Hlavní obsah

Věřím, že jsme dali dětem to, co jsem já dostal po Naganu, říká Kempný

Pil šampaňské ze Stanley Cupu i pivo z poháru pro mistry světa. „Z kterého to jde lépe? Z toho pro světové šampiony, má uši. Stanley Cup je větší a těžší,“ usmívá se Michal Kempný, vítěz obou cenných trofejí. Ještě něco je jinak – když před šesti lety vyhrál s Washingtonem NHL, oslavoval tak, že si mnohé ani nepamatoval. „Byl jsem mladší a blbější, šel jsem do toho naplno. Takže teď jsem si to chtěl užít z jiné stránky a neměl jsem ani jeden den, kdy bych se sestřelil tak, abych o sobě nevěděl,“ vrací se 34letý obránce Sparty k oslavám světového titulu.

Hned na úvod souboj s Třincem. Nemůže být lepší zápas, říká Michal Kempný. To vyřazení v sobě pořád všichni mámeVideo: Sport.cz

Článek

Když jsem před pár dny mluvil s Romanem Červenkou, tak při zpětném pohledu na mistrovství světa říkal, že úspěch spočíval ve skvěle složeném týmu, kdy každý hráč znal svou roli. Jak vy s více než tříměsíčním odstupem analyzujete triumf?

S Romanem souhlasím. V přípravě nás byla spousta a já nezažil fyzicky náročnější kemp. Tím, že nás tam bylo tolik, to bylo i s ohledem na finální nominaci nervózní. Byl to určitý plán trenérů, kdy chtěli vymáčknout z hráčů maximum, aby si udělali obrázek. Pak si to sedlo, uklidnilo a všichni se soustředili na práci. Každý věděl, jaká je jeho role, co má pro tým udělat, co má přinést. To týmu i atmosféře v něm neskutečně pomohlo. A když později přijeli kluci z Ameriky, fantasticky zapadli. Parta a klima je něco, co si chci vzít do dalších bojů, další kariéry.

Mluvilo se o domácím tlaku, ale vy jste z publika brali energii, že?

Ano, to byla jedna z nejdůležitějších věcí. Byla by obrovská chyba být v křeči a pod tlakem, aby nás atmosféra stahovala dolů. Já tu energii nasával vším, čím jsem mohl. Nevím, jestli to někdy ještě zažiju. Měl jsem možnost to zažít už coby náhradník v roce 2015 a doteď mám husinu, jak se celá aréna třepala, když tribuny skákaly. Jsem vděčný, že tentokrát jsem to mohl zažít i z pozice samotného hráče a být v centru dění. Užíval jsem si každou vteřinu na ledě. Síla v týmu byla obrovská, hra se budovala zápas od zápasu a v play off jsme měli stoupají tendenci.

Co bylo klíčové pro defenzivu?

Ohromný klid šel z Máry Židlického (Rulíkův asistent, který měl na starost obránce). Vždycky nám řekl, co máme dělat. Dodal nám sebevědomí, že když budeme hrát to, co po nás chce, tak budeme úspěšní. Pracoval s námi každý den, mluvil s námi, rozebíral věci dobré i špatné. Byl férový a přímý, když bylo něco špatně, řekl nám to do očí. Fungovali jsme jako namazaný stroj.

Seriál Sport.cz ke startu Tipsport extraligy

Hokejová Tipsport extraliga startuje už 17. září. Server Sport.cz vám proto každý den přináší rozhovor se zástupci každého ze čtrnácti klubů od Kladna až po mistrovský Třinec včetně exkluzivních videí.

Triple Gold Club je elitní společnost hokejistů, kteří vyhráli tři nejcennější trofeje – olympiádu, mistrovství světa a Stanley Cup. Vy máte už dvě z nich. Je to pohádka?

Nevím. Ještě nejsem hotov, protože jsou věci, které mě lákají. Pořád se snažím zlepšovat, jít v kariéře nahoru. Až jednou skončím a pověsím brusle na hřebík, tak si sednu do křesílka a třeba nad tím budu přemýšlet. Teď se dívám dopředu, na své sny a cíle, kterých bych chtěl ještě dosáhnout. Nicméně vyhrát Stanley Cup je speciální a hrozně těžká věc. Že se mi to podařilo, je obrovské štěstí a vážím si toho. Protože je v lize spousta hráčů, kteří jsou tam dvacet let a ještě si na pohár nesáhli. A vyhrát domácí mistrovství světa před svou vlastní rodinou…

...je taky úchvatné.

Je. Jsem dítě Nagana, kvůli němu jsem začal hrát hokej. Vždycky jsem sledoval narvané Staromáky, úspěchy našich borců a jako malý kluk jsem si říkal, že bych to taky jednou rád zažil. Teď se mi to podařilo. Jsem moc šťastný člověk a věřím, že jsme dali dětem to, co jsem dostal já po Naganu.

Dostal jsem na frňák a bylo po bitce. Postavili jsme se oba za svůj tým, popisuje bitku s Tomášem Kundrátkem Michal KempnýVideo: Sport.cz

Dá se z květnového triumfu něco vzít i do extraligové sezony? Protože předpokládám, že jedním ze snů je titul se Spartou.

Na rovinu říkám, že kdybych si z toho něco nevzal, tak bych byl úplně blbej. Zážitky, věci, které jsem navnímal, jsou pro mě ohromně důležité. Chci si z toho vzít maximum, aplikovat a předávat dál. Každý ten úspěch má něco do sebe. Mám spoustu nádherných vzpomínek, ať už na tým ve Washingtonu, nebo teď na mistrovství světa. Při úspěchu je vždy mužstvo něčím výjimečné, je jako rodina. Do každého zápasu jdete se spoluhráči bojovat proti druhým, kteří vám to chtějí vzít. Je krásné, jaká pouta se mezi kluky vytvoří, že na to pak vzpomínáte celý život.

Pro sparťana je hrát v O2 Areně do jisté míry téměř každodenní záležitost. Bude to ale pro vás po květnovém triumfu přece jen výjimečné?

Musím říct, že ano. Nedávno jsme měli sraz v hotelu Stages, kde jsme strávili skoro měsíc našich životů, a vzpomínky naskakují zpátky. A myslím, že i co se týká hraní v O2 Areně, to nebude jinačí. Snažím se to ale už oddělit a neřešit, protože se to stalo. Není dobré se pořád k mistrovství vracet. Dám ho na stranu a budu se soustředit na práci ve Spartě, abychom byli úspěšní.

  0 : 0 České Budějovice - Karlovy Vary 0 : 0 14. min Živě
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  0 : 0 Vítkovice - Plzeň 0 : 0 11. min Živě
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  0 : 1 Mladá Boleslav - Olomouc 0 : 1 15. min Živě
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  0 : 1 Litvínov - Hradec Králové 0 : 1 12. min Živě
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové
  Pardubice - Kladno dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  Brno - Liberec dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec