Hlavní obsah

Rusové šokují s návrhem o rozšíření KHL: Lepší než ten finský dobytek, který jsme vychovali

Pryč jsou doby, kdy Kontinentální hokejovou ligu hrála mužstva z Finska, České republiky, Lotyšska nebo Slovenska. Aktuálně v nadnárodní soutěži působí kromě ruských klubů jen běloruské Dinamo Minsk, kazachstánský Barys Astana a čínský Kunlun, který však své domácí zápasy hraje v Mytišči nedaleko Moskvy. Není však vyloučené, že se počet v budoucnosti navýší.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Nazarov.

Článek

Padesátiletý ruský hokejový kouč Andrej Nazarov, jenž v KHL trénoval 15 sezon včetně Petrohradu (naposledy vedl v sezoně 2022/23 Soči), navrhuje, aby v soutěži hrál i klub z KLDR.

Nazarov s tím přišel jen pár dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin navštívil severokorejskou metropoli Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal dohodu o komplexním strategickém partnerství obou států.

„Zatímco finále Stanley Cupu v Severní Americe pokračuje, náš prezident Vladimir Vladimirovič Putin byl v KLDR vřele přivítán. Národní lídři Ruska a KLDR navíc podepsali dohodu. Myslím si, že do budoucna je možné v KLDR vytvořit silný klub na úrovni KHL,“ překvapil Nazarov pro ruský server championat.com.

Ještě víc šokující však je, že svá slova nemyslí jako žert. „Naše liga se musí rozšířit na východ. Už máme týmy ze spřátelené Číny a Kazachstánu, tak proč v tomto trendu nepokračovat. Právě teď vidíme, kdo je náš přítel a na koho se můžeme spolehnout v těžké chvíli,“ dodal.

Severní Koreji patří v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) 63. místo. V letošním roce její reprezentace startovala na MS divize III skupiny B (až 7. nejvyšší šampionát), kde skončila druhá za Bosnou a Hercegovinou a za sebou nechala Hongkong, Filipíny, Singapur a Írán.

IIHF na svých oficiálních stránkách uvádí, že v KLDR je registrovaných 145 dospělých hokejistů a 750 juniorů. V zemi mají být tři krytá kluziště a devět venkovních.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Koževnikov na snímku z roku 2016.

Že Nazarovova slova nejsou v Rusku pouhým plácnutím do vody, ukazuje i názor dvojnásobného olympijského vítěze; někdejšího útočníka sovětské sborné Alexandra Koževnikova.

„Ano, v KLDR sice nehrají hokej na nejvyšší úrovni, ale ledové plochy tam mají. Pokud by šel nějaký klub z KLDR do KHL, bude potřebovat naše hráče, protože dobří hokejisté se vám nenarodí hned. Budou potřebovat alespoň dvě naše lajny, aby se naučili hrát hokej,“ prohlásil pro Sovětskij sport Koževnikov, který se ve své rodné zemi vyjadřuje velmi rád a často takřka ke všemu. Třeba Dominika Haška v minulosti kvůli jeho podpoře válkou zmítané Ukrajiny nazval bastardem.

„KLDR je tu s námi už 100 let, jsou slušní a mnohem lepší než ten finský dobytek, který jsme vychovali,“ blouzní Koževnikov v připomínce působení Jokeritu Helsinky v KHL.

„Potřebujeme vytvořit klub pro KHL v KLDR, proč ne… Ať za nimi přijede náš ministr sportu, promluví si s nimi a udělá to,“ uzavírá.