Hlavní obsah

Sto střeleckých pokusů Hradce? To ve Švédsku nebývá, prohlásil Kváča

Po ročním angažmá ve švédském Rögle se brankář Petr Kváča vrátil do Liberce a v prvním týdnu nové extraligové sezony vychytal Tygrům pět bodů. Poslední dva z královéhradeckého ledu byly extrémně vydřené, neboť hosté čelili obrovské střelecké převaze soupeře. 44 ran na branku, 26 mimo branku a 30 zblokovaných. Konečný účet střeleckých pokusů Mountfieldu se zastavil až na málo vídané stovce, která značila, že Kváča a jeho obrana měli opravdu spoustu práce.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Liberec 3:4 sn (rozh. nájezd Flynn)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

„Oproti Švédsku je to trošku odlišné, tam tolik střel nebývá. Česká liga je zase v něčem jiná, ale gólmani jsou v permanenci rádi. Opravdu to není klišé, soustředí se nám lépe, když na nás jde jedna střela za druhou. Od toho tam jsme, abychom klukům před námi pomohli. Dvou bodů si strašně vážím,“ přiznal Kváča po vybojovaném vítězství 4:3 v nájezdech.

Trvalé dominanci soupeře vzdoroval výborně, přes tři inkasované branky podal skvělý výkon. Domácím zlikvidoval řadu šancí už v první třetině a také jim vychytal několik samostatných úniků, které ho navíc mohly připravit na rozhodující disciplínu.

„Řekl bych, že jenom z takových dvaceti procent. Nájezdy jsou úplně jiná věc, hráč má čas, nikdo ho neatakuje a může si to rozmyslet. Prostě jsem si před nimi řekl: ‚Hele, konec, máme ze zápasu bod, pojďme si pro druhý.‘ Nájezdy jsem šel úplně od nuly,“ vyprávěl Kváča.

Foto: David Taneček, ČTK

Jordann Perret z Hradce Králové střílí gól, vpravo brankář Petr Kváča z Liberce.

Sám ale přiznal, že v minulosti měl s nájezdy problémy. „V klubu jsme to ale potrénovali. Teď jsem nad ničím nepřemýšlel, šel jsem tam s čistou hlavou. Dělal jsem to, co mám natrénované, automatické pohyby,“ líčil. Výsledek? Domácím střelcům nepustil z pěti pokusů ani jeden gól, a tak Tygrům stačila přesná klička Oscara Flynna z úvodní série.

Sedmadvacetiletý brankář si po roční odmlce připomněl, jak ostré bývají zápasy libereckých šelem proti Hradci Králové. Hráče většinou hodně bolí, ale o to víc je i baví.

„Říkal jsem si, že když odsud pár hráčů odešlo a pár přišlo, tak to třeba bude víc herní. Hradec je ale pořád stejný Hradec,“ pousmál se Kváča. „Je to dobře, protože extraligu máte strašně pestrou a každý tým hraje trošku jinak. Pošťuchování nebo hity k hokeji patří a já věřím, že to bavilo i lidi,“ doplnil.

Hradec Králové - Liberec

Osobně si však žádné emoce nepřipouštěl. „Byl jsem úplně v klidu. Bral jsem to tak, že je to pro mě zkrátka výzva. Když do vás jezdí, udržuje vás to pořád v permanenci. Hodně lidí do mě nevidí, takže si můžou myslet, co chtějí, ale já si nasadím helmu a za tou mříží jsem v klidu,“ ujistil.

Bílí Tygři napravili předešlou porážku s Vítkovicemi a do nového týdne půjdou s pěti body na kontě. „Doma nám to moc nevyšlo, ale na druhou stranu to byl teprve druhý zápas a ukázal nám věci, na kterých ještě musíme pracovat. Výhra z Hradce je pro nás cenná. Každý bod se v tabulce počítá, potřebujeme je sbírat pravidelně, abychom si vybojovali co nejlepší místo pro play off,“ uzavřel Kváča.

  6 : 1 České Budějovice - Pardubice 6 : 1 dohráno
20240922T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice
Pardubice
  1 : 2 sn Třinec - Brno 1 : 2 sn   dohráno
20240922T18 : 00:00+0200
Třinec vs. Brno
Třinec vs. Brno
Třinec
Brno
  3 : 2 Litvínov - Kladno 3 : 2 dohráno
20240922T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Kladno
Litvínov vs. Kladno
Litvínov
Kladno
  7 : 1 Vítkovice - Olomouc 7 : 1 dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice
Olomouc
  1 : 2 Sparta - Karlovy Vary 1 : 2 dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta
Karlovy Vary
  3 : 4 sn Hradec Králové - Liberec 3 : 4 sn   dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové
Liberec
  2 : 1 pp Mladá Boleslav - Plzeň 2 : 1 pp   dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav
Plzeň