Hlavní obsah

Smejkal ještě zvažoval návrat do zámoří: Ale s Pardubicemi chci vyhrát všechno

Jeden z největších letních přestupů mohl nabrat nečekaný spád. Hokejový útočník Jiří Smejkal měl v nově podepsané smlouvě s Pardubicemi klauzuli, že si do konce července může najít angažmá v zámoří, odkud do Dynama přišel. A nebylo k tomu vůbec daleko. „Dostal jsem několik nabídek, ale už mám věk na to, abych si hokej mohl užívat,“ líčil v rozhovoru pro Sport.cz 27letý forvard, jenž už je po drobném zranění zpátky a připraven na začátek extraligy v dresu Dynama.

Stovky hnusných zpráv od sparťanů dostal kvůli příchodu do Pardubic Jiří Smejkal. Chápal jsem to, člověk se nad to musí povznéstVideo: Sport.cz

Článek

Jak jste přes léto ještě řešil možný odchod zpátky do zámoří, který klauzule ve vaší smlouvě s Dynamem umožňovala?

Bylo to ve hře do konce července. Poslední týden ještě přišly dvě nabídky, které nezněly vůbec špatně, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat v Pardubicích. Už jsem to nechtěl lámat přes koleno. Necítil jsem z toho, že bych dostal větší šanci než loni v Ottawě. Mám už věk na to, abych si hokej dokázal užívat. A to věřím, že v Dynamu půjde a hlavně vyhrajeme, co se dá.

Na východ Čech vás nalákaly právě týmové ambice?

To je obrovská motivace. Když jsem viděl to domácí mistrovství světa a pak se bavil s kluky, kteří to zažili… Pro tohle přece hrajeme hokej, pro týmové úspěchy. Chci něco vyhrát a vytvořit si krásné vzpomínky. A myslím, že máme super šanci ovládnout Ligu mistrů, Spengler Cup a hlavně extraligu.

V ní bude vašim velkým konkurentem Sparta, kde jste strávil tři úspěšné sezony. Jak se na zápasy proti svým kamarádům těšíte?

Ohromně. Budu asi nervózní, ale nemůžu se dočkat, až si to mezi sebou rozdáme. Je pro mě důležité, že jsme s bývalými spoluhráči zůstali kamarádi. Můj přestup naprosto chápali a pořád jsme v dennodenním kontaktu.

Mnozí fanoušci Pražanů ovšem hodně těžce nesli, že jste dal přednost Dynamu. Kolik jste od nich dostal zpráv?

Hrozně moc, stovky. Skoro jenom negativní, často až za hranou. Ale celkem jsem to chápal a snažil se nad tím povznést. A brát to pozitivně z té stránky, že jsou fanoušci tak moc zklamaní, že nejdu hrát za jejich klub. Za klub, se kterým jsem se ztotožňoval. Pořád zůstanu příznivcem fotbalové Sparty a vůči té hokejové nejsem nějak zapšklý. Přeju jí, ať se jí nadále daří. Jenom ne proti nám. (usměje se)

Jak jste se v Pardubicích zabydlel?

Nečekaně to bylo celkem složité. Moc dostupných bytů nebylo, tak jsem první tři týdny přespával na hotelu. Teď jsem se usadil v bytě Honzy Koláře (obránce pardubického B-týmu) a jsem nadšený. Akorát jsem čekal, že město bude trochu větší. Žije tam asi 95 tisíc lidí, což je podobně jako v rodných Českých Budějovicích, ale ty mi přijdou tak dvakrát větší. V Pardubicích je centrum, ale okolo už skoro nic. Ale mám tam všechno, co potřebuju. Nemůžu si stěžovat.

Jaký je po čtyřech letech návrat do české kabiny?

Moc pěkný, už po třech dnech jsem se cítil jako doma. V pardubické kabině jsem totiž už asi patnáct kluků znal. A všechno funguje parádně. Máme skvělou partu, charakterově je výborně namíchaná. Každý den jsou srandičky, pořád se smějeme. Často chodíme na oběd. Ale žádné roztroušené partičky, vždycky to mícháme, nebo nás jde třeba osm najednou. Při přípravě v Salcburku jsme společně vyrazili do města na večeři a samozřejmě sachr dort. A na pokoji si pak zahráli karty. Umíme si to udělat hezké.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Pardubic Jiří Smejkal

Můžete se těšit na spoustu prostoru na ledě, pravděpodobně v první formaci po boku Lukáše Sedláka a Romana Červenky. Co očekáváte od nové role?

Šel jsem do Dynama s tím, že na mě bude stát určitá zodpovědnost. A já se ji nebojím vzít na sebe a v těžkých momentech ukázat spoluhráčům, co a jak dělat. Ať už produktivitou, nebo třeba prací, která na ledě bolí. Myslím, že tohle mě zdobí celou kariéru. Moc se těším na novou roli obzvlášť po tom posledním roce, který byl dost psychicky náročný.

V Ottawě jste strávil většinu sezony na farmě, ale odehrál i dvacet zápasů v NHL. Jak se za sezonou v zámoří ohlížíte?

Šel jsem tam s tím, že nemám co ztratit. Příprava mi vyšla nad očekávání dobře. Podle mě jsem se dostal mezi top trojku až pětku útočníků. I vedení ze mě bylo nadšené. Ještě den před startem NHL jsem byl v sestavě, dokonce i na přesilovky. Jenže se zranil Josh Norris, kterého nedali na listinu dlouhodobě zraněných, a tak pro mě nebylo místo v platovém stropu. Tím pádem jsem šel na farmu. Fakt jsem to nečekal, na hlavu to bylo šílené.

Hlavně protože jste si to nezasloužil, že?

Přesně tak jsem to cítil, ale v zámoří holt nerozhodují jenom hokejové kvality. Navíc jsem si hned v prvním nebo druhém zápase udělal něco s rukou a přes týden jsem nemohl ani trénovat. Pak už jsem se do stejné formy nedostal. Pořád jsem chodil nahoru, dolů. Nebyl jsem součástí ani jednoho týmu. Když se mi začalo dařit na farmě, v hlavním týmu jsem pak odehrál pár minut a zase jsem z toho vypadl.

Co jste si tedy z nelítostného boje o NHL vzal?

Snažím se to brát spíš pozitivně. Jasně, kdyby se poštěstilo, mohl jsem strávit celou sezonu v Ottawě. Anebo jsem si taky nemusel zahrát minutu. Takže si hlavně vážím toho, že jsem vůbec dostal šanci. A navíc že se mi v posledním zápase povedlo dát gól. To už mi nikdo nevezme. Splnil jsem si svůj sen a dokázal něco, co jsem si ani nedovedl představit, že bych zvládnul.

V čem je nejtěžší neustálé pendlování mezi farmou a hlavním týmem?

Je pro mě důležité, když cítím, že mě tým potřebuje. Díky tomu najednou hraju o padesát procent líp. Ale kvůli tomu pendlování jsem ten pocit moc často nezískal. Psychicky fakt ohromně vysilující. Kdo to nezažil, asi to nepochopí. Ale i tak jsem strašně rád, že jsem si to mohl prožít a vím, o čem můžu mluvit. Super zkušenost.

Seriál Sport.cz ke startu Tipsport extraligy

Hokejová Tipsport extraliga startuje už 17. září. Server Sport.cz vám proto každý den přináší rozhovor se zástupci každého ze čtrnácti klubů od Kladna až po mistrovský Třinec včetně exkluzivních videí.

  5 : 1 Pardubice - Kladno 5 : 1 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  3 : 0 České Budějovice - Karlovy Vary 3 : 0 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  1 : 2 Brno - Liberec 1 : 2 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec
  2 : 3 pp Vítkovice - Plzeň 2 : 3 pp   dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  4 : 2 Mladá Boleslav - Olomouc 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  4 : 2 Litvínov - Hradec Králové 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové