Hlavní obsah

Zohorna po trejdu: Mým snem bylo ukončit kariéru v Pardubicích s pohárem nad hlavou

Plánoval si, že v Pardubicích, v jejichž áčku strávil dohromady dvanáct sezon, dohraje kariéru a získá s nimi už svůj třetí mistrovský titul. Jenže spojení Tomáše Zohorny s Dynamem je od pátku minulostí. „Není snadné opouštět město, kde jsem strávil většinu kariéry a jsem tu doma,“ přiznává šestatřicetiletý hokejový útočník poté, co byl za Jáchyma Kondelíka vyměněn do Českých Budějovic.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Poslední gól Tomáše Zohorny za Pardubice, který vstřelil v neděli Karlovým VarůmVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

„Vedení Dynama ovšem nic nezazlívám. Několikrát se ke mně zachovalo velmi vstřícně,“ říká Zohorna pro klubový web Východočechů a naráží tím nejen na svůj návrat do Pardubic v lednu 2021 po šesti letech strávených v Chabarovsku.

„Dali mi možnost se vrátit z Ruska a být u porodu, když byla manželka těhotná. Následné měsíce jsem tak mohl trávit doma. Po mém dalším odchodu do zahraničí mi pak dali možnost znovu se vrátit a bojovat o titul za Dynamo,“ připomíná svůj druhý comeback na východ Čech předloni v létě po sezonním angažmá ve švédském Oskarshamnu.

Aktuální ročník však účastníkovi čtyř MS a dvou ZOH nevycházel podle představ, během první čtvrtiny extraligy zapsal jen dva góly a stejný počet asistencí. Sám si představoval výraznější zápasové vytížení, v opačném případě byl otevřený i krátkodobému hostování na jiné adrese.

Nakonec ale přichází permanentní přesun, který by tak jako tak přišel po sezoně, kdy nejstaršímu z bratrského tria Zohornových měla končit v Pardubicích smlouva.

Přestože Dynamo se rozhodlo „pro dřívější aktivaci plánu na omlazení kádru“, odchod Zohorny, který za něj odehrál 589 extraligových zápasů a zaznamenal 300 bodů, je pro lidi v klubu logicky smutným momentem. A třeba sportovní ředitel Petr Sýkora o výměně jedné z největších klubových legend mluvil jako o „nelehkém rozhodnutí, které zasáhne spoustu fanoušků“.

Zklamání ostatně neskrývá ani samotný Zohorna. „Mrzí mě, že to nedopadlo. Mým snem bylo ukončit kariéru v Pardubicích s pohárem nad hlavou. Mé největší poděkování patří fanouškům Dynama, jsou to ti nejlepší v republice. Vždy nás podporovali a vytvářeli nám tu nejlepší atmosféru,“ připojil Zohorna.

Svůj trejd rozebíral ještě před jeho uskutečněním i s Kondelíkem mířícím opačným směrem. „Psali jsme si o tom, jak se situace vyvíjí a co se děje. Popřáli jsme si hodně štěstí,“ uvedl Zohorna pro oficiální stránky Českých Budějovic.

Nyní už ale přepíná své myšlenky na jih Čech. Vůbec poprvé bude v extralize oblékat jiný dres než ten Dynama. „Je to pro mě nová výzva a strašně se těším. V Budějovicích jsou lehce nervózní z výsledků a umístění týmu. Protože vědí, že ten tým je velmi dobrý. Pořád je začátek sezony, vše si bude sedat. Všichni ten tým vidíme výše,“ míní havlíčkobrodský rodák, že Motor má větší kvality než na současné předposlední místo v tabulce.

„Neříkám, že když přijdu já, že se vše zlepší. Ale myslím si, že tým je dost kvalitní na to, aby začal vyhrávat více utkání, a já se budu snažit odehrát co nejlepší zápasy jako doposud ve všech týmech, co jsem byl. Jdu dělat svou práci,“ hlásí Zohorna, jenž se v nové kabině osobně zná s útočníkem Gulašem z reprezentace a s gólmanem Kloučkem z Pardubic.

Nyní kromě hokeje musí řešit i hledání nového bydlení a stěhování celé rodiny na jih Čech. „Těším se, až bude vše zařízené, budeme v klidu přestěhovaní v Budějovicích a budu se moci soustředit jen na hokej,“ uzavírá Zohorna.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Tomáš Zohorna v dresu Pardubic

  2 : 2 Třinec - Sparta 2 : 2 62. min Živě
20241025T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Sparta
Třinec vs. Sparta
Třinec
Sparta
  2 : 0 Vítkovice - Plzeň 2 : 0 přestávka Živě
20241025T18 : 00:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  1 : 0 Olomouc - Mladá Boleslav 1 : 0 37. min Živě
20241025T18 : 00:00+0200
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc
Mladá Boleslav
  1 : 0 Hradec Králové - Litvínov 1 : 0 přestávka Živě
20241025T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové
Litvínov
  1 : 3 Liberec - Brno 1 : 3 37. min Živě
20241025T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Brno
Liberec vs. Brno
Liberec
Brno
  0 : 2 Kladno - Pardubice 0 : 2 38. min Živě
20241025T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Pardubice
Kladno vs. Pardubice
Kladno
Pardubice
  1 : 2 pp Karlovy Vary - České Budějovice 1 : 2 pp   dohráno
20241025T12 : 00:00+0200
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary
České Budějovice