Hlavní obsah

Přijde ruské drancování? KHL se má stát „amatérskou“ ligou

Od rozpoutání války na Ukrajině má ruská hokejová reprezentace na mezinárodní scéně utrum, když nemůže startovat na mistrovstvích světa všech věkových kategorií. Nyní se však ruský hokej rozhodl od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ještě víc izolovat. A vyvstává řada otázek, jaké to bude mít dopady v praxi.

Foto: Profimedia.cz

Hokejisté Magnitogorsku s Gagarinovým pohárem pro vítěze sezony 2023/24 KHL.

Článek

9. července totiž prezident Kontinentální hokejové ligy, kterou kromě ruských klubů hrají i ty z Běloruska, Kazachstánu a Číny, Alexej Morozov oznámil, že soutěž odchází od Ruské hokejové federace (a potažmo tedy i od IIHF, pod kterou Ruská hokejová federace spadá). Nově bude fungovat pod ruským ministerstvem sportu, k čemuž byl zřízen speciální zákon, který už musí schválit jen prezident Vladimir Putin.

„Jedním z cílů rozvoje sportu v Rusku je depolitizace mezinárodního sportu. Mnoho mezinárodních federací zakazuje ruským sportovcům a našim národním týmům účast na mezinárodních soutěžích. Po odchodu z IIHF budeme nezávislejší v rozhodování a propagaci našeho sportu v zemi i ve světě,“ uvedl Morozov.

Rozklíčovat důvody, které k tomu kroku Rusy vedly, není až zas tak složité. Stačí si vzpomenout třeba na případ gólmana Ivana Fedotova. Ten po zisku stříbra ze ZOH 2022 v Pekingu podepsal smlouvu s CSKA Moskva navzdory tomu, že měl platný kontrakt v NHL s Philadelphií. IIHF následně Fedotova potrestala zhruba půlročním zákazem činnosti, pokutovala i moskevský klub, který navíc potrestala ročním zákazem mezinárodních přestupů.

Nově už však KHL nebude figurovat pod IIHF a nemusí se tak řídit jejími pravidly o mezinárodních přestupech. Dosud platilo, že pokud odcházel hokejista třeba z české extraligy jako volný hráč do KHL, přestup šel přes Český svaz ledního hokeje, kde byl registrovaný.

Nyní by takový krok odpadl, hráči působící v KHL by už neměli být evidováni u IIHF. A ruské kluby by tak mohly podepisovat jakékoli hráče bez hrozby pokuty od IIHF.

V takovém případě by samozřejmě šlo o porušení platné smlouvy u konkrétního klubu spadajícího pod národní svaz a tedy i IIHF, z čehož by pramenily právní následky. Další páky by ale IIHF už neměla. KHL by totiž pro IIHF byla vlastně „amatérskou“ ligou.

„Oficiální informace o této záležitosti stále nemáme. Aby na to IIHF mohla reagovat, potřebujeme oficiální informace. Situaci kolem ruského ministerstva sportu a KHL nekomentujeme, bereme to ale na vědomí,“ prohlásil ve středu pro ruskou agenturu TASS prezident IIHF Luc Tardif.

Pro upřesnění: pod IIHF nespadá ani NHL, ta má ale s IIHF i národními svazy podepsané dohody přesně určující podmínky a odstupné v případě přestupu hráče do nejlepší hokejové ligy světa.

KHL slibuje, že podobné dohody bude rovněž dodržovat. „KHL bude i nadále respektovat platnost smluv ostatních lig. Zkušenosti s NHL ukazují, že obě strany nadále dodržují své závazky i bez podepsaného memoranda o porozumění,“ nechal se slyšet Morozov. Případ Fedotova nicméně ukazuje, že může zůstat jen u slov…

Nové rozhodnutí může mít dopad i na národní týmy. U české reprezentace sice platí zákaz nominovat krajánky z KHL, jiné nároďáky jsou ale v tomto ohledu benevolentní. KHL po zveřejnění rozpisu nové sezony nemyslí na reprezentační přestávky, navíc její play off bude vrcholit až v květnu během MS.

Kdyby se tak Barys Astana dostal ve vyřazovací části daleko, kazachstánský nároďák by měl na MS smůlu. Letos jej přitom reprezentovalo 13 hráčů z Barysu.

Otázkou pak taky zůstává, jak přechod KHL pod ruské ministerstvo sportu ovlivní start hráčů z KHL na ZOH 2026. „KHL zajistí nominace jejích hráčů do národních týmů, až se ruská reprezentace bude moci účastnit soutěží pod hlavičkou IIHF, kluby uvolní nejlepší hráče pro účast na olympijských hrách a mistrovství světa,“ stojí v oficiálním prohlášení KHL.

O účasti Ruska na ZOH 2026 se rozhodne zkraje příštího roku. A podle tohoto vyjádření se zdá, že v případě stopky pro Rusko by KHL své hráče do Milána nepustila.