Hlavní obsah

Hřiště jako v NHL. Brodskou Kotlinu pokřtí derby

Nové mantinely ještě svítí bílou barvou bez reklam a plexiskla mají jen málo otisků po pucích. Zimní stadion v havlíčkobrodské Kotlině, kde začínali i legendární bratři Holíkové, Jan Suchý nebo Josef Vašíček, prošel letos od dubna do října velkou proměnou.

Miroslav Třetina, BK Havlíčkův BrodVideo: Jiří Bárta, Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Hokejisté už se vrátili z azylu po okolních stadionech a zvykají si na užší hřiště amerických rozměrů. Druholigové áčko pokřtí nové kluziště při sobotním derby se Žďárem nad Sázavou.

„Přes dva měsíce jsme strávili dojížděním na okolní stadiony, bylo to náročné pro hráče i jejich rodiče,“ uznává šéf Bruslařského klubu Havlíčkův Brod Miroslav Třetina. „Vychytáváme mouchy, užšímu hřišti se přizpůsobíme,“ nemá obavy z nezvyklých rozměrů.

Bývalý vynikající útočník už sice ukončil kariéru, ve čtvrtek ale neodolal a šel si vyzkoušet led s hráči, kteří trénovali po středečním zápase v Kopřivnici.

Nové chlazení funguje zhruba dva týdny a ledaři dosud ladí jeho nastavení. Je totiž mnohem efektivnější, než byli dosud zvyklí.

„Pro havlíčkobrodský hokej to znamená hrozně moc. Budeme mít kvalitnější led, a to hlavně v letních měsících. Když jsme chtěli na led už na konci července, s tou starou technologií byl problém, nestíhala mrazit,“ připomíná Miroslav Třetina.

Podle vedení města už nešlo rekonstrukci odkládat, chladicí potrubí bylo v havarijním stavu. „Chlazení někdy z osmdesátých let dosloužilo, nefungovaly dobře trubky a chladicí médium nebylo dostatečně průchozí. Sondy prokázaly poškození, proto jsme letos přistoupili k celkové rekonstrukci,“ vysvětluje starosta Zbyněk Stejskal. „Při té příležitosti jsme po dohodě s Bruslařským klubem přešli na moderní hřiště, je zúžené na rozměry NHL,“ dodává starosta.

Město coby investor zaplatilo za úpravy kolem 37 milionů korun. Nové jsou i mantinely a plexiskla, ty už zase splňují požadavky na extraligu. „Splňují přísnější kritéria ze zdravotních důvodů. Při nárazu plexisklo povolí a vrátí se zase zpátky, mělo by to eliminovat vážná zranění,“ oceňuje Třetina.

Brodští fanoušci byli do roku 2015 zvyklí na prvoligový hokej, pak ale klub z Kotliny spadl o patro níž. Změní se s vylepšenými podmínkami i ambice?

„S Lukášem Endálem (hrající manažer A-týmu - pozn. aut.) tady první ligu pamatujeme, všechno je to o sponzorech. Mezi druhou a první ligou je skok třeba o 15 milionů, chceme na to být připravení. A někde vzadu v hlavě to máme, že sem chceme první ligu vrátit,“ nastiňuje Miroslav Třetina, který stojí v čele výkonného výboru od minulé sezony.

Prvním úkolem však je do vylepšené Kotliny vrátit fanoušky. Hráči už toho nemohou udělat pro jejich přilákání moc navíc. Aktuálně jsou po deseti zápasech nové sezony druzí ve skupině Východ.

„Celkem se nám vedlo už loni, ale nepodařilo se nám vrátit lidi do ochozů. V pauze jsme zase zkvalitnili kádr, přišli výborní mladí kluci a zůstali i ti zkušenější jako Lukáš Endál. Daří se nám, doufám, že se to promítne do sobotní návštěvy na derby, ale i v dalších, méně atraktivních zápasech,“ přeje si Třetina.

Související témata:
Zimní stadiony
  Karlovy Vary - České Budějovice zítra 12 : 00
20241025T12 : 00:00+0200
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary
České Budějovice
  Třinec - Sparta zítra 17 : 00
20241025T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Sparta
Třinec vs. Sparta
Třinec
Sparta
  Vítkovice - Plzeň zítra 17 : 30
20241025T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Olomouc - Mladá Boleslav zítra 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc
Mladá Boleslav
  Hradec Králové - Litvínov zítra 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové
Litvínov
  Liberec - Brno zítra 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Brno
Liberec vs. Brno
Liberec
Brno
  Kladno - Pardubice zítra 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Pardubice
Kladno vs. Pardubice
Kladno
Pardubice