Hlavní obsah

Výstava odhalí i tajemství Hlinkova deníku

Speciální expozice v Síni slávy Českého hokeje připomíná bývalého vynikajícího útočníka a později úspěšného trenéra Ivana Hlinku, který přesně před dvaceti lety tragicky zemřel při autonehodě.

Ščerban o Hlinkově síni slávyVideo: Sport.cz

Článek

Hokejoví fanoušci si v centru Prahy mohou prohlédnout jeho dresy i medaile, které získal, ale rovněž artefakty spojené se zimními olympijskými hrami v Naganu 1998, na nichž Hlinka dovedl národní tým k historickému triumfu na turnaji století.

Na obsahu expozice se aktivně podílela manželka zesnulé legendy Liběna Hlinková, která všechny vystavené předměty zapůjčila. „Jsem moc rád, že se k tomu postavila vstřícně. Máme tady třeba bundu, kterou měl Ivan Hlinka v Naganu. Dále kravatu, kterou nosil, nebo toho pověstného skleněného slona, jenž měl mužstvu přinést štěstí, což se v podstatě stalo,“ prozradil manažer Síně slávy Bedřich Ščerban.

Příklep speciál – 20 let bez Ivana HlinkyVideo: Sport.cz

Součástí expozice je i fotokopie Hlinkova trenérského deníku právě z Nagana. „Těch zápisků si paní Hlinková nesmírně cení a nechce je dát z ruky. Dohodli jsme se ale alespoň, že ho nafotíme a představíme fanouškům zápisky, díky kterým mohou trochu nakouknout do toho, jak Ivan přemýšlel jako trenér,“ řekl Ščerban, který pod Hlinkou nastupoval jako hráč.

„Ivan byl přirozeně vůdčí osobností. Měl obrovskou autoritu a uměl lidi sdružovat. To je ve sportu jeden z nejdůležitějších předpokladů úspěchu,“ líčil šéf Českého hokeje Alois Hadamczik. „Byl to člověk, který nás toho strašně moc naučil, ale především nám uměl ukázat cestu k vítězství. Jedině tým, který hraje jako jeden chlap, to může zvládnout,“ zavzpomínal na Ivana Hlinku jeden ze zlatých hochů z Nagana Jiří Šlégr.

Pátečního slavnostního zahájení výstavy se osobně zúčastnila i Hlinková, která ocenila, že se vedení českého hokeje rozhodlo jejího tragicky zesnulého manžela takto připomenout. „Jsem vděčná, že se i po 20 letech na něj takto vzpomíná a lidé i média nezapomínají. Nejen tady v síni slávy si Ivana pořád připomínáme. Dokazuje to, jaký to byl výjimečný člověk,“ řekla Hlinková, která už od roku 2005 vede Nadační fond Ivana Hlinky zaměřený na pomoc bývalým hokejistům.