Hlavní obsah

Z minulé sezony jsme se poučili. I proto tolik změn, říká sportovní ředitel Vítkovic

Pořádný vítr se po minulé nepovedené extraligové sezoně prohnal vítkovickou kabinou. Odnesl třináct hráčů i část trenérského týmu, do Ostravy naopak přivál deset nováčků i dva nové trenéry, hlavního Davida Bruka a jeho asistenta Vlastimila Wojnara. Třetím do trenérské party je Pavel Trnka, který vedl tým v minulé sezoně.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní trenér HC Vítkovice Ridera David Bruk

Článek

Velká obměna je podle sportovního ředitele Romana Šimíčka jasným důkazem, že klub se z minulého ročníku, v němž se dlouho plácal na dně a do předkola play off se procpal až na poslední chvíli, dostatečně poučil. „Udělali jsme obrovský zásah do týmu a některým hráčům jsme i ukončili smlouvy, což nebylo vůbec snadné. Ale i tím jsme ukázali, že nám to není jedno. Že s tím chceme něco udělat,“ zdůraznil Šimíček.

Vítkovice opustili například kapitán Dominik Lakatoš (hostování v Mladé Boleslavi), Mário Grman, Petr Fridrich, Petr Chlán, Peter Krieger, brankář Matěj Machovský a naposledy před pár dny také Jonáš Peterek. Místo nich budou nosit modrobílé dresy gólman Lukáš Pařík, obránce Jan Košťálek či útočníci Jindřich Abdul, Jan Bambula nebo Američané Anthony Nellis (ze Spišské Nové Vsi) a Chad Yetman (Mora IK).

Foto: Profimedia.cz

Tisková konference hokejového klubu Vítkovice Ridera před začátkem extraligové sezony, zleva jsou kapitán Juraj Mikuš, sportovní ředitel Roman Šimíček, člen představenstva společnosti Ridera Roman Vank a hlavní trenér David Bruk.

„Zda se odchozí hráče podařilo nahradit dostatečně, ukáže až sezona. Něco naznačí už první zápas, který budeme hrát doma proti Plzni (ve středu 17. září od 18.30 hodin). Klub udělal velké změny, jádro ale zůstalo. Například v obraně k výrazným změnám nedošlo. Jsem přesvědčený, že jsme měli dostatek času, a věřím, že tolik nových hráčů bude poznat v pozitivním smyslu,“ uvedl hlavní trenér David Bruk.

Ten hrál úvodní kolo na ledě Vítkovic i v minulé sezoně, jeho Karlovy Vary tehdy favorita zaskočily jednoznačným vítězstvím 6:2. „To už si vůbec nepamatuju, mám jen krátkodobou paměť,“ pousmál se 55letý trenér. „Ale pokud bude průběh stejný a zase vyhraju, tak budu spokojený,“ dodal.

On ani klubové vedení konkrétní cíle pro nadcházející sezonu nevyhlásili. „Minule jsem to udělal a víme, jak to s námi bylo. Proto nic prohlašovat nebudu. Máme spoustu nových hráčů, pořád si to sedá a náš prvořadý cíl bude dostat se do play off. A v něm potrápit co nejvíce týmů. Neméně důležitým úkolem pro nás je si poctivou prací znovu na naši stranu získat fanoušky, které jsme zklamali,“ řekl Šimíček.

V přípravě se Moravanům dařilo. Odehráli osm utkání, v pěti z nich zvítězili a připsali si i cenný skalp úřadujících mistrů z Třince (5:1). „Příprava ale není tolik o výsledcích, i když jsou pro sebevědomí hráčů jistě důležité. Především je o sběru dat, abychom si ujasnili, co chceme hrát. Udělali jsme dost práce, věřím, že nám střelecká forma vydrží,“ zhodnotil to Bruk.

Předsezonní predikce Vítkovice k favoritům nepřiřazují. „Což mě ale vůbec nezajímá,“ usmál se Šimíček. „Tyhle odhady nečtu, jestli se s námi počítá nebo ne, je mi docela jedno. Chceme bavit fanoušky a doufám, že tým bude šlapat tak, jak chceme,“ řekl Šimíček.

Klub z Ostravy bude znovu hodně sázet na zahraniční hráče. Na soupisce jich má sedm, plus slovenského kapitána Juraje Mikuše. „Jsme s nimi velmi spokojeni. Plní roli, kterou chceme, a jejich kvalita je velká. Budou přínosem pro tým,“ uvedl Bruk.

„Není to o tom, že si řekneme, že vezmeme cizince jen proto, že to jsou cizinci. Sledujeme je, zvažujeme jejich kvalitu, není to střílení do tmy. Ti hráči (Nellis, Yetman) zatím plní to, co jsme očekávali, a jsme rádi, že je tady máme. Stejné je to s těmi, kteří u nás pokračují (Percy, Auvitu, bratři Bukartsové a Claireaux). Předváděli kvalitní výkony, jsou to týmoví borci, chtějí pro tým to nejlepší. To je pro nás hodně podstatné,“ řekl Šimíček.

  3 : 0 Sparta - Třinec 3 : 0 dohráno
20240917T18 : 30:00+0200
Sparta vs. Třinec
Sparta vs. Třinec
Sparta
Třinec
  České Budějovice - Karlovy Vary zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  Vítkovice - Plzeň zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Mladá Boleslav - Olomouc zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  Litvínov - Hradec Králové zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové
  Pardubice - Kladno zítra 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  Brno - Liberec zítra 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec