Hlavní obsah

Zadina je zaskočil. S novým koučem se ale Pardubice nechtějí unáhlit

Odchod bez ovací. Ráno podal pardubický trenér Marek Zadina demisi, odpoledne, jeho již bývalý tým, nastoupil k utkání Ligy mistrů proti finskému Pelicans Lahti. Fanoušci po celý den bouřlivě o jeho rezignaci diskutovali nejen na sociálních sítích, ale také venku před utkáním. Převažoval názor, že jeho odstoupení Dynamu pomůže. Možná proto, za celý zápas ani jednou jeho jméno nevyvolávali. Turbulentní den nakonec podtrhla prohra 2:3.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hokejový trenér Marek Zadina (na snímku z 1. října 2024) končí na střídačce extraligových Pardubic. Dynamo uvedlo na klubovém webu, že rezignoval na funkci hlavního kouče. 

Článek
Fotogalerie

Vrabci na pardubických střechách si již několik dní štěbetali o tom, že si Marek Zadina nemůže být silný v kramflecích. Termín vyhazov se sice neskloňoval, ale hovořilo se o nutném doplnění trenérského štábu. Nejčastěji se objevovalo jméno Miloše Hořavy. Zadina vedení klubu předběhl a své angažmá ukončil sám.

„Nevím, co si o tom mám myslet. Asi se urazil, když se dozvěděl, že klub vyjednává s jiným trenérem. Já osobně jsem spíše rád, protože na naši hru se v letošní sezoně nedá dívat. Hrajeme bez systému, přesilovky jsou hrozné a vázne nám i zakládání útoků,“ krčil rameny Roman Karel z Kolína.

Pardubická hra chvílemi připomíná chaos, což je u vicemistra k zamyšlení. „Podle mě za to může ještě jedna skutečnost. Konec Tomáše Hyky a Honzy Košťálka byl uspěchaný. Kromě toho, že do týmu zapadali herně, měli na něj vliv i lidsky,“ přidává postřeh fanoušek, který za Dynamem dojíždí na domácí i venkovní zápasy přes čtyřicet let.

Fanoušci Pardubic nevyvolávali jméno Marka ZadinyVideo: Zdeněk Zamastil, Sport.cz

Kdekoliv se člověk ve středu odpoledne v Pardubicích zastavil, dobrovolný odchod Zadiny byl žhavým tématem. Například ve výtahu v Enteria areně.

„Naše výkony nejsou nejlepší, ale že by za to mohl jenom trenér, si nemyslím. Hráči mají na víc, jenom to je potřeba předvést na ledě,“ míní další fanda Václav Pavelka z Ledče nad Sázavou, který Zadinův odchod čekal. „Myslím si, že to od něj bylo to nejlepší, co mohl udělat. Kdyby neprosákly informace, že se musí realizační tým doplit o zkušeného trenéra, tak mu vedení mělo dát ještě šanci,“ míní Pavelka, který i přes své zdravotní postižení pravidelně navštěvuje domácí zápasy Dynama. Už třicet let.

Oba skalní příznivci východočeského klubu a s nimi dalších 7249 diváků v Enteria areně, což je na Ligu mistrů úctyhodný počet, si museli v první třetině připadat, jako kdyby je strašil duch Marka Zadiny… Do pardubické hry se vkradla nervozita. Puky hráčům přeskakovaly hokejky a pro kloudnou přihrávku, aby si člověk poslal písemnou žádost. To se celkem logicky projevilo i na skóre. Lahti vedlo už po osmi minutách 2:0. Nikdo se nemohl divit, že kromě tradičně neúnavné Jižní tribuny bylo povzbuzování pro zbytek ochozů španělskou vesnicí.

Dosazený trenér, sportovní manažer béčka Václav Baďouček si určitě takový nástup nepředstavoval ani v nejčernějším snu. K tomu se začal arénou rozléhat pískot.

Naštěstí pro Dynamo vyrobil Konsta Hirvonen klukovský faul a za vražení na hrazení putoval předčasně do sprch. Český zástupce v Lize mistrů dvěma slepenými góly uklidnil své příznivce i nové osazení lavičky. Červenobílí fans ožili, ale po šedesáti minutách nebylo do smíchu nikomu. Pardubice podlehly Lahti 2:3 a pískot se vrátil…

Změna na postu hlavního trenéra v den zápasu. Ač si to nechtějí hráči připustit, tak to s nimi trochu zamávalo. Nicméně po utkání vážili každé slovo.

„Tohle není naše věc. My se soustředíme na svoji práci a tou je hrát hokej. Omlouvám se, ale více se k tomu nechci vyjadřovat. Nechám to na jiných,“ uvedl po zápase obránce Libor Hájek.

Tou kompetentní osobou v HC Dynamo Pardubice je sportovní ředitel Petr Sýkora. „Nechci se pouštět do nějakého sáhodlouhého popisování. My si musíme celou situaci vyhodnotit, protože Marek Zadina nás postavil před hotovou věc. Jeho rozhodnutí respektujeme a dá se říct, že důvody chápeme. I když nebudu zastírat, že nás to překvapilo,“ tvrdí Sýkora.

Zdá se, že Pardubice dojely na nezkušené vedení z lavičky. „Nesdílím názor, že máme nezkušený realizační tým. Všechno to jsou kvalitní trenéři. Marek Zadina je určitě jeden z těch lepších trenérů. Je opravdu velmi pracovitý a pro Pardubice odvedl spoustu kvalitní práce. Ohromně si toho vážíme a věříme, že se naše cesty v budoucnu znovu protnou.“

Spekulovalo se o příchodu Miloše Hořavy, který pravděpodobně nedopadne. Nemohlo to být hlavní příčinou jeho rezignace? „Mimochodem my jsme nikdy o žádném jménu nemluvili. Marek nám ale prozradil své důvody a my je chápeme. On je ambiciózním trenérem a já věřím, že ještě ukáže, jak je kvalitním trenérem,“ říká Sýkora.

V den utkání tak musel rychle řešit post hlavního kouče. Bez rozmyšlení ukázal na Václava Baďoučka.

„Václav Baďouček je velice kvalitní kouč, kterého máme v organizaci. Má toho hodně odtrénováno. Není moc trenérů, kteří mají tolik zkušeností. Neváhal nám pomoct v těžké situaci. My mu věříme, že ten tým uklidní. Dá nám klid na to, abychom se rozhodli správně. Rozhodně nás netlačí čas, abychom museli sehnat nového trenéra v následujícím týdnu. Chceme rozšířit realizační tým a z toho neustoupíme,“ vyhlašuje sportovní ředitel.

„Nový trenér nám zkrátka musí zapadnout do konceptu. Nesmí to být žádná unáhlená volba,“ má jasno Petr Sýkora.