Hlavní obsah

Sparta je přání vyplněné jen zčásti. Chtěli jsme atraktivního zahraničního soupeře, řekl třinecký Daňo

Výhrou nad polskou Osvětimí (7:3) a postupem do vyřazovací fáze Ligy mistrů hokejisté Třince splnili první sezonní cíl. Navíc i lehce vylepšili ne úplně podařený vstup do sezony. Třinec ukončil základní část Ligy mistrů na čtvrtém místě a v osmifinále narazí na třináctou Spartu Praha.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Rychlík Ocelářů Marko Daňo ujíždí Jakubu Łozovi z Osvětimi.

Článek

„Budeme fandit všem, kteří nám mohou jako soupeře posunout nějaké zahraniční mužstvo,“ přál si krátce po skončení utkání proti Osvětimi slovenský útočník Marko Daňo. Nebyl vyslyšen a fanoušci se v Lize mistrů dočkají souboje dvou českých rivalů.

„Přáli jsme si naše fanoušky vyvézt někam, kde by se jim líbilo, a zároveň jsme chtěli atraktivního soupeře, aby to mělo náboj,“ pousmál se Daňo. Druhou podmínku pikantní bitva se Spartou, kterou Oceláři v extraligovém play off třikrát v řadě porazili, rozhodně splňuje.

Osmifinále začne na ledě pražské Sparty v úterý 12. listopadu nebo o den později. Odveta se bude hrát za týden (úterý 19. nebo středa 20. listopadu) ve Werk Aréně.

Třinec do úvodního utkání osmifinále Ligy mistrů odehraje ještě sedm, Sparta dokonce osm extraligových duelů. Především Oceláři v nich budou chtít najít ztracenou mistrovskou formu, protože po dvou porážkách v řadě (v Olomouci 0:2 a doma s Karlovými Vary 2:4) klesli až na 11. příčku.

„Musíme hrát celých šedesát minut zodpovědně, což se nám zatím nedaří. Máme v utkání výpadky, na tom musíme pracovat,“ zopakoval Daňo už několikrát vyřčená slova třineckých hráčů i trenéra Zdeňka Motáka.

Ten po poslední extraligové porážce sliboval reakci na opakující se herní výpadky, proti Osvětimi byla ale jen velmi nepatrná. Do sestavy se po dlouhém zranění vrátil obránce Jakub Jeřábek, mimo naopak zůstal ze zdravotních důvodů kapitán Petr Vrána.

Nejviditelnější změnou tak bylo proházení útoků, které ale Moták provedl už na konci utkání s Karlovými Vary. „Do třetí třetiny jsme šli už jinak poskládaní, ale až proti Osvětimi to zafungovalo. Snad to vydrží. Věřím, že si do pátku odpočineme a popracujeme na té chemii,“ řekl Daňo.

Třinecké v pátek čeká těžká extraligová bitva na ledě Pardubic, které na rozdíl od nich do další fáze Ligy mistrů po porážce (2:3 v nájezdech) na ledě anglického Sheffieldu nepostoupily. Východočeši se budou chtít doma vrátit do herní pohody, což by proti finálovým přemožitelům z minulé sezony bylo obzvláště sladké.

Souboj dvou nejlepších týmů minulé sezony bude atraktivní i z jiného důvodu. Své první extraligové utkání po těžkém zranění z letošního března by měl na ledě Dynama odehrát Jakub Jeřábek, který si právě v utkání s Pardubicemi přivodil zlomeninu lýtkové i holenní kosti. „Je to taková ironie. Pardubicemi to v uvozovkách skončilo, a pokud nastoupím, tak to jimi zase začne,“ usmál se Jeřábek.