nesemele, dokáže se soustředit na svůj vlastní výkon a nenechá se rozhodit. Má zkušenosti.

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Bod berete, nebo je to ztráta?

Nájezdy s takhle silným soupeřem musíme brát. Ale myslím, že jsme mohli rozhodnout v závěru a mít bodů víc.

Co jste říkal na bitku Ondřeje Beránka, který povzbudil celý tým?

I Gudy (Radko Gudas) předvedl výborný souboj u mantinelu. Když se neoslabuje mužstvo a pokračuje se pět na pět, tak musíme být na brankovišti důrazní a dát soupeřům najevo, že je to naše území a budeme o něj bojovat. I pro Dostyho je to impulz.

Gudas sám říkal, že předchozích trestů lituje. Když se Beránek pral, on zůstal v klidu. Řešili jste to?

Ne, ne. My to řešíme celkově. Je to situace od situace. Nechceme zbytečné fauly, které nic neřeší. Ale pokud se tam chytnou a je to fér, nechceme, aby dali najevo slabost. Jsme rádi, že se dokážou soupeři podstavit i v tomhle.

Potyčka v zápase Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

Jak jste spokojený po třech zápasech? Na kontě máte šest bodů.

Je předčasné hodnotit tři zápasy. Můžeme se bavit až po základní skupině. Čekají nás další utkání, je třeba na ně navazovat výkonem. Některé věci posouvat, aby došlo ke zlepšení. Je před námi spoustu práce.

Ale chtěl jste, ať se tým prezentuje srdcem a bojovností. S tím jste spokojený?

To určitě ano. Ale hlavně, aby nám to vydrželo a pokračovali jsme v tom. To bude důležité.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Věříte, že největší tlak už z týmu spadnul?

No, uvidíme. Nechci předbíhat. Potřebujeme se soustředit na další utkání a směřovat to k tomu, abychom byli lepší a lepší. Důležité pro atmosféru je taky bodovat, což se nám zatím podařilo. Takže uvidíme dál.

V kabině se zastavil český prezident Petr Pavel. Co vám říkal?

Nestačil jsem tam doběhnout. Takže jsem viděl akorát odchod pana prezidenta. Samozřejmě si vážíme, že za námi přišel. No tak samozřejmě. Chtěl jsem to slyšet, ale bohužel jsem neměl tu čest.