Hlavní obsah

Lidé mi přejí smrt, a ať se udusím rubly, posteskl si slovenský reprezentant po podpisu v KHL

Na mistrovství světa nechyběl v sestavě Slovenska. Po vyřazení ze světového šampionátu ale hokejista Mario Grman neodolal vábení z ruské KHL, kde podepsal jednoletou smlouvu s Vladivostokem. Rozhodnutí 27letého obránce vzbudilo vlnu nevole.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovák Mario Grman (vlevo) ve střetu o puk s Francouzem Charlesem Bertrandem

Článek

„Měl jsem obavy z reakce veřejnosti. Na Slovensku i v Česku je to ožehavé téma. Přečetl jsem si i několik nevraživých komentářů, ve kterých mi lidé přejí smrt, a abych se rubly udusil. Je to jejich názor, neberu jim ho. Nikdo z nich mi ale cestu k hokeji nevydláždil a nepřispěl mi na ni,“ brání rodák z Topolčan své rozhodnutí.

Grman se poslední dva roky pohyboval na extraligovém ledě. Hájil barvy Vítkovic. Ostravský celek ale prochází poměrně rozsáhlou přestavbou kádru a o služby slovenského reprezentanta ztratil zájem. Jeho přestup do Ruska se zrodil až po konci světového šampionátu v Praze a Ostravě. Vladivostok kontaktoval hráčova agenta s neodolatelnou nabídkou.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Jediný gól Mária Grmana v uplynulé sezoně v dresu VítkovicVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Měl jsem i další nabídky včetně Slovanu Bratislava. Domů jsem se ale vracet nechtěl. Nebudu lhát, rozhodly peníze. Hrál jsem ve Finsku a Česku, ale s podmínkami v KHL se to nedá srovnávat,“ přiznal Grman pro Nový Čas. Slovenský deník s odkazem na ruský portál metaratings.ru uvedl, že účastník světového šampionátu by si měl v Rusku vydělat 30 milionů rublů, což je zhruba 7,5 milionu korun.

Otázkou je, zda si svým krokem nezavřel dveře do slovenské reprezentace. Ta sice oficiálně hráčům nominaci nezakázala, žádného hokejistu ale na světový šampionát nevzala. V červnu zasedne výkonný výbor slovenského svazu, který by měl rozhodnout o další budoucnosti hráčů z KHL v reprezentaci.

Kromě Grmana podepsal před pár dny smlouvu v KHL také další Slovák Adam Růžička. Tomu se zavřela cesta NHL po aféře s bílým práškem.

Související témata: