Hlavní obsah

Takhle fandí Rakušani, nebo je tu tolik sparťanů? divil se probuzený střelec Kousal

Aktualizováno

Po prvních patnácti soutěžních zápasech nové sezony svítila na jeho střeleckém kontě nula. Útočník hokejové Sparty Pavel Kousal se v zakončení trápil, svou úvodní trefu v ročníku si však schoval na ten nejlepší moment. V závěrečném kole základní skupiny Ligy mistrů na ledě Salcburku vstřelil úvodní gól Pražanů, kteří díky výhře 2:1 slaví postup do osmifinále.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Pavel Kousal během utkání v Salcburku.

Článek

„Na ten gól jsem čekal docela dlouho. Přitom v každém z předchozích zápasů jsem měl šance, jenže jsem zakončoval špatně. Teď to tam konečně padlo a musím na to navázat i v extralize,“ říká v rozhovoru pro klubový web Kousal, který až do utkání v Rakousku zapisoval jen asistence - v domácí soutěži sedm, v Lize mistrů dvě.

Sparta v Salcburku, který už měl před zápasem jistý postup, přečkala nástup domácích v úvodu a pak udeřil v osmé minutě právě Kousal z přečíslení. V prostřední třetině zvýšil v přesilovce Salomäki, domácí zvládli už jen v 57. minutě snížit.

„Salcburk má výborný mančaft, hrál dobře. Pro nás navíc bylo docela nezvyklé hrát na tak širokém ledě. Ale zafungovalo nám oslabení, v němž soupeř mohl dát několik gólů. Kořen ale chytal výborně,“ chválil Kousal gólmana Josefa Kořenáře, který si připsal 18 úspěšných zákroků.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Hokejisté Sparty se radují z výhry v Salcburku

Sparta po špatném vstupu do Ligy mistrů, kdy z prvních čtyř duelů vyhrála jediný doma s Fehérvárem, byla přitlačená ke zdi. Už minulý týden musela bezpodmínečně nutně porazit Bremerhaven, nyní na tom byla stejně i v Salcburku. A dost pravděpodobně by jí z Rakouska nestačil ani dvoubodový triumf. Zvládla vyhrát po 60 minutách.

„Venkovní prohry se Sheffieldem a Eisbärenem byly ještě před začátkem extraligy. Po těchto nepovedených zápasech jsme si k tomu něco řekli, začalo se nám dařit v extralize a do Salcburku jsme jeli s klidnější hlavou. Dělali jsme, co jsme měli, a zápas, který jsme museli vyhrát, jsme zvládli,“ těší Kousala.

Ligu mistrů rozhodně nebere jako přítěž. Naopak konfrontaci s evropskými top týmy vítá. „Každý národ hraje trošku jinak, má jiný systém, čemuž je potřeba se přizpůsobit. Je dobře, že furt nehrajeme proti těm samým týmům, jako doma v lize,“ má jasno 25letý forvard.

Foto: HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Fanoušci Sparty na zápase v Salcburku.

A speciální poděkování měl pro desítky fanoušků Sparty, kteří se vydali na 380 kilometrů dlouhou cestu podpořit svůj tým. „Když jsem před zápasem stál při pokřiku u Kořena s hlavou dole a najednou slyšel (skandování) ´Sparta´, říkal jsem si, jestli takhle fandí Rakušani, nebo je tu tolik sparťanů. Fakt to totiž bylo hodně slyšet. Jsme rádi, že jich dorazilo tolik,“ uzavírá Kousal.