Hlavní obsah

Velká pardubická šichta. Dřeli jsme jak koně, oceňovala brankářská opora

Při své premiérové sezoně v hokejové Tipsport extralize prožil pardubický gólman Tomáš Vomáčka zatím nejpovedenější zápas. Dynamu vychytal vítězství 2:1 po nájezdech. Nebyla to sice z domácího pohledu žádná krasojízda, ale snaha a bojovnost se Východočechům rozhodně nedala upřít. „Dřeli jsme jak koně,“ vypálil 25letý brankář úsměvnou hlášku v souvislosti s blížícím se startem Velké pardubické.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice–Liberec, dvojzákrok pardubického gólmana VomáčkyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

10. kolo: Pardubice - Liberec

Při svém teprve čtvrtém startu v nejvyšší soutěži působil naprosto sebejistě. Už v úvodní části se přitom Vomáčka dost zapotil. Liberec neměl příliš střel, ale když už na trutnovského rodáka vypálil, byly to tutovky. „Měl jsem pár zákroků a dostal se do tempa,“ pochvaloval si.

V závěru druhé třetiny sice inkasoval po samostatném úniku Zachara, ale i tak hlavně jeho zásluhou zůstávalo Dynamo ve hře o body a ztrácelo jediný gól. Střelecké trápení nakonec prolomil Hájek, jenž zařídil srovnání. „Když to chvilku nelepí, tak to nelepí. Ale o to víc musíme bojovat. To kluci plnili a parádně blokovali střely,“ chválil Vomáčka, který dle pokročilých dat lapil téměř tři góly nad očekávání.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice–Liberec, v dramatickém zápase nebyla o emoce nouzeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Nejtěžší moment zažil třináct minut před koncem. Řítili se na něj dva liberečtí hráči. Střelu Thomase vyrazil jen před sebe, ovšem následně výtečně zasáhnul proti dorážce Jansy. „Nejtěžší situace v zápase. Dobře jsem se přesunul a naštěstí mě to trefilo,“ líčil.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Brankář Tomáš Vomáčka z Pardubic při utkání s Libercem

Bílí Tygři sice dokázali podeváté z posledních deseti duelů na pardubickém ledě bodovat, ale vítězství si neodvezli navzdory fantastickému výkonu Petra Kváči, který rovněž v brance zářil. „I Kvaky chytal výborně, byl to super souboj. Tak jsem rád, že jsem ho v nájezdech porazil,“ pochvaloval si Vomáčka.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice–Liberec, Václav Baďouček na střídačce DynamaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Zatímco v rozstřelu totiž uspěli hned tři domácí exekutoři, brankář Dynama si se všemi třemi soupeři poradil. A při úspěšných zákrocích ze sebe vypustil emoce a pořádně se zaradoval, což si gólmani během hry dovolit nemůžou. „První nájezdy v extralize, moc jsem netušil, co můžu čekat. Tak jsem se musel trochu zaradovat, když se takhle zadařilo,“ usmíval se.

Východočeši tak oslavili první vítězství pod vedením Václava Baďoučka, který (zřejmě) dočasně nahradil Marka Zadinu, jenž ve středu nečekaně rezignoval. „My hráči zůstáváme v klidu. V kabině jsme jedna parta a je nám jedno, co se děje. Táhneme za jeden provaz a chceme hlavně sbírat body do tabulky, abychom se drželi v popředí,“ vysvětloval Vomáčka.

  2 : 1 sn Pardubice - Liberec 2 : 1 sn   dohráno
20241011T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Liberec
Pardubice vs. Liberec
Pardubice
Liberec
  2 : 0 Olomouc - Třinec 2 : 0 dohráno
20241011T18 : 00:00+0200
Olomouc vs. Třinec
Olomouc vs. Třinec
Olomouc
Třinec
  5 : 3 Kometa - Vítkovice 5 : 3 dohráno
20241011T18 : 00:00+0200
Brno vs. Vítkovice
Brno vs. Vítkovice
Brno
Vítkovice
  2 : 4 Litvínov - Sparta 2 : 4 dohráno
20241011T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Sparta
Litvínov vs. Sparta
Litvínov
Sparta
  6 : 1 Karlovy Vary - Plzeň 6 : 1 dohráno
20241011T17 : 30:00+0200
Karlovy Vary vs. Plzeň
Karlovy Vary vs. Plzeň
Karlovy Vary
Plzeň
  3 : 0 České Budějovice - Kladno 3 : 0 dohráno
20241011T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Kladno
České Budějovice vs. Kladno
České Budějovice
Kladno