Hlavní obsah

Mistr světa Nečas se vrátil domů. Učil malé hokejisty lépe bruslit

Pětaosmdesát malých Martinů Nečasů se o víkendu prohánělo na žďárském zimním stadionu. Dokonce i gólmani měli na zádech jmenovku jednoho z nejlepších českých hokejistů, který na stadionu na Bouchalkách vyrůstal a společně s mateřským klubem uspořádal svůj první kemp pro děti.

Kemp hokejisty Martina NečaseVideo: Sport.cz

Článek

„Je to fajn, že se s námi děti mohou vidět a potrénovat. Děláme bruslení a práci s pukem. Kluci jsou šikovní, ale taková cvičení potřebují dělat pořád,“ líčil Martin Nečas, jemuž na ledě pomáhali například bratři Martin a Tomáš Kautové, další úspěšní odchovanci žďárského hokeje.

Nečas, který začínal s hokejem ve třech letech, si v pětadvaceti letech poprvé vyzkoušel trenérskou roli. „Docela mě to baví, můžu předat klukům, co jsem se za ty roky naučil. Hlavně bruslení, co tady děláme, je hrozně důležité,“ zdůraznil.

Velký rozdíl je na hranách, v oblouku člověk nabírá rychlost nebo ji naopak ztrácí. Snažím se to klukům předat, aby se zlepšovali, pak se totiž hokej hraje snáze
Martin Nečas, mistr světa a odchovanec žďárského hokeje

Nečas je vyhlášený bruslař, jeden z nejlepších v NHL. Na bruslích vždy elegantní a také zatraceně rychlý. V zápase NHL dokázal vyvinout rychlost přes 40 km/hod, v téhle statistice před dvěma roky dokonce trumfnul i megastar Connora McDavida.

S touto předností se hokejista nerodí, ale musí na sobě usilovně makat. „Takové cvičení by měli hráči dělat v klubu minimálně jednou, dvakrát týdně, aby se to naučili a neměli s tím problém. Techniku bruslení je potřeba dělat odmala, v patnácti už se to nenaučí,“ míní Nečas.

Za tréninkem i sedmdesát kilometrů

Jeho rodiče s ním v dětství absolvovali spoustu tréninků navíc. Věnovali se právě i bruslení, na tréninky jezdili ze Žďáru třeba i do sedmdesát kilometrů vzdálené Telče.

V čem je kouzlo Nečasova bruslení? „Velký rozdíl je na hranách, v oblouku člověk nabírá rychlost nebo ji naopak ztrácí. Snažím se to klukům předat, aby se zlepšovali, pak se totiž hokej hraje snáze,“ řekl reportérovi Sportu.cz Martin Nečas.

Fotogalerie

Zrovna měl za sebou i krátkou besedu v sousední sportovní hale. Akce se ale po čtvrt hodině zvrhla v autogramiádu. Předtím čelil i dotazům, komu fandil ve finále letošního ročníku NHL, proč nešel do Bostonu, kdy se vrátí do Komety nebo do Žďáru.

Právě žďárský klub, jemuž nyní šéfuje Martin Nečas starší, kemp pro hráče (ale také dívky) ročníků 2011 až 2016 uspořádal. „Dorazilo celkem 85 dětí rozdělených do tří skupinek, které střídají přípravu na ledě a na suchu. V tělocvičně je trénuje i kondiční trenér Miloš Peca, který Martinovi dělá kondičáka už nějakých deset let,“ zmínil hráčův otec. „Miloš je tady proto, aby rodičům poradil, aby zbytečně nedivočili a jejich děti neposilovaly s činkami. Je potřeba se zaměřit na obratnost,“ podotkl Nečas starší.

Zájem o kemp byl po zlatém šampionátu velký

Zhruba pětina dětí na kempu byla přímo ze žďárského klubu. Kapacita dvoudenní akce byla v červnu rychle naplněná, k velkému zájmu určitě přispělo i zlato z mistrovství světa v Praze, kde Nečas junior zazářil. „S výsledky roste chuť, je cítit zájem,“ glosoval manažer žďárského hokeje.

Kemp si nenechal ujít ani David Vašut z Kopřivnice. Zrovna v sobotu měl jedenácté narozeniny, a proto na něj čekalo sladké překvapení. „Dort od Martina Nečase? Bylo to super. Podělím se s ostatními,“ slíbil oslavenec. Zmiňovat, kdo je jeho oblíbeným hráčem, je asi zbytečné.

Davidova maminka nelitovala, že se na Vysočinu vydali, i když to mají daleko. „Stálo za to přijet na kemp, pro kluky je to super motivace vlézt na led s takovými jmény jako Martin,“ podělila se o dojmy.

Nečas, Kaut a spol. hokej hltali

Hlavním trenérem kempu byl Martin Sobotka, který se vrátil k druholigovému žďárskému áčku. Nečase juniora koučoval zhruba osm sezon. „Měl jsem to štěstí, že jsem tuhle žďárskou generaci mohl trénovat. To nebyl jen Neči, ale i Martin Kaut, Ondrové Trejbal a Machala, Tomáš Havránek, opravdu spousta výborných kluků, byl to super ročník,“ připomněl Sobotka.

Zmiňované mladíky, kteří se dnes živí hokejem, nikdo do tréninku moc nutit nemusel. „Tihle kluci hokej milovali a hltali, zlepšovali se a navzájem se táhli dopředu,“ zmínil žďárský trenér.

Foto: Jiř Bárta, Sport.cz

Mistr světa Martin Nečas učil malé hokejisty na kempu ve Žďáře nad Sázavou lépe bruslit.

Z kempu Martina Nečase by se mohla stát letní tradice. Pak poroste i šance, že se někdo další dostane na stejnou úroveň jako hráč Caroliny Hurricanes. A třeba se za pár let pod střechou žďárského zimního stadionu objeví další symbolický dres s nápisem „mistr světa“. Vedle Rolinkova, Koukalova a Vampolova z roku 2010 už tam visí i ten Nečasův.

Související témata: