Hlavní obsah

Dědek zahájil kampaň, kope do všech kolem sebe

Přestože volební konference Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) proběhne až příští sobotu 15. června, už teď je takřka jisté, že post svazového prezidenta obhájí Alois Hadamczik. Volit se však bude celý výkonný výbor a dá se předpokládat, že jednání předcházející hlasování bude vypjaté. Zejména kvůli majiteli pardubického Dynama Petru Dědkovi.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Petr Dědek, majitel klubu HC Dynamo Pardubice.

Článek

Když byl Hadamczik před dvěma lety zvolen jako nástupce za odcházejícího svazového šéfa Tomáše Krále, Dědek mu vyjadřoval podporu. Sám navíc původně chtěl kandidovat do výkonného výboru, což si ale nakonec rozmyslel.

„Protože by to nemělo žádný smysl, lidé ve výkonném výboru nechtěli rezignovat. Neměl bych vůbec žádnou šanci cokoliv prosadit. Navíc bych byl ve střetu zájmů. Tím, že jsem na Krále a další členy vedení podal podněty orgánům činným v trestním řízení, tak není možné, abych seděl s lidmi, s nimiž nesouhlasím. To prostě není možné, protože tihle lidé nesou zodpovědnost za současný stav našeho hokeje,“ vysvětloval tehdy své rozhodnutí Dědek pro Sport.cz.

V květnu letošního roku rozeslala Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) - řídicí orgán extraligy - médiím tiskovou zprávu po své mimořádné valné hromadě. Informovala v ní o kandidátech majících od extraligových klubů podporu pro červnovou volební konferenci ČSLH. Na pozici členů ji získali Marek Chmiel z Třince, Aleš Kmoníček z Hradce Králové a Petr Vosmík ze Sparty. Prvně dva jmenovaní jsou i nyní členy výkonného výboru ČSLH.

Vítkovický Aleš Pavlík (jeden ze současných viceprezidentů ČSLH) pak má být extraligou podporovaným kandidátem na post předsedy dozorčí rady ČSLH. Extraligové kluby se pak rovněž měly shodnout na nominaci prezidenta APK LH do funkce viceprezidenta ČSLH za vrcholový hokej. O tuto funkci se bude ucházet prezident APK LH Jan Tůma z Mladé Boleslavi.

Na začátku minulého týdne pak APK LH uvedla, že byl rovněž potvrzen společný zájem na volbě výkonného výboru ČSLH s reprezentativním zastoupením vrcholového i výkonnostní hokeje a jednoznačnou podporou jednotlivých složek hnutí.

Dědek dohodu popřel

Ještě týž den ale vystoupil Petr Dědek s tím, že „není pravda, že by se extraligové kluby dohodly na podpoře uvedených kandidátů do výkonného výboru a na viceprezidenta. V extralize není vláda jedné strany.“

O dva dny později pak Dědek znovu na síti X napsal: „O funkce ve výkonném výboru a dozorčí radě se ve volbách opět ucházejí stejné osoby, které za 10 let připravily český hokej o více než 3 miliardy Kč na marketingových a televizních právech. A je jedno, jestli z nedbalosti nebo úmyslně,“ vypálil šéf Dynama.

Jen pro připomenutí, v roce 2021 se svou společností Relmost ucházel na získání marketingových práv pro extraligu od sezony 2023/24. Její kluby se ale nakonec rozhodly pro setrvání u BPA sport marketing, která tak získala marketingová práva až do ročníku 2027/28. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, na který se mj. i Dědkovy Pardubice obrátily, následně potvrdil, že výběr marketingového partnera soutěže proběhl v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

Dědek se nyní opřel i do generálního manažera Hradce Králové Aleše Kmoníčka. „Kumuluje několik neslučitelných funkcí: člen představenstva APK, člen VV ČSLH i za pana Krále, kde se podílel na nehospodárném vedení. Dále člen dozorčky dceřiné společnosti ČSLH. Generální manažer Hradce s nevyřešeným dopingem. Není to příliš?“ tázal se Dědek.

A zmínil i Jana Tůmu. „Čí zájmy bude hájit ve sporu o desítky milionů korun mezi ČSLH a APK ve věci marketingových práv? Na konferenci ČSLH se ho na to zeptám,“ pokračoval majitel pardubického Dynama.

„Nikterak mě nepřekvapilo, jelikož je to ‚normální‘ styl jeho chování a jednání, zejména po vstupu do extraligového hokeje. Už jsme si zvykli, že pro Petra není problém dát trestní oznámení a podnět k ÚOHS na ostatní členy APK (extraligové kluby). Je škoda, že se něco takového děje, protože to není dobře pro náš společný a kvalitní produkt, kterým extraliga je. Nejsem překvapený ani proto, že mně minulý týden volal a oznámil, že má podobná vyjádření připravená na více osob a bude je postupně před Konferencí ČSLH zveřejňovat,“ reagoval Kmoníček na oficiálních stránkách královéhradeckého Mountfieldu.

„Jeho opakující se nesplnění sportovního cíle jako spolumajitele Dynama, neúspěch v rámci VŘ na marketingová práva ELH, neúspěšná kandidatura do představenstva APK a v neposlední řadě minimální podpora od klubů ELH na jeho nominaci za člena nového VV za vrcholový hokej, v jeho chování asi hraje ‚nějakou‘ roli. Já osobně to nechápu, ale je to jeho boj a každý se prezentuje tak, jak umí,“ dodal Kmoníček.

Dědek Kmoníčka nařknul opakovaně

Ve středu dopoledne se však do něj Dědek pustil na síti X znovu. „Členové představenstva Mountfield HK si vypláceli provize za reklamní smlouvy. Kdo jsou největší sponzoři, pane Kmoníčku? Město Hradec Králové a Mountfield,“ tázal se majitel Dynama.

Kmoníčka reakce na sebe nenechala dlouho čekat a byla razantní. „Uvážím-li, že Konference ČSLH je až 15. června, tak se děsím toho, jakými dalšími nesmysly nás hodlá pan Dědek zahltit. Je jak dítě, kterému někdo rozkopal bábovku na pískovišti. A to jsme mu do bábovek nekopali. Jen jsme mu v APK nedali podporu pro jeho kandidaturu do výkonného výboru ČSLH. Myslím, že teď je již každému jasné proč,“ vyjádřil se generální manažer a předseda představenstva Mountfield HK.

Dědkova slova označil za lživá a ubezpečuje, že žádný z členů představenstva klubu za celou dobu existence neobdržel žádnou provizi za reklamní smlouvy, které pro klub zprostředkoval.

„Nevím, jak to mají v Pardubicích. Vyjádření pana Dědka je zcela za hranou, budeme požadovat smazání tohoto tweetu a omluvu zahrnující požadavek, aby uvedl tuto skutečnost na pravou míru. Zvážíme i podání trestního oznámení,“ vyhlásil Kmoníček.

Už teď je jisté, že v sobotu 15. června bude na volební konferenci hokejového svazu hodně „veselo“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.