Hlavní obsah

V tomhle prostředí si člověk musí umět dupnout, říká hvězdná posila Liberce Lantoši

Čekalo se, že po Mladé Boleslavi slovenský hokejový reprezentant Róbert Lantoši zakotví na nějaké lukrativní adrese v zahraničí. Místo toho 28letý útočník s bilancí 47 (20+27) kanadských bodů z minulé sezony našel místo v rivalském Liberci. Zápasy Bílých Tygrů s Bruslaři tak dostanou další náboj. Pod Ještědem by se rád přiblížil svému snu o NHL.

Foto: hcbilitygri.cz/ autor Jiří Princ

Posila Bílých Tygrů Róbert Lantoši.

Článek

Proč nakonec zahraniční angažmá nevyšlo a vybral jste si Liberec?

Dlouho se nic nedělo a na stole nic nebylo. Na smlouvách se nepracovalo, všechno běželo jen v rovině diskusí, že mají nebo nemají zájem. Nakonec z toho nebylo nic. Liberec projevoval zájem od začátku července a rozhodl jsem se pro něj i proto, že tu jsou výborné podmínky pro vývoj. Jsem velice rád, že jsem právě tady. Česká liga je opravdu kvalitní, tím víc, jací hráči se do ní teď vrací. Určitě patří k nejlepším ligám v Evropě.

Bylo náročné domluvit se s Libercem na podmínkách kontraktu?

Myslím si, že ne. Udělalo se to velmi rychle, v průběhu dvou, tří dní se to podařilo dohodnout. Nebylo to vůbec náročné. Myslím, že obě strany si navzájem velmi dobře vyhověly.

Jste připravený na to, že tenhle přesun ponesou fanoušci Mladé Boleslavi vzhledem k rivalitě obou klubů nelibě?

Vůči Boleslavi mě to samozřejmě trochu mrzí, prožil jsem tam dva roky, a pěkné dva roky, i když po hokejové stránce byly pro tým náročnější. Vůči fanouškům mě to mrzelo. Ale sportovní prostředí přináší různé změny. Věřím, že mě přijmou v pořádku. Jsem hlavně rád, že můžu hrát za Liberec a můžu mu pomoci k úspěchům.

Například Radanovi Lencovi dávali boleslavští fanoušci někdejší přestup do Liberce docela sežrat, nadávali mu do „Zradanů“. Když teď s Libercem trénoval, probírali jste to spolu?

Zastihl jsem ho tady jen jednou, pak musel odcestovat do Švédska. Ale moc jsme to neprobírali. Samozřejmě tohle mrzí, ale víme, že tohle jednoduše ke sportu patří.

V podcastu Góly z bufetu jste se na jaře netajil tím, že vás stále láká NHL. Může být Liberec tím klubem, který do ní dveře ještě pootevře?

Určitě ano. Ale hlavně je třeba soustředit se na to, abychom s Libercem podávali kvalitní výkony, abychom se dostali co nejvýš. Právě z úspěšných týmů se hráči dostávají dál. Na prvním místě pro mě bude, abych tomuto týmu co nejvíce pomohl, abychom se drželi v horních příčkách, určitě v TOP 5, ne-li ještě výš. To je pro mě cíl v příští sezoně.

A o NHL pořád sníte?

Určitě. Každý sportovec má svoje sny a je potřeba si je plnit. Dostat se do NHL vždy byl a i bude mým snem. A i kdyby se to nepodařilo, tak alespoň abych si mohl říct, že jsem pro to udělal maximum.

Změny u Bílých Tygrů

Příchody

Christian Thomas (HC Bolzano)

Radim Šimek (Grand Rapids Griffins)

Petr Kváča (BK Rögle)

Michael Krutil (HC Sparta Praha)

Marek Zachar (Mountfield HK)

Adam Musil (HC Dynamo Pardubice)

Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav)

Martin Ryšavý (Moose Jaw Warriors)

Odchody

Jakub Rychlovský (Detroit Red Wings)

Ronald Knot (IFK Helsinky)

Ian McCoshen (Kunlun)

Adam Najman (Ilves Tampere)

Jan Šír (HC Energie Karlovy Vary)

Lukáš Pařík (HC Vítkovice Ridera)

Dávid Hrenák (HC Škoda Plzeň)

Michal Birner (konec kariéry)

Jayce Hawryluk (konec smlouvy)

Řekl jste, že z úspěšných týmů se postupuje dál, jenže tohle jste v minulé sezoně malinko postavil na hlavu. Mladé Boleslavi se jako týmu vůbec nedařilo, ale vy jste zářil.

Statisticky jsem byl sice odstřelený, ale byla tam řada malých věcí, která mi k tomu pomáhala. Takže takhle bych to nebral. Hokej není sportem o jednotlivcích, v lajně je nás pět, v týmu dvacet, abychom si pomáhali navzájem. Měl jsem tam vytvořené podmínky k tomu, abych týmu dokázal pomoci. Boleslav mě najala na určitou práci, vím, proč mě tam podepisovali a co byly moje úkoly. Ty jsem se snažil plnit nejlíp, jak jsem mohl. A spoluhráči okolo mě mi k tomu pomáhali. Celá sezona byla v podstatě o tom, abychom stoupali tabulkou, což se nám však nedařilo. Snažil jsem se to táhnout a věřil, že to můžu utrhnout pro celý tým. Nakonec se povedlo zůstat na dovolenkovém místě. Mrzelo nás to, protože jsme věděli, že minimálně na předkolo play off jsme kvalitu měli. Jsem rád, že soutěž se v Boleslavi udržela a že se teď budeme dál střetávat.

Také jste přiznal, že v minulé sezoně vám pomohlo, že jste se naučil být na ledě větší svině. Jak se člověk tohle učí?

To přijde s věkem. Rodiče nám odmalička vštěpují, abychom byli slušní. Jenže v tomhle prostředí si člověk musí umět dupnout a jednoduše stát za svým názorem. Je potřeba si ho umět prosadit. A s tím to jednoduše přišlo. S čím jsem v minulé sezoně v Boleslavi nesouhlasil, to jsem si i řekl. Takhle se k tomu člověk dopracuje. Samozřejmě že ne ve všem má člověk pravdu, je to proces učení se a vývoje charakteru po dobu kariéry.

Znamená to, že na ledě berete odpovědnost víc na sebe, častěji střílíte, než nahráváte?

Ono se to těžko popisuje. V některých pozicích bych dřív ještě přihrával, kdežto minulou sezonu jsem spíš střílel. Jde o celkovou obměnu mé osobnosti, na ledě i mimo led. Spolupracoval jsem s jedním video koučem. Ukazoval mi na ledě různé grify, jak si chránit puk, jak se pohybovat, jak si chránit tělo v soubojích. Myslím, že tohle mi hodně pomohlo.

Mrzelo vás hodně, že jste se po povedené extraligové sezoně nedostal na mistrovství světa do Ostravy a Prahy?

Samozřejmě že mě to mrzelo. Ale vím, že jsem udělal maximum, abych se tam dostal. Rozhodnutí nebylo na mně. Trenéři se rozhodli takhle, s čímž jsem nakonec zcela souhlasil. Můžu o mistrovství zabojovat v dalších letech, uvidíme, co se stane.

Za slovenskou reprezentaci nyní nově mohou nastupovat i hráči z KHL. Jaký na tento krok máte názor?

K tomu se teď vyjadřovat nebudu, jde to mimo mě. Nejsem od toho, abych o tomhle rozhodoval. Je to tak, jak to je.

Kdysi v minulosti jste s hráči z KHL odmítal hrát, platí to pořád?

Tehdy to bylo trochu vytržené z kontextu, že jsem odmítal. Ty kluky znám odmalička, hrávali jsme společně od mládežnických kategorií. Tam šlo jen o to, že to vyjádření nechávali pomalu na nás. Podle mě to rozhodnutí (zákaz reprezentace hráčů z KHL) mělo přijít dříve a odjinud. Pokud bude příležitost reprezentovat, za národní tým budu hrát rád.