Hlavní obsah

Třinec v Lize mistrů poprvé prohrál. Växjö uspělo i přes potíže s letadlem a pozdnímu příletu

Aktualizováno

Hokejisté Třince se premiérově v této sezoně Ligy mistrů představili na domácím ledě a po dvou výhrách z ledu soupeřů si připsali úvodní porážku v soutěži. Nad jejich síly bylo Växjö, kterému podlehli 1:3 i přesto, že švédský protivník vinou potíží s letadlem přicestoval do Třince zhruba hodinku a půl před úvodním buly.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marek Mazanec z Třince likviduje v utkání Ligy mistrů šanci Félixe Roberta z Växjö.

Článek

Hokejisté ze Skandinávie plánovali přicestovat do Třince ráno v den utkání, letadlo ale neodstartovalo v plánovaném čase z důvodu praskliny v okýnku. Speciál s hokejovými pasažéry nakonec přistál na letišti v Mošnově až deset minut před čtvrtou hodinou odpolední, přímo u letadla tým nasedl do klubového třineckého autobusu a odcestoval rovnou do Werk Arény. I tak byl začátek zápasu z původních 17 hodin posunut o hodinu.

„Bylo to pro nás trošičku nepříjemné v tom, že tu kluci byli o hodinu dříve. Kdybychom to věděli dopředu, tak ten režim trochu upravíme. Soupeř byl ale zase v letadle, takže na tohle bych porážku nesváděl. Vyšli jsme jim vstříc a musíme najít cestu, jak se na to připravit lépe,“ uvedl asistent trenéra Třince Marek Malík.

Únava a potřeba vytřepat nohy ze strastiplného cestování na hokejistech z Växjö v úvodní třetině znát nebyly. Naopak to byl hostující útočník Félix Robert, kdo měl na hokejce největší šanci úvodní dvacetiminutovky. Jeho střelu zblízka ale do lapačky bleskurychle ukryl brankář Třince Marek Mazanec.

Také úvod druhé části vyšel lépe hostujícímu týmu a ve 24. minutě se zásluhou střely Joachima Blichfelda mezi Mazancovy betony radoval z vedení. Třinec odpověděl tlakem a dvěma nastřelenými tyčkami v jedné minutě. Nejprve zazvonil na konstrukci branky obránce Radim Mrtka a chvíli po něm i útočník Justin Addamo. Třetí rána v krátkém sledu už byla gólová. Vyrovnání zařídila ve 29. minutě třinecká letní posila z Francie Addamo.

I třetí druhou dvacetiminutovku v sezoně ale Oceláři, kterým scházel v sestavě Miloš Roman a na střídačce nemocný hlavní trenér Zdeněk Moták, prohráli. Podruhé poslal švédský tým do vedení ve 37. minutě Filip Eriksson, které v páté minutě třetí části kuriózně střelou bekhendem zády k brance ještě navýšil centr elitní formace Växjö Dennis Rasmussen.

Třinecké se pokusil nastartovat pěstní vložkou s Kanaďanem Robertem slovenský útočník Libor Hudáček. Svého soka povalil na led, k podobnému obratu, jaký se povedl Ocelářům minule na ledě Rouenu, ale vyhraná bitka nevedla. Stejně jako rvačka Addama s Granbergem v úplném závěru utkání.

„Bylo to náročné utkání, jako ovšem všechna v Lize mistrů. Měli jsme tam plno dobrých momentů, ale chtěli bychom jich více. Hlavně neprohrávat v soubojích jeden na jednoho. Dva góly z předbrankového prostoru je moc, toho bychom se měli vyvarovat. Těžké utkání, chtěli bychom ho zvládnout trošičku lépe,“ hodnotil zápas asistent Marek Malík, jenž v pozici hlavního trenéra zaskočil za Zdeňka Motáka.

Toho na lůžko upoutala chřipka. „Trošičku ho přepadla nemoc, měla by to být ale otázka pár dní,“ nastínil Malík, že už tuto sobotu, kdy Třinečtí budou hrát na domácím ledě čtvrtý zápas skupinové fáze Ligy mistrů proti švýcarskému Fribourgu (od 17 hodin), by se Moták mohl k týmu vrátit.

Hokejová Liga mistrů:
HC Oceláři Třinec - Växjö Lakers 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 29. Addamo (Teplý, Adámek) - 24. Blichfeld (Gustafsson), 37. Eriksson (Rasmussen, Blichfeld), 45. Rasmussen (Cooper, Persson). Rozhodčí: Kika, Šír - Hynek, Šimánek (všichni ČR). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 3826.
Sestava Třince: Mazanec - Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mrtka, Marinčin, Jank - Daňo, Cienciala, Hudáček - Kurovský, P. Vrána, Wałęga - Sikora, Addamo, Teplý - Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenéři: Malík a Raszka.