Hlavní obsah

Zoufalá Sparta za nula. V Lize mistrů už je mimo postupové pozice

Lamentovali nad ztrátami důležitých obránců Kempného, Mozíka a Němečka, jenže ještě větším problémem hokejové Sparty v úvodu nové sezony se zdá být zoufalá koncovka. Po páteční prohře 1:5 v Sheffieldu vyšli Pražané o dva dny později na ledě Eisbärenu Berlín střelecky naprázdno (0:3) a dvě kola před koncem základní skupiny jsou svěřenci trenéra Grosse o dvě místa za postupovou šestnáctkou do play off.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zprava hlavní trenér Pavel Gross ze Sparty a jeho asistenti Antonín Stavjaňa a Otakar Vejvoda

Článek

Nepočítáme-li povinnou domácí výhru 5:2 nad Fehérvárem (a to ještě po dvou třetinách maďarský celek vedl 2:1), je to v podání Sparty ofenzivní bída. Proti Tappaře Tampere jediný gól, v Sheffieldu stejné vysvědčení, v Berlíně dokonce svítila na střeleckém účtu nula.

„I proti Féherváru to nebyl žádný zázrak. Oproti zápasu v Sheffieldu jsme zlepšili pohyb a nasazení, ale bohužel nemůžeme dotlačit puk do branky. V Berlíně to bylo zase vidět. Máme samostatné úniky, jedeme dva na jednoho a nemůžeme dát gól,“ kroutí hlavou obránce Michal Moravčík.

Co na tom, že Sparta ve všech čtyřech duelech Ligy mistrů své soupeře přestřílela, když odměnou za to jsou jen čtyři body z dvanácti možných.

„Dostáváme laciné branky. Snažíme se být agresivnější, ale z přemíry snahy přichází trošku panika a nedáváme góly. Tak to pak výsledkově vypadá, jak to vypadá,“ krčí rameny Moravčík.

Na ledě úřadujících německých šampionů Sparta v neděli postrádala nejen zmíněné trio beků, kvůli drobnému zranění nemohl hrát ani útočník Řepík. A aby toho nebylo málo, v závěru zápasu ze zdravotních důvodů odstoupili další forvardi Chlapík s M. Vitouchem.

„Musel bych pátrat, jestli jsem tak rozsáhlou marodku někdy zažil. Taková je ale realita. Musíme se s tím popasovat. Mladí kluci se snaží, nemůžeme jim vyčítat vůbec nic, protože hrajou dobře,“ míní Moravčík.

Sparta se tak po čtyřech ze šesti kol nachází v tabulce základní skupiny až na osmnáctém místě, bod za postupovou šestnáctkou. V říjnu ji ještě čeká doma německý Bremerhaven a venku rakouský Salcburk. Pokud chce pomýšlet na play off, jedna výhra jí stačit nemusí…

Teď už ale Pražané přepínají na domácí extraligu, do níž vstoupí v úterý proti úřadujícím mistrům z Třince, kterým v dubnovém semifinále podlehli, přestože vedli 3:0 na zápasy.

„Fanoušky jsme posledními výkony nepotěšili. Věřím, že (proti Třinci) budou šestým hráčem na ledě a pomůžou nám k důležité výhře,“ přeje si Moravčík.