Hlavní obsah

Šéf Hradce o trestu za doping: Je zcela nepřiměřený! Kauzy už mám plné zuby

Dvoumilionovou pokutu přijímáme, odvolávat se proti nebudeme, přijde nám ale nepřiměřeně vysoká. Takový je postoj hokejového Hradce Králové k verdiktu disciplinární komise extraligy na téměř rok a půl staré porušení antidopingových pravidel trojice hráčů Mountfieldu Kevina Klímy, McCormacka a Štohanzla po čtvrtém semifinále play off s Vítkovicemi v sezoně 2022/23.

Foto: David Taneček, ČTK

Generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček

Článek

„Jsem strašně rád, že po 15 měsících považuji kauzu tímto verdiktem za ukončenou. Bylo to nekonečné, byla s tím spojená spousta práce a starostí,“ prohlásil generální manažer královéhradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Zmíněná trojice hráčů obdržela za nevědomé užití zakázaného stimulantu od Národního rozhodčího soudu shodně desetiměsíční tresty se zpětnou platností od data pozitivního nálezu. Trest jim vypršel letos zkraje února.

Kmoníček věřil, že klub vyvázne s mnohem mírnějším flastrem než dvoumilionovou pokutou. Tu považuje za nepřiměřenou s ohledem na to, že klub dle něj nic nezavinil a hokejisté neměli v úmyslu dopovat.

Přijde vám trest pro Hradec Králové přiměřený?
Ano
6 %
Ne, finanční pokuta je příliš vysoká
9 %
Ne, kromě finanční pokuty měl přijít i bodový odpočet
85 %
Celkem hlasovalo 7206 čtenářů.

„Trest přijímáme, musím ale říct, že je z našeho pohledu zcela nepřiměřený. Z jednání Národního rozhodčího soudu jasně vyplynulo, že naši hráči si vzali látku, která byla kontaminována. Šlo o nevědomé užití kontaminovaného prostředku,“ trvá si na svém Kmoníček.

„Při disciplinárním slyšení s klubem šlo o to zjistit, jak tomu mohl zabránit, resp. jaký je podíl a míra zavinění klubu. Ze všech šetření a jednání vyplynulo, že klub se na tom nepodílel. Musím říct, že trest je pro nás v situaci, kdy velmi těžko sháníme peníze na provoz klubu a naplnění rozpočtu, velká rána,“ připouští Kmoníček.

Škála možných trestů byla široká. Disciplinárka mohla udělit jen napomenutí, teoreticky ale i bodový odpočet či odebrání stříbrných medailí, které Hradec v sezoně 2022/23 získal. V krajním případě mohl být Hradec Králové dokonce ze soutěže vyloučen.

Takové scénáře si ale Kmoníček vůbec nepřipouštěl. „Pochopitelně řády znám, takže vím, že možností potrestání bylo strašně moc. Ať už odebrání bodů, či další kontumace. Jen jsem chtěl, aby bylo přihlédnuto k závěrům Rozhodčího soudu. Domníval jsem se, že jsou natolik jasné, že vina klubu není žádná. Proto mě pokuta překvapila. Každý člověk ale na to má jiný názor nebo subjektivní pocit,“ krčí Kmoníček rameny.

Odmítl, že by klub nyní vymáhal pokutu po třech pozitivně testovaných hráčích. „Ano, byli pozitivně testovaní. Měli ale za to, že užívají něco, v čem zakázané látky nejsou. Což jim potvrdil i doktor. Dnešním trestem bych to chtěl smáznout. Trojice hráčů si taky užila své, být deset měsíců bez hokeje a výplat je dostatečně velký trest. Možná až přehnaně velký,“ míní hradecký šéf.