Hlavní obsah

Třinec trápilo čtrnáct protivníků. O vysokém vítězství rozhodl až v úplném závěru

Aktualizováno

Třetí vítězství v aktuálním ročníku Ligy mistrů si připsali hokejisté Třince. Na svém ledě porazili švýcarský Fribourg 7:3. O výsledku rozhodli Oceláři ve třetí dvacetiminutovce, kterou nad soupeřem, jenž přicestoval pouze se čtrnácti zdravými hráči, vyhráli 5:1.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Třinec v Lize mistrů porazil Fribourg

Článek

Ani přívaly vody, ani velký počet nemocných hráčů v týmu soupeře nepřekazily odehrání utkání Ligy mistrů mezi Třincem a Fribourgem. Hosté ze Švýcarska přicestovali do Slezska z rakouského Klagenfurthu (ve čtvrtek zvítězili 4:0) jen se čtrnácti zdravými hokejisty, přesto chtěli utkání proti Ocelářům odehrát.

„Podle pravidel musíte mít deset hráčů a jednoho brankáře, abyste mohli hrát, a to jsme splňovali. Taktika byla pochopitelně odlišná od našich jiných zápasů. Snažili jsme se trochu ušetřit energii, k čemuž nám Třinec pasivní hrou v první třetině docela pomáhal,“ vykládal český asistent u švýcarského týmu Pavel Rosa.

Fribourg měl do utkání k dispozici jediného brankáře Bryana Rüeggera, který se přes reprezentanta Reto Berru obvykle do brány nedostává a třináct hráčů do pole. Tři útočné formace a dvě obranné řady tak tvořilo šest zdravých beků a sedm forvardů.

Hosté v početním stavu týmu z večerní ligy na ledě českého šampiona přesto obstáli. Navíc utkání výtečně začali. Z první třetiny uplynulo jedenatřicet sekund a po nahození amerického obránce Ryana Gundersona se puk zatřepetal v síti za brankářem Ondřejem Kacetlem. Třinečtí dokázali reagovat až v 15. minutě. Střílet mohl už Viliam Čacho, viděl ale u tyčky lépe postaveného Daniela Kurovského a nesobecky mu puk poslal. Kurovský zametl puk do branky a šel spoluhráči poděkovat na jeden z nejsnazších gólů v kariéře.

Druhá část zápasu se odvíjela podle velmi podobného scénáře jako ta první. Do vedení šel ve 23. minutě hostující tým, když Jan Dorthe zasunul puk do branky mezi Kacetlovou bruslí a tyčkou, a až poté se znovu prosadil Třinec, konkrétně ve 32. minutě Michal Teplý, který podruhé v utkání skóre srovnal.

Až v 52. minutě se domácí hokejisté poprvé v utkání dostali do vedení. Zasloužil se o něj důrazem před brankovištěm Justin Addamo. Na hráčích švýcarského celku už byla v závěru patrná velká únava, čehož k navýšení vedení využili svými druhými góly v utkání Michal Teplý a Daniel Kurovský, pro něhož to byla v součtu s přípravou už sedmá trefa v úvodu sezony.

Šestou branku Třince, kterému opět scházel nemocný hlavní trenér Zdeněk Moták, přidal v přesilové hře Petr Sikora a v téže početní výhodě se v poslední minutě prosadil ještě David Cienciala. Za hosty porážku pouze korigoval Killian Mottet.

„Neřekl bych, že se na to kluci v závěru závěru, ale nechali jsme se torchu unést tím tempem, ve kterém Třinec hrál od druhé třetitny. Snažili jsme se s nimi držet krok agresivní hrou, ale ve třetí části už nám docházely síly,“ hodnotil Rosa.

Třinec vyhrál v Lize třetí mistrů utkání ze čtyř kol. „Jsou to strašně důležité tři body do tabulky o postup do další fáze. Jsme rádi, že nám ta třetí část takhle vyšla, protože tlak jsme měli po celý zápas, ale bohužel se nám nepodařilo ho v góly proměnit už dříve a soupeři odskočit,“ uvedl třinecký asistent Jiří Raszka.

Zaskakující trenérská dvojice Raszka a Malík cítili, že proti početně oslabenému týmu měli jejich svěřenci rozhodnout dříve. „Chtěli jsme soupeř unavit rychleji, ale nepovedlo se nám to. Navíc jsme se na to, v jakém hrají počtu nedívali. Nechtěli jsme to dostat do hlav a myslím si, že se to povedlo,“ dodal Raszka.

Hokejová Liga mistrů:
HC Oceláři Třinec – Fribourg-Gottéron 7:3 (1:1, 1:1, 5:1)
Branky a nahrávky: 15. Kurovský (Čacho, Hrehorčák), 32. Teplý (Sikora, Addamo), 52. Addamo (Teplý, Nedomlel), 55. Teplý (Hudáček, Sikora), 56. Kurovský (Hrehorčák, Adámek), 60. Sikora (Adámek), 60. Cienciala (Hudáček, Kundrátek) – 1. Gunderson (Sörensen, Wallmark), 23. Dorthe, 58. Mottet (Wallmark, Sörensen).
Rozhodčí: A. Jeřábek, Jiří Ondráček I – Jiří Ondráček II, Lhotský (všichni ČR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 3352.
Třinec: Kacetl – Adámek, Jank, Kundrátek, Nedomlel, Mrtka, Smith – Daňo, Cienciala, Hudáček - Kurovský, Vrána, Hrehorčák – Addamo, Sikora, Teplý – Walega, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.
Ostatní výsledky
Fehérvár - Lausanne 1:3
Tappara Tampere - Färjestad 4:6
Ženeva - Ilves Tampere 4:3
Storhamar - Växjö 1:4
Bremerhaven - Rouen 4:2