Hlavní obsah

Beránek: Česko má nejlepší diváky na světě, moc nám pomohli

Spolu s Romanem Červenkou jsou jedinými, kteří jsou v národním týmu od úplně prvního dne přípravy, tedy od 2. dubna, kdy měla reprezentace sraz v Říčanech. A tehdy Ondřej Beránek pro Sport.cz říkal: „Na tohle mistrovství bude hrozně těžké se probojovat, ale nechám v přípravě všechno.“ Jak řekl, tak se i stalo. On přežil všechny škrty a nakonec se – možná překvapivě – probil do finální nominace. A v tvrdé sobotní šichtě proti Norsku ukázal proč. Nešlo jen o gól na 3:3, ale o projev, který na ledě zanechal.

Sestřih utkání Norsko–ČeskoVideo: Česká televize

Článek

Za celý zápas odehrál 13 minut, protože jeho role ve čtvrté lajně je logicky skromnější. Jenže třeba ve druhé třetině, když vtrhl na led, se mnohé dělo. Tak nejprve v 25. minutě se drzým průnikem probil před norského brankáře, zastavil ho až faul, a v přesilovce se Češi za stavu 2:3 dostali do laufu.

„Vyplaval tam na mě puk. Vím, že mám přednost v bruslení, tak jsem se pokusil gólmana objet, naznačit mu, ale bohužel tam puk nespadl. Pak jsem to chtěl natlačit do brány a vznikl z toho faul. Sami ale vidíte, že nám přesilovky nejdou. Budeme to pilovat, protože je to důležitý faktor do dalších zápasů,“ popisoval Beránek.

Ne, ve dvou početních výhodách za sebou gól nepřišel, a tak to prostě v 36. minutě vzal 28letý útočník na sebe. U střídačky sebral puk, projel s ním celé střední pásmo a přesnou střelou srovnal. „Skočil jsem zrovna ze střídačky, Kempes (Kempný) dobře vypíchl puk. Já jsem viděl, že jsou beci v krkolomné jízdě vzad. Věřil jsem si, že je objedu a zkusím to vystřelit na přední tyč. Vyšlo to, jsem za to strašně rád, zvlášť když jsme vyhráli,“ říkal po utkání.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Popadla ho euforie, na ledě slavil, aréna bouřila nadšením. „Je to něco nepopsatelného. Jsem tady mezi nejlepšími hokejisty na světě. Už jenom toho, že jsem se dostal do týmu, si nesmírně vážím a je to splněný sen. A atmosféra? Každý víme, že Česko má nejlepší diváky na světě a my si toho moc vážíme. Moc jim za to děkujeme.“

Bylo to vskutku v O2 Areně úžasné. I když tým na Norsko ztrácel, diváci na tribunách skákali, halou se nesla mexická vlna. Žádný pískot či sebemenší náznak nespokojenosti.

„Kdyby pískali, tak se nikomu nehraje dobře. Diváci nás ženou za každého stavu, nesmírně nám to pomáhá. I ten dnešní zápas jdeme za nimi. Bylo to 1:3, oni nás nakopli a my jim to chtěli vrátit,“ říká Beránek.

Ten zároveň popisuje, že tým po první třetině zůstával klidný. O přestávce si vyslechl pokyny kouče Rulíka, aby útočníci nenapadli ve třech a zbytečně nepropadali. A že receptem bude zjednodušit hru. „Viděli všichni, že to bylo strašně těžké utkání. Prohrávali jsme 1:3, bušili do toho jak hluchý do vrat, ale týmovou hrou a pokorou jsme se vrátili do zápasu, z kterého nakonec vyšli vítězně.“

I Beránkovou zásluhou.