Hlavní obsah

Výzva pro Třinec: šest titulů v řadě. Všichni po nás půjdou, ví kapitán Vrána

V první polovině srpna sledoval hokejový útočník Petr Vrána přímo v Paříži senzační zisk bronzové olympijské medaile své partnerky oštěpařky Nikoly Ogrodníkové, nyní už se ale 39letý kapitán Třince musí soustředit především na své povinnosti. O víkendu povede Oceláře v úvodních zápasech Ligy mistrů, především ale vyhlíží start extraligy, do které Slezané popáté vstoupí jako obhájci mistrovského titulu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán Třince Petr Vrána, za ním trenér Zdeněk Moták, prezident klubu Ján Moder a sportovní ředitel Jan Peterek.

Článek

Vyhrát extraligu šestkrát za sebou v Česku ještě nikdo nedokázal, o motivaci tak mají v Třinci, který na jaře dorovnal v počtu titulů v řadě Vsetín, postaráno. „Ale bude to náročné, nebudeme si lhát. Všichni po nás půjdou,“ má jasno Vrána, majitel sedmi extraligových medailí.

Sezonu Třinec zahájí čtyřmi zápasy Ligy mistrů. V pátek v Lausanne (od 18 hodin) a v neděli v Rouenu (od 16 hodin), ve čtvrtek 12. září přijede do Třince Växjö a v sobotu 14. září Fribourg (oba v 17 hodin). Až pak čeká šestinásobné české šampiony vstup do domácí soutěže. V úterý 17. září na ledě Sparty Praha (od 18.30 hodin).

V pátek na ledě švýcarského Lausanne vstoupíte do hokejové Ligy mistrů, s jakými ambicemi?

Budeme chtít oba ty první zápasy vyhrát, s tím do toho jdeme. Jinak bychom tam nejezdili. Ale bude to těžké. Začínáme ve švýcarském Lausanne, což je velmi kvalitní soupeř, pak nás čeká francouzský Rouen, kde úplně nevíme, co nás čeká. Budeme chtít ve skupině uhrát co nejvíce bodů, abychom si zajistili postup, a pak se uvidí.

Extraligu zahájíte na ledě Sparty Praha (v úterý 17. září) popáté jako obhájce mistrovské trofeje. Budete ve stejné pozici jako v minulých letech, nebo se po každém získaném titulu něco změní?

Jiné to bude možná v tom, že nám po sezoně vypadli tři hráči kvůli zranění (Jeřábek, Růžička a Nestrašil). Vlastně čtyři, protože Martin Marinčin se taky teprve vrací. Do zahraničí odešel Vožuch (Voženílek), taky důležitý hráč. Takže z toho pohledu nejsme v ideální pozici a ten start nebude jednoduchý. Bude to nesmírně těžká práce znovu obstát.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Třinec 0:1 (25. Vrána)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Je těžší pozici obhajovat, nebo je to vlastně pořád totéž?

Ta pozice se opakuje, v tom je to stejné. Ale asi je to těžší a těžší. V předminulé sezoně jsme šli z předkola, to bylo náročné tím, že jsme hráli o kolo navíc. Letos na jaře jsme to proti Spartě otáčeli na poslední chvilku, všechny série jsme hráli na maximální počet sedmi zápasů, což bylo taky neuvěřitelné. Je to záběr i po psychické stránce. A samozřejmě i soupeři se na nás připravují. Každý nás chce porazit, takže je to opravdu velice náročné.

Příští rok vám bude 40 let. Kde nacházíte motivaci znovu na začátku léta začít dřít?

Dokud se cítím zdravotně v pořádku, tak mě to prostě baví. K tomu mám samozřejmě platnou smlouvu, což je taky závazek. Je to pořád hlavně o tom, že můžu dělat to, co mě baví. Jsem v partě kluků, s nimiž je radost být, a najít motivaci není těžké. Další věcí je, že se mi ten čas krátí, proto si toho, že na nějaké úrovni stále dokážu hrát, velmi vážím.

Kdo je pro vás osobně největší osobností, která se vrací do extraligy?

Červus (Roman Červenka) toho dokázal strašně moc v kariéře. Zažili jsme ho na dvacítkách v Americe, kde jsme udělali bronz, a udělal od té doby neskutečnou kariéru. Je to opravdu velká osobnost, která extraligu obohatí. Je to sledovaný návrat, ale on si tu pozornost zaslouží. Přišli i další kluci a bude zajímavé sledovat, kdo jak vystřelí.

Letošní léto pro vás bylo neobvyklé i z toho pohledu, protože vaše partnerka Nikola Ogrodníková získala v oštěpu bronzovou olympijskou medaili. Užil jste si ten závod?

Byl to neskutečný zážitek. Jsem hrozně rád, že mi to Niki umožnila a že jsem měl možnost to vidět naživo. Jsem taky rád, že mě trenéři pustili a že to vyšlo být na olympijském stadionu v Paříži. Snad to i mladému (syn Leo) něco dalo, i když si to možná ještě tolik neuvědomuje.

Dá se finále v hodu oštěpem přirovnat k třineckému zázraku na extraligovém ledě?

Někdo může říct, že je to o jednom hodu, ale Nikola si tu přípravu načasovala fakt perfektně. Byly tam favoritky, které to nezvládly, zatímco ona prošla kvalifikací třetím hodem. A ve finále, kdy jí zase teklo do bot, dokázala zase třetím hodem hodit medaili. Načasovala to výborně, i když třeba holky neházely zrovna tolik, na co byli diváci zvyklí.

Už se Nikola byla v třinecké kabině s medailí pochlubit?

Ještě ne. Měla těch povinností po olympiádě strašně moc. Pořád navíc i závodila, sezonu zakončila vlastně teprve v úterý. A když měla nějaké volno, tak jsme byli doma. Teď se jí to uvolní, tak věřím, že si ten čas najde. Nabízel jsem jí, že tu medaili vezmu klukům ukázat. Neměla s tím problém, ale já jsem měl strach, aby se s ní nic nestalo. Ale je fakt krásná.

  5 : 1 Pardubice - Kladno 5 : 1 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  3 : 0 České Budějovice - Karlovy Vary 3 : 0 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  1 : 2 Brno - Liberec 1 : 2 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec
  2 : 3 pp Vítkovice - Plzeň 2 : 3 pp   dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  4 : 2 Mladá Boleslav - Olomouc 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  4 : 2 Litvínov - Hradec Králové 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové