Hlavní obsah

Vítkovice trest pro Hradec neberou: Je to výsměch, plivnutí do tváře, zuří

Zpráva o vynesení verdiktu nad dopingovými hříšníky z Hradce Králové dorazila do Ostravy krátce před zahájením předsezonní tiskové konference. A zatímco v potrestaném klubu, jehož tři hráči (obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl) po zápase play off v předminulé sezoně neprošli dopingovou kontrolou, označili dvoumilionovou pokutu za trest nepřiměřený, ve Vítkovicích jej považují za výsměch.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán Vítkovic Juraj Mikuš. V pozadí jsou dresy pro novou sezonu.

Článek

„Tu informaci mám chvíli, takže to je spíše můj názor než stanovisko klubu. Každopádně ale mohu říct, že s tím rozhodnutím spokojení nejsme. Ono vlastně říká, dopujte, vyhrajte zlato, stejně ho budete mít,“ uvedl sportovní ředitel hokejových Vítkovic Roman Šimíček.

Ta záležitost je rok a půl stará. V semifinále extraligového play off 2023 v parádní sedmizápasové sérii Hradec Králové vyřadil Vítkovice a šel do finále na Třinec. Ostravané byli smutní, porážku ale přijali. Vše se změnilo ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že trio hokejistů soupeřova tábora po čtvrtém zápase série (Vítkovice ho vyhrály 2:1) uvízlo v síti dopingové kontroly.

Trojici hříšníků bylo zakázáno hrát a začalo šetření, které skončilo až nyní. Disciplinární komise extraligy potrestala východočeský klub pokutou ve výši dva miliony korun. Zároveň bylo čtvrté utkání série, po němž tři hráči Hradce neprošli dopingovou kontrolou, kontumováno ve prospěch hostujících Ostravanů.

„Je pro mě nepochopitelné, že to tak dlouho trvalo. A ten postih, že mají zaplatit dva miliony korun, ale medaile jim zůstanou, není podle mě správné rozhodnutí. Je to špatné řešení, nejde nám o to, abychom ty medaile dostali konkrétně my, ale aby byl ten hříšník potrestán. A to se nestalo. Je to výsměch,“ zlobil se Šimíček.

Zatímco Hradec Králové trest přijal, Vítkovice jsou odhodlané situaci dál řešit právní cestou. „Spojíme se s právníky a uvidíme, co se dá v té věci dál podniknout, zda má význam podnikat nějaké další kroky. Ta výše pokuty je směšná. Jednou naplní halu a mají to zpátky,“ uvedl Šimíček.

Zároveň odmítl, že by Vítkovicím šlo primárně o to, aby získali dodatečně stříbrné medaile. „Nebudu lhát. V první chvíli jsme i na to mysleli. Ale hlavně nám jde o to, aby ten prohřešek byl potrestaný tak, jak by potrestaný být měl. Netoužili jsme po tom, aby byly medaile odebrány Hradci a dostali jsme je my na krk, to v žádném případě. Jde o princip,“ zdůraznil sportovní ředitel Vítkovic.

Svůj názor na dopingovou kauza má i hráčská kabina Vítkovic.

Především pak ti, kteří v semifinále proti Hradci Králové bojovali. Jedním z nich je kapitán Ostravanů Juraj Mikuš. „Přijde mi velmi smutné, že v tak férovém a chlapském sportu, jakým hokej je, nakonec zjistíte, že soupeř, který vás porazil, dopoval. A ten trest je směšný. V minulosti hráč, který si někdy mimo hokej něco dal, dostal dva roky. A tady hráči, kterým doping pomohl k medaili, dostanou pár měsíců stop a tím je to vyřešené. (Obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl dostali od Národního rozhodčího soudu za doping po 4. semifinále sezony 2022/2023 shodně desetiměsíční trest od data pozitivního nálezu a do hry se mohli vrátit od 9. února letošního roku - pozn. aut.). Je to výsměch a plivnutí do tváře nám všem, kteří jsme proti nim hráli. Nijak zvlášť je nepotrestali,“ nabídl svůj názor slovenský obránce.

Přijde vám trest pro Hradec Králové přiměřený?
Ano
6 %
Ne, finanční pokuta je příliš vysoká
9 %
Ne, kromě finanční pokuty měl přijít i bodový odpočet
85 %
Celkem hlasovalo 7206 čtenářů.