Hlavní obsah

Boj o zlato sledoval jen z tribuny. Dopadlo to dobře, tak je mi to jedno, vrátil se Rutta k finále

Byl nedílnou součástí druhého obranného páru. Jenže nejdůležitější utkání hokejového šampionátu sledoval jen z tribuny. Jan Rutta totiž po semifinále se Švédskem vyfasoval disciplinární trest, kvůli kterému přišel o vrchol sezony.

Záznam: Prezident Petr Pavel přijme hokejovou reprezentaciVideo: Sport.cz, ČTK

Článek

Třiatřicetiletý bek fauloval ve 29. minutě sobotního duelu Švéda Lundeströma v rohu obranného pásma loktem. Sudí jeho zákrok přehlédli, ale disciplinární panel ho potrestal jednozápasovým trestem. Kvůli tomu posila ze San Jose přišla o zlatý zápas. „Jestli mě to mrzí? Já nevím… turnaj dopadl výborně, takže je mi to vlastně jedno,“ řekl Rutta při návštěvě Pražského hradu, kam mistři světa zavítali ve čtvrtek.

A stejně jako ostatní spoluhráči mluvil o nevšedním zážitku. „Viděl jsem pana prezidenta na videích, kde hokej hrál. Mám pocit, že je upřímný v tom, co říká. Proslovy v šatně měl výborné, takže do týmu bych ho klidně bral,“ přiznal dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

I díky triumfům s Tampou Bay v letech 2020 a 2021 ví, jak oslavit vítězství. „Některé dny jsou náročnější, ale to k tomu patří. Už to mám trochu natrénované. Vím, kdy povolit. Jinak tady ale máme pár lepších koňů, každý umí oslavy chvilku potahat,“ vrátil se Rutta k oslavám posledních dnů.